Prescriptia tehnica ISCIR PT R 2 – 2010 (III)

2500 vizualizari
intretinerea ascensoarelor
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru autorizarea functionarii, supravegherea si verificarea tehnica in utilizare, intretinerea, revizia si repararea ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane, de persoane si marfuri sau de marfuri cu comanda interioara

In primele doua parti ale acestui articol, aparute in numerele 8(104)/ 2012 si 9(105)/2012 ale revistei noastre am prezentat noile conditii si cerinte tehnice referitoare la autorizarea functionarii precum si la supravegherea si verificarea tehnica in utilizare a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane, de persoane si marfuri sau de marfuri cu comanda interioara, conform prevederilor noii prescriptii tehnice ISCIR PT R 2 – 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 634 bis din 9.09.2010. 
In aceasta a treia parte vom prezenta noile conditii si cerinte tehnice privind intretinerea, revizia si repararea ascensoarelor ca si verificarile tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic pentru ascensoarele care fac obiectul prescriptiei tehnice ISCIR PT R 2 – 2010.

C. Intretinerea, revizia si repararea ascensoarelor
Lucrarile de intretinere, revizie si reparare a ascensoarelor se efectueaza de catre montatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene. Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre trebuie sa fie inregistrate in registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate.
Conform prevederilor prescriptiei tehnice PT R 2 – 2010, persoanele juridice autorizate care efectueaza lucrari de intretinere si revizie sunt denumite ,,intretinatori“, iar persoanele juridice autorizate care efectueaza lucrari de reparare sunt denumite ,,reparatori”.
Nota : Pentru lucrarile de reparare care se efectueaza de catre montatorul ascensorului nu este necesara autorizarea de catre ISCIR a acestuia.

C.1. Intretinerea si revizia ascensoarelor
Nu este necesara autorizarea de catre ISCIR pentru urmatoarele operatii de curatire:
- curatarea exterioara a putului ascensorului, acolo unde este cazul;
- curatarea cabinei ascensorului.
Lucrarile de intretinere si revizie se efectueaza periodic, conform instructiunilor date de montator in documentatia tehnica a ascensoarelor cu marcaj de conformitate sau cel putin de doua ori pe luna pentru ascensoarele fara marcaj de conformitate.
Principalele operatii din cadrul lucrarilor de intretinere si revizie sunt urmatoarele:
- curatarea ascensorului cu exceptia operatiilor mentionate mai sus, care nu necesita autorizarea ISCIR;
- verificarea nivelului uleiului, acolo unde este cazul;
- verificarea uzurii lagarelor si a bunei functionari a sistemului de ungere;
- ungerea pieselor supuse frecarii, conform schemei de ungere;
- verificarea uzurii cablurilor de tractiune si a fixarii acestora;
- verificarea functionarii componentelor de securitate si reglarea acestora; 
- verificarea functionarii mecanismelor ascensorului;
- verificarea elementelor de prindere a cabinei si contragreutatii;
- verificarea strangerii elementelor de imbinare si a articulatiilor;
- verificarea fixarii tampoanelor si a limitatoarelor de sfarsit de cursa;
- verificarea functionarii sistemului electric de forta, de comanda, de iluminare si semnalizare;
- verificarea conexiunilor prizei de punere la pamant a echipamentelor electrice;
- verificarea conexiunilor la aparate si a clemelor din dulapurile electrice si din cutiile de conexiuni;
- verificarea starii glisierelor, a sistemului de sustinere a glisierelor si a rotii de frictiune;
- verificarea functionarii si etanseitatii circuitelor hidraulice, acolo unde este cazul;
- verificarea alunecarii cablurilor pe roata de frictiune;
- verificarea usilor de acces la putul ascensorului.

La ascensoarele fara marcaj de conformitate, se efectueaza obligatoriu o revizie generala la un interval de timp cuprins intre 6 luni si cel mult 2 ani, in functie de:
- destinatia ascensorului;
- starea tehnica a ascensorului;
- vechimea ascensorului;
- conditiile de mediu si
- regimul de functionare (frecventa de conectare si durata de actionare).
Daca un ascensor a fost oprit din functiune mai mult de 90 de zile, repunerea acestuia in functiune se face numai dupa efectuarea unei revizii generale de catre un intretinator autorizat ISCIR. Data efectuarii reviziei generale se consemneaza in cartea ascensorului – partea de exploatare. 

Revizia generala are drept scop asigurarea continuitatii in functionare a ascensorului si consta in examinarea generala a ascensorului si remedierea deficientelor constatate si ramase nerezolvate in cadrul lucrarilor de intretinere.
In cadrul reviziei generale se efectueaza cel putin urmatoarele operatii:
a) demontarea partii superioare a carcasei reductorului si verificarea starii de uzura a angrenajului arbore melcat - roata melcata, a lagarelor si a rulmentului axial al reductorului;
b) spalarea lagarelor motorului electric si schimbarea uleiului;
c) spalarea si montarea la loc a carcasei troliului si completarea cu ulei proaspat;
d) verificarea instalatiei electrice din camera masinii, din put si din cabina ascensorului;
e) demontarea paracazatoarelor, spalarea, ungerea si verificarea functionarii acestora;
f) demontarea rotii de frictiune, spalarea si ungerea axelor si lagarelor.

Daca revizia generala nu se efectueaza pana la termenul stabilit, intretinatorul are obligatia sa efectueze oprirea din functiune a ascensorului precum si anuntarea la ISCIR a acestei stari de fapt.
Intretinatorul raspunde de calitatea lucrarilor efectuate pentru functionarea in conditii de siguranta a ascensorului, conform instructiunilor elaborate de montatorul ascensorului, precum si prevederilor prescriptiei tehnice PT R 2 – 2010.
Calitatea reviziilor generale trebuie confirmata de catre intretinatorul care a efectuat lucrarile respective printr-un certificat de garantie, care se ataseaza la cartea ascensorului – partea de exploatare.
Nota 1: Componentele de securitate defecte se inlocuiesc doar cu altele noi avand caracteristici tehnice similare, cu prezentarea declaratiilor de conformitate CE, emise de producatorul acestora.
Efectuarea lucrarilor de intretinere si revizie se consemneaza de catre personalul de intretinere si revizie al persoanei juridice autorizate in registrul de supraveghere a ascensorului.
Lucrarile de revizie si intretinere se consemneaza in registrul de evidenta a lucrarilor de revizie si intretinere, responsabilitatea revenind RSL (personalul tehnic de specialitate, responsabil cu supravegherea lucrarilor).

C. 2. Repararea ascensoarelor
Repararea ascensoarelor se efectueaza pe baza unei documentatii tehnice preliminare de reparare avizata de catre responsabilul cu avizarea documentatiei tehnice preliminare de reparare (RADTP).
Nota 2: Conditiile privind atestarea persoanelor fizice care efectueaza avizarea documentatiilor tehnice preliminare de reparare a ascensoarelor sunt prevazute in Ordinul nr. 165 din 4 iulie 2011 al Inspectorului de stat sef al ISCIR pentru aprobarea Metodologiei privind atestarea personalului tehnic de specialitate in domeniul ISCIR. Mentionam ca acest ordin a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, avand nr.572 din 11 august 2011 si a intrat in vigoare dupa 30 de zile de la publicare.
In cazul in care pe parcursul lucrarilor de reparare apar modificari fata de documentatia tehnica preliminara de reparare, aceste modificari se avizeaza de catre RADTP.
Lucrarile de reparare efectuate la ascensoare, care se verifica de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR, cu participarea reprezentantului detinatorului/utilizatorului si a personalului care a efectuat lucrarile de reparare, sunt urmatoarele:
a) transformarea de principiu a modului de actionare, cum ar fi: trecerea de la actionarea electrica la actionarea hidraulica si invers, de la selector la traductori, de la tractiune cu tambur la roata de frictiune:
b) inlocuirea dispozitivelor de zavorare ale usilor de palier cu alte tipodimensiuni;
c) inlocuirea sistemului de comanda;
d) inlocuirea glisierelor cu alte tipodimensiuni sau a sistemului de prindere al acestora;
e) inlocuirea sau reconditionarea elementelor cinematice ale troliului (angrenajul arbore melcat – roata melcata al troliului);
f) inlocuirea franei cu alte tipodimensiuni;
g) inlocuirea limitatorului de viteza cu alte tipodimensiuni; 
h) inlocuirea dispozitivului de protectie pentru limitarea vitezei cabinei la urcare cu alte tipodimensiuni, acolo unde este cazul;
i) inlocuirea tampoanelor cu alte tipodimensiuni;
j) inlocuirea paracazatoarelor cu alte tipodimensiuni;
k) inlocuirea cilindrului hidraulic cu alte tipodimensiuni, acolo unde este cazul;
l ) inlocuirea grupului de pompare cu alte tipodimensiuni, acolo unde este cazul;
Repararea sau schimbarea componentelor uzate sau defecte, cu exceptia componentelor principale cum ar fi: mecanismul de actionare, cabina, panoul de comanda se efectueaza conform instructiunilor date de montator in documentatia tehnica a ascensorului si ori de cate ori se constata o defectiune sau o uzura avansata. Se recomanda ca remedierea sa se faca prin inlocuirea cu subansambluri sau componente noi de aceeasi tipodimensiune.
Documentatia tehnica preliminara de reparare a ascensorului trebuie sa contina urmatoarele:
- desenul de ansamblu, acolo unde este cazul si
- documentatiile tehnice pentru subansambluri sau alte componente aferente ascensorului care urmeaza sa se inlocuiasca, dupa caz.
Daca pe parcursul efectuarii lucrarilor de reparare, apar si alte neconformitati care nu au fost tratate in documentatia tehnica preliminara de reparare, aceasta se completeaza cu partea aferenta tratarii acestor neconformitati,
Dupa finalizarea lucrarilor de reparare a unui ascensor se efectueaza verificarea documentatiei tehnice preliminare de reparare care trebuie sa cuprinda, conform cerintelor PT R 2 – 2010, urmatoarele elemente: 
- memoriu tehnic de reparare;
- documentatia tehnica preliminara de reparare;
- documentatiile tehnice pentru subansambluri sau alte componente aferente ascensorului care au fost inlocuite, dupa caz;
- schema cinematica, schema electrica sau schema hidraulica daca s-au efectuat modificari ale acestora;
- documentele privind efectuarea pe parcursul lucrarilor de reparare si in final a verificarii lucrarilor executate in conformitate cu documentatia tehnica preliminara de reparare si cu prevederile PT R 2 – 2010;
- documentele cuprinzand rezultatele examinarilor, verificarilor si incercarilor nedistructive/distructive efectuate de catre persoane juridice autorizate/evaluate de ISCIR conform prevederilor PT R 2 – 2010, acolo unde este cazul;
- procesul – verbal in care sunt consemnate rezultatele incercarilor de casa, in care sa se specifice ca ascensorul poate fi supus verificarii tehnice in vederea repunerii in functiune dupa reparare si
- declaratia pentru lucrarile de reparare efectuate, intocmita conform modelului alaturat. 
Nota 3: Nu se admite repunerea in functiune a ascensorului fara verificarea tehnica dupa reparare.
Persoana juridica autorizata care a efectuat lucrarile de reparare trebuie sa aplice in mod vizibil, lizibil si durabil in cabina, pe usa de palier de la parter si la avizierul asociatiei de proprietari, o eticheta autocolanta al carui model a fost prezentat anterior.

D. Verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic
Verificarea tehnica in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic a ascensoarelor se efectueaza de catre montatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene. Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre trebuie sa fie inregistrate in registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate.
Verificarea tehnica in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic se efectueaza in scopul evaluarii starii tehnice, estimarii duratei de functionare remanenta si stabilirii conditiilor de functionare in siguranta a ascensoarelor.

Verificarea tehnica in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic a ascensoarelor se efectueaza numai in urmatoarele situatii:
a) daca la ascensor s-au produs avarii si/sau accidente;
b) cand se constata coroziune la elementele portante datorita mediului de lucru;
c) dupa un seism major sau atunci cand zona in care este montat ascensorul a suferit o actiune ce ii poate afecta structura sau stabilitatea;
d) daca in urma verificarilor tehnice, efectuate conform prevederilor PT R 2 -2010, se obtin rezultate necorespunzatoare, care pericliteaza functionarea in conditii de siguranta a ascensorului;
e) daca ascensorul urmeaza sa fie repus in functiune dupa o perioada de timp in care a fost oprit, fara sa fie conservat in mod corespunzator conform instructiunilor de exploatare si unor proceduri specifice, iar repunerea acestuia in functiune ar putea periclita siguranta in functionare;
f) la sfarsitul duratei de viata a ascensorului atunci cand aceasta este stabilita prin documentatia tehnica;
g) la expirarea duratei normale de functionare prevazuta in HG nr.2.139/2004, atunci cand prin documentatia tehnica nu este prevazuta durata de viata a ascensorului, si
h) cand documentatia tehnica a ascensorului lipseste sau este incompleta si montatorul nu poate fi identificat.

Nota 4: Cerinta de autorizare pentru verificarea tehnica in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic nu se aplica montatorilor, pentru ascensoarele montate de acestia.

In ultima parte a articolului, ce va aparea in numarul urmator al revistei noastre, vom prezenta conditiile pentru efectuarea verificarilor tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic a ascensoarelor. De asemenea vom detalia si obligatiile care trebuie indeplinite in cazul unor avarii sau accidente ca si atestarile si autorizarile care pot fi facute de ISCIR conform prevederilor PT R 2 – 2010.

E. Efectuarea verificarilor tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic a ascensoarelor
Persoana juridica autorizata pentru efectuarea verificarilor tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic a ascensoarelor trebuie sa intocmeasca un program de investigatii/examinari care sa cuprinda cel putin urmatoarele:
- descrierea ascensorului din punct de vedere constructiv si al parametrilor de functionare;
- prezentarea eventualelor lucrari de reparare care au fost efectuate anterior sau a altor evenimente care au avut loc in timpul perioadei de functionare a ascensorului;
- planurile care cuprind examinarile, verificarile si incercarile ce se propun a se face la ascensorul care necesita investigatii/examinari cu caracter tehnic;
- enumerarea conditiilor de executie a examinarilor, verificarilor si incercarilor care ar trebui efectuate la ascensor.
Programul de investigatii/examinari trebuie avizat de catre RADTE (responsabilul cu avizarea documentatiei tehnice de examinari ) al persoanei juridice autorizate.
Dupa avizare, programul se inainteaza la ISCIR pentru acceptare. Conform prevederilor PT R 2 – 2010, ISCIR va transmite acceptul efectuarii programului, cu sau fara completari, dupa caz.
Nota 1: Programul de investigatii/ examinari acceptat de ISCIR se efectueaza sub supravegherea persoanei juridice autorizate de ISCIR pentru verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic. 
Reprezentantul persoanei juridice autorizate va participa la toate examinarile, verificarile si incercarile prevazute in programul acceptat de ISCIR. 
Inainte de inceperea executarii programului de investigatii/examinari acceptat, ISCIR poate solicita ca anumite examinari, verificari sau incercari sa se efectueze in prezenta inspectorului de specialitate.
Dupa incheierea examinarilor, verificarilor si incercarilor efectuate, persoana juridica autorizata va intocmi un raport tehnic care trebuie sa contina concluziile finale privind posibilitatea functionarii in conditii de siguranta a ascensorului.

Raportul tehnic trebuie sa fie avizat de catre RADTE (responsabilul cu avizarea documentatiei tehnice de examinari) al persoanei juridice autorizate si impreuna cu urmatoarele documente, se vor transmite la ISCIR spre acceptare, si anume:
- buletinele si certificatele de examinari cu rezultatele obtinute;
- breviarul de calcul de rezistenta si 
- procesele – verbale intocmite de inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR.

Dupa acceptarea de catre ISCIR a raportului tehnic, detinatorul/utilizatorul are obligatia de a respecta concluziile incluse in raportul tehnic intocmit de persoana juridica autorizata de ISCIR pentru efectuarea de verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic.
Daca rezultatele obtinute in urma efectuarii programului de investigatii/examinari acceptat de catre ISCIR sunt corespunzatoare, detinatorul/utilizatorul trebuie sa solicite la ISCIR realizarea verificarii tehnice in vederea obtinerii autorizarii functionarii ascensorului conform prevederilor PT R – 2 /2010.
In situatia in care, dupa finalizarea examinarilor, verificarilor si incercarilor executate, rezulta necesitatea efectuarii unor lucrari de reparare, acestea se realizeaza conform prevederilor PT R – 2 /2010, iar verificarile tehnice in vederea obtinerii autorizarii functionarii se efectueaza ulterior. 
Documentatia tehnica acceptata de ISCIR (programul de investigatii/examinari, raportul tehnic si documentele aferente acestuia) trebuie sa fie atasata la cartea ascensorului – partea de exploatare, urmand a fi prezentata inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR, atunci cand se solicita efectuarea verificarilor tehnice in vederea repunerii in functiune.

F. Obligatiile persoanelor fizice/juridice care detin/utilizeaza ascensoare in cazul avariilor sau accidentelor
Conditiile si cerintele tehnice, care trebuie cunoscute si chiar indeplinite de o gama larga de utilizatori/detinatori de ascensoare (ex. asociatii de proprietari sau locatari, institutiile publice sau private – dotate cu ascensoare, agenti economici, etc.), in situatia aparitiei unor avarii sau accidente, sunt urmatoarele:

1. In cazul avariilor al caror efect duce la oprirea din functiune a unui ascensor sau functionarea in conditii de nesiguranta a acestuia, precum si in cazurile de accidente provocate la ascensor, detinatorul/utilizatorul are obligatia de a opri din functionare ascensorul, anuntand imediat ISCIR-ul si intretinatorul despre producerea evenimentului respectiv.
In comunicarea respectiva trebuie anuntate cel putin urmatoarele date:
- numele, prenumele si functia persoanei care anunta,
- modul in care poate fi contactat in vederea unor eventuale date suplimentare,
- data, ora si locul producerii avariei/ accidentului si 
- urmarile avariei/ accidentului.

2. Persoana fizica/juridica care detine sau utilizeaza un ascensor care a suferit avaria sau la care s-a produs accidentul are de indeplinit urmatoarele obligatii, prin RSVTI (operatorul responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor):
- sa ia masurile necesare pentru ca starea instalatiei (ascensorul si partile care compun restul instalatiei), inclusiv eventuale elemente apartinand constructiei locatiei care este deservita de ascensorul in cauza;
- sa izoleze pe cat posibil zona de lucru a ascensorului avariat sau la care s-a produs accidental si de asemenea sa ia toate masurile de asigurare a conditiilor de securitate;
- sa intocmeasca un raport cu situatia tehnica a ascensorului imediat dupa avarie/accident, care include si fotografii ale ascensorului avariat, precum si interventiile efectuate pana la sosirea inspectorilor de specialitate din cadrul ISCIR.
- sa puna la dispozitia inspectorilor de specialitate ai ISCIR cartea instalatiei tinuta la zi conform cerintelor PT aplicabila. La finalul verificarii efectuate de catre inspectorul/ii de specialitate din cadrul ISCIR, se intocmeste un proces – verbal de constatare a avariei sau accidentului si se dispune oprirea din functiune a ascensorului in cauza. In cazul in care se constata faptul ca ascensorul a suferit avarii, care sa conduca la oprirea din functiune, acesta trebuie supus unor investigatii/examinari cu caracter tehnic (avand ca scop evaluarea starii tehnice a acestuia), efectuate conform prevederilor prescriptiei tehnice PT R 2 – 2010. 

Nota 2: Daca detinatorul/utilizatorul renunta la utilizarea ascensorului avariat si decide scoaterea sa din uz si apoi casarea, acestea se realizeaza conform PT R2–2010, Cap. IX “Scoaterea din uz si casarea ascensoarelor”.
Expertizarea in cazurile de avarii sau accidente la ascensoarele care fac obiectul prescriptiei tehnice ISCIR prezentata in acest articol (a carui ultima parte o prezentam astazi), se va realiza de catre expertii ISCIR. 

Pentru a se intelege mai bine cine sunt acesti experti sa citam chiar din prescriptia tehnica susmentionata asa cum o defineste cel care a si elaborat aceasta reglementare tehnica nationala: 
Expert ISCIR – Persoana fizica autorizata de catre ISCIR, pe baza evaluarii capabilitatii si competentei sale, in scopul realizarii de sarcini specifice.
Conform prescriptiei tehnice PT R 2 - 2010, ISCIR autorizeaza persoanele juridice pentru urmatoarele activitati:
- repararea, intretinerea si revizia ascensoarelor,
- verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic.

De asemenea, ISCIR autorizeaza urmatoarele categorii de persoane fizice:
- liftieri si
- RTVTI, 
precum si atesta persoanele fizice pentru avizarea documentatiei tehnice preliminare de reparare.

In incheierea acestei ultime parti a articolului despre conditiile si cerintele tehnice prevazute de catre PT ISCIR R 2 - 2010, avand in vedere atat faptul ca in acest articol am incercat sa prezentam, si uneori sa explicam mai pe larg unele din cerintele si conditiile tehnice privind ascensoarele, reinnoim propunerea catre dvs. cititorii nostri, sa apelati atunci cand considerati necesar, prin e-mail, fie la redactia ,,T.I. ‘’, fie la autorul acestui articol, pentru eventuale explicatii sau chiar indrumari in functie de cazul concret pe care il aveti. De altfel, pentru mai multa eficienta, aceia dintre cititorii revistei noastre care au neclaritati in ceea ce priveste legislatia ISCIR, inclusiv prevederile PT ISCIR in vigoare, se pot adresa si catre ISCIR, autoritatea tehnica nationala in domeniu.

Ing. Cristian Guţă
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video