Situatia avariilor/accidentelor la ascensoare si masini de ridicat, aflate sub incidenta ISCIR, in perioada 2005 – 2009 (I)

218 vizualizari
situatia avariilor/accidentelor la ascensoare
Distribuie pe

Pentru ca in ultima perioada am prezentat aspecte legate de cerintele ISCIR in domeniul ascensoarelor si masinilor de ridicat, incepem o prezentare succinta a avariilor si accidentelor care s-au inregistrat in acest domeniu (conform datelor oficiale). Avand in vedere ca in unele cazuri s-au inregistrat si victime, inclusiv raniti si chiar morti, consideram ca datele prezentate mai jos trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru toti cei implicati. 

In aceasta prima parte a articolului nostru vom prezenta cazurile de avarii si accidente, care au avut loc si au fost inregistrate, in doua din cele mai importante inspectii teritoriale ale ISCIR, Bucuresti si Brasov, pe durata unui singur an si anume in anul 2005.

Iata pentru inceput situatia asa cum este prezentata in “Buletinul de informare tehnica ISCIR, anul I, nr.1, 2008, pag. 45-47”.
 

Nr. crt.Locul si data producerii avariei/accidentuluiDescriereaCauzele si masurile dispuse
1Agent economic, Bucuresti, 19.01.2005O persoana a cazut in putul ascensorului si s-a accidentat, dupa ce a deschis usile ascensorului la palierul 1, cabina fiind la nivel superior.Exclus cauze tehnice a stabilit ISCIR. Repunere ascensor in functiune. Nerespectare cerinte PT ISCIR si instructiuni de exploatare.
2Asociatie de locatari, Bucuresti
06.03.2005
O persoana necunoscuta a oprit liftul intre etajele 2-3, incercand sa agreseze o persoana din cabina, care in incercarea de a fugi a cazut in putul liftului, accidentandu-se grav.Agresiune / Oprire ascensor si revizie generala.
Nerespectare cerinte PT ISCIR si instructiuni de exploatare.
3Agent economic, Bucuresti,
08.03.2005
La o presa cu platforma improvizata se manevreaza o sarcina prinsa cu cabluri de legatura in carligul unui pod rulant; o persoana a fost lovita si a decedat prin strivire.Cablu neadecvat sarcinii, neprotejat in zonele muchiilor ascutite. Nerespectare cerinte PT ISCIR si instructiuni de exploatare.
Oprire temporara pentru cercetari.
 4Asociatie de proprietari Bucuresti,
12.03.2005
A fost gasit corpul unei persoane decedate in fundatura putului ascensorului si s-a anuntat politia.Cauze necunoscute.
Oprire temporara pentru cercetari.
 5Asociatie de locatari Bucuresti, 04.03.2005 Incendiu in cabina ascensorului.Oprire temporara pentru cercetari.
 6Asociatie de locatari Bucuresti, 04.03.2005 Incendiu in cabina ascensorului.Oprire temporara pentru cercetari.
 7Persoana juridica, Bucuresti,
30.03.2005
La ridicarea sarcinii cu o automacara si impingerea ei cu un alt echipament, excavator, a fost accidentat mortal un angajat.Manevre gresite. Oprire temporara pentru cercetari Nerespectare cerinte PT ISCIR si instructiuni de exploatare.
 8Asociatie de locatari, Giurgiu, Jud. Giurgiu.
10.04.2005
O persoana s-a accidentat dupa ce a fost prinsa intre podeaua cabinei ascensorului si boiandrucul usii de acces parter.La data controlului instalatia era in functiune. Oprire din functiune ascensor si sigilare.
 9Persoana juridica, Bucuresti,
16.04.2005
Un angajat s-a urcat pe catargul stivuitorului, manevrat de o persoana neautorizata, pentru a lua un colet, s-a dezechilibrat si a cazut cu capul de beton, accidentandu-se.Instalatie neautorizata, manevra necorespunzatoare. Oprire din functiune. Nerespectare cerinte PT ISCIR si instructiuni de exploatare.
 10Asociatie de locatari, Bucuresti,
27.04.2005.
O persoana a deschis usa liftului aflat la parter si fiind intuneric a pasit in gol. A reusit sa iasa singura si nu a avut leziuni vizibile.Nu a functionat dispozitivul de zavorare a usii de la parter, carcasa broastei electromecanice era sparta, tocul usii era deformat.
Nerespectare cerinte PT ISCIR si instructiuni de exploatare Oprire din functiune.
 11Asociatie de proprietari, Bucuresti,
20.06.2005.
S-a declansat un incendiu pe putul ascensorului si a deteriorat instalatia electrica.Intretinere necorespunzatoare. Oprire din functiune.
 12Asociatie de proprietari, Bucuresti,
25.06.2005.
Caderea unei persoane de la etajul 3 in putul ascensorului si accidentarea acestuia.Usa palier era dezavorata mecanic.
Inlocuire dispozitive de zavorare cu unele cu bolt tesit.
 13Asociatie de proprietari, Bucuresti,
29.06.2005.
O persoana a parasit cabina aflata intre statii si s-a accidentat la contactul cu pardoseala palierului de la etajul 1.Nerespectare cerinte PT ISCIR si instructiuni de exploatare
Efectuare revizie tehnica. Instalatia poate functiona pana la scadenta.
 14Persoana juridica, Bucuresti,
28.07.2005.
Caderea unei persoane in putul ascensorului de la parter si accidentarea acesteia; Usa camerei troliu era neasigurata (inchidere cu lacat).Nerespectare instructiuni de exploatare si PT colectia ISCIR.
Oprire din functiune ascensor.
 15Persoana juridica, Bucuresti,
23.08.2005.
Platforma autoridicatoare a unui complex comercial a accidentat o persoanaFunctionare cu personal fara autorizatie. Nerespectare instructiuni de exploatare si PT colectia ISCIR. Oprire instalatie pentru revizie tehnica, instruire personal manevrant.
 16Asociatie de proprietari, Bucuresti,
15.09.2005.
Gasirea unei persoane cazute in putul ascensorului si deteriorarea unor componente in timpul caderii.Oprire instalatie pentru revizie generala.
 17Asociatie de proprietari, Bucuresti,
29.09.2005.
La o pana de curent liftul s-a blocat; echipa de pompieri a scos din ascensor o persoana.Oprirea curentului electric. Remediere defectiuni si functionarea in continuare.
 18Persoana juridica, Ciulnita,
Jud. Ialomita,
23.10.2005.
Decesul unei persoane la caderea in putul ascensorului.Deschidere usa palier de o persoana neautorizata. Oprire ascensor din functiune.
 19Persoana juridica, Bucuresti,
23.11.2005
In timpul manevrelor unui pod rulant a fost accidentata o persoana.Dispozitiv legare neautorizat. Oprire pod pentru reparatii.
 20Persoana juridica, Tohan, Jud. Brasov,
20.01.2005.
In timpul manevrelor cu o macara, sarcina s-a balansat si macaraua s-a rasturnat, macaragiul a sarit si s-a accidentat la picior.Nerespectare instructiuni de exploatare (sarcina 3100 kg in afara diagramei de lucru). Retragerea autorizatiei de macaragiu. Va fi reexaminat dupa stagiu de 40 ore, sub supravegherea RSVTI.
 21Asociatie de proprietari, Brasov,
18.03.2005.
Caderea unei persoane in putul ascensorului de la etajul 7, cabina fiind la etajul 10, urmata de decesul acesteia.Nerespectare instructiuni de exploatare si PT ISCIR; deschiderea abuziva a unei usi exterioare a ascensorului.
Instruire si prelucrare accident cu firme de intretinere si detinatori de ascensoare; stipularea in contractul de intretinere a obligativitatii verificarii zilnice a functionarii in conditii normale.
 22Persoana juridica, Brasov, Jud. Brasov,
23.03.2005
In timpul manevrei de ridicare a unei piese mobile de 7 tone, automacaraua s-a rasturnat si a accidentat macaragiul.Nerespectare cerinte PT ISCIR si instructiuni de exploatare.
Retragerea autorizatiei de functionare macara; Control nedistructiv pentru depistarea problemelor la structura de rezistenta; retragere autorizatie macaragiu si reexaminare.
 23Persoana juridica, Brasov, Jud. Brasov,
06.04.2005
In timpul manevrelor cu o automacara, macaragiul a ridicat intr-un container 2 persoane; limitatorul de cursa ridicare carlig nu a functionat si s-a rupt cablul de sarcina; containerul a cazut de la 10 m, iar mufla de 250 kg a cazut peste cele 2 persoane si le-a accidentat.Dispozitive de siguranta defecte, nerespectare instructiuni de exploatare si cerinte PT ISCIR.
Retragere autorizatie de functionare si reautorizare dupa reparatie cu firma autorizata. Control de fond la firma detinatoare; retragere carnet autorizare macaragiu.
 24Persoana juridica, Brasov, Hoghiz, Jud. Brasov.
01.07.2005
Accidentarea unei persoane cu motostivuitorul si amputarea unui picior.Nerespectare delimitari spatiu de lucru motostivuitor.
Oprire functionare pentru cercetari.

- O prima concluzie: din cele 24 de cazuri au rezultat un numar de 5 decese si 14 persoane accidentate.

- A doua concluzie importanta: 50 % (12 din 24) dintre avariile/accidentele mentionate in acest articol au avut loc in blocuri cu destinatia de locuinte, ceea ce trage un semnal de alarma.

- Situatia pe care o prezentam succint in acest articol ne arata explicit ca trebuiesc luate masuri concrete si rapide din partea tuturor factorilor implicati si anume:
I) utilizatorul/detinatorul;
II) agentul economic care asigura service-ul si intretinerea instalatiei de ridicat in cauza;
III) I.S.C.I.R., sau mai nou (din 2011) C.N.C.I.R.;
IV) Celelalte institutii ale statului care au atributii in domeniu (A.N.P.C., Inspectia muncii, etc. precum si asociatiile profesionale care au atributii legate si de acest domeniu).

Bibliografie: 
1. Prescriptii tehnice, colectia ISCIR, si anume:
a) PT R1-2003, Macarale; 
b) PT R2-2003, Mecanisme de ridicat; 
c) PT R3-2003, Stivuitoare si translatoare stivuitoare; 
d) PT R4-2003, Nacele si platforme autoridicatoare;
e) PT R6-2002, Ascensoare; 
f) PT R14-2003, Cabluri, lanturi, benzi, funii, carlige, elemente legare; 
g) PT R15-2003, Ascensoare pentru santiere de constructii, precum si alte PT din colectia I.S.C.I.R.
2. Buletinul de informare tehnica ISCIR, anul I, nr.1, 2008.

Ing. Cristian Guta,
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 33.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 900 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video