Un nou pachet de masuri pentru un aer mai curat in Europa

190 vizualizari
aer curat
Distribuie pe

Calitatea necorespunzatoare a aerului este principala cauza de mediu a deceselor premature in UE, bilantul victimelor sale fiind mai grav decat in cazul accidentelor rutiere. Ea duce la aparitia astmului sau a unor probleme respiratorii, afectand astfel si calitatea vietii. Comisia reactioneaza la aceasta situatie adoptand astazi noi masuri de reducere a poluarii atmosferice. Prin pachetul de masuri pentru un aer curat se actualizeaza legislatia existenta si se reduc intr-o si mai mare masura emisiile nocive specifice industriei, traficului, centralelor energetice si agriculturii, in vederea diminuarii impactului acestora asupra sanatatii umane si a mediului. Poluarea atmosferica este, de asemenea, o cauza de intreruperi in munca si de costuri medicale ridicate, cele mai afectate fiind categoriile vulnerabile, precum copiii, astmaticii si persoanele in varsta. Ea afecteaza, de asemenea, ecosistemele, prin incarcarea excesiva cu azot (eutrofizare) si prin ploi acide. Costurile directe pe care societate le suporta in urma poluarii atmosferice, inclusiv pagubele produse culturilor si cladirilor, se ridica la aproximativ 23 de miliarde EUR pe an. Punerea in aplicare a pachetului se traduce in beneficii pentru sanatatea oamenilor de aproximativ 40 de miliarde EUR pe an, de peste 12 ori mai mult decat costurile de reducere a poluarii, care, potrivit estimarilor, vor ajunge la 3,4 miliarde EUR pe an in 2030.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Aerul pe care il respiram astazi este mult mai curat decat in deceniile precedente. Dar poluarea lui continua sa fie un «ucigas invizibil» si ii impiedica pe multi sa duca o viata activa. Prin actiunile pe care le propunem se va reduce la jumatate numarul de decese premature cauzate de poluarea atmosferica, se va mari nivelul de protectie a celor mai vulnerabile categorii, care au cel mai mult nevoie sa fie protejate, si se va imbunatati calitatea vietii pentru toti. Noul pachet va genera, de asemenea, beneficii pentru natura si pentru ecosistemele fragile si va stimula industria tehnologiilor curate – un important sector de crestere economica pentru Europa”.
Tonio Borg, comisarul pentru sanatate, a declarat: „Salut din toata inima adoptarea pachetului de masuri pentru un aer curat, un pachet prin care Europa se inscrie pe drumul corect spre un aer curat pentru toti pe termen lung. Noua politica in domeniul calitatii aerului se va traduce printr-o viata mai sanatoasa si mai lunga pentru europeni: mai putini copii afectati de astm sau de alte probleme respiratorii, mai putine persoane atinse de cancer, de boli respiratorii cronice sau de boli cardiovasculare si, in fine, mai putini oameni morti in urma unei sanatati subrezite din cauza poluarii aerului”.

Pachetul adoptat astazi are mai multe componente. Printre acestea se numara: 
• un nou program de aer curat pentru Europa care contine atat masuri menite sa asigure atingerea pe termen scurt a obiectivelor existente, cat si o serie de noi obiective in materie de calitate a aerului pentru orizontul anului 2030. Pachetul cuprinde, de asemenea, masuri de sprijin menite sa contribuie la reducerea poluarii atmosferice, cu accent pe imbunatatirea calitatii aerului in orase, pe sprijinirea activitatilor de cercetare si inovare si pe promovarea cooperarii internationale; 
• o varianta revizuita a Directivei privind plafoanele nationale de emisii, in care sunt prevazute plafoane nationale de emisie mai riguroase in ceea ce priveste cei sase poluanti principali si 
• o propunere de noua directiva privind reducerea poluarii provenite de la instalatiile medii de ardere, cum ar fi centralele energetice pentru cartierele de locuinte sau pentru cladirile mari si instalatiile industriale de mici dimensiuni. 

Se estimeaza ca, pana in 2030 si in comparatie cu ce s-ar putea realiza pe baza dispozitiilor existente, prin pachetul de masuri pentru un aer curat: 
- se vor evita 58 000 de decese premature, 
- se vor salva de la poluarea cu azot 123 000 km2 de ecosisteme (peste jumatate din suprafata Romaniei),
- se vor salva de la poluarea cu azot 56 000 km2 de zone protejate Natura 2000 (mai mult decat toata suprafata Croatiei), 
- se vor salva de la acidificare 19 000 km2 de ecosisteme forestiere. 

Beneficiile pentru sanatate, ele singure, vor scuti societatea de costuri externe in valoare de 40-140 miliarde EUR si vor asigura beneficii directe in valoare de aproximativ 3 miliarde EUR, ca urmare a cresterii productivitatii fortei de munca, a scaderii costurilor de sanatate, a cresterii randamentului culturilor si a diminuarii pagubelor produse cladirilor. Printre rezultatele propunerii se va numara si echivalentul a 100 000 de locuri de munca suplimentare, deoarece, prin reducerea intreruperilor in munca, vor creste productivitatea si competitivitatea. Se estimeaza ca propunerea va avea un impact net pozitiv asupra cresterii economice. 
Propunerea se bazeaza pe concluziile unei revizuiri cuprinzatoare a politicii existente a UE in domeniul calitatii aerului. Ea survine in urma unor ample consultari cu ocazia carora s-a observat un sprijin larg pentru o actiune la nivelul UE in acest domeniu. 

Context
Standardele de calitate a aerului convenite la nivelul UE continua sa nu fie respectate de numeroase state membre ale UE, iar orientarile in materie de poluare atmosferica emise Organizatia Mondiala a Sanatatii din cadrul ONU nu sunt, in general, indeplinite.
Chiar daca politica UE in domeniul calitatii aerului a determinat reduceri semnificative ale concentratiilor de poluanti nocivi, cum ar fi particulele in suspensie, dioxidul de sulf (principala cauza a ploilor acide), plumbul, oxizii de azot, monoxidul de carbon si benzenul, exista in continuare probleme majore. Cele care continua sa prezinte riscuri considerabile pentru sanatate si in cazul carora se depasesc in mod constant limitele de siguranta pentru sanatate sunt, in special, particulele fine si ozonul. Standardele si obiectivele UE in domeniul calitatii aerului sunt nesocotite in numeroase regiuni si orase, iar de pe urma acestui lucru are de suferit sanatatea publica, atat sectorul sanatatii, cat si economia confruntandu-se cu o crestere a costurilor. Totalul costurilor externe legate de sanatate si suportate de societate de pe urma poluarii atmosferice sunt estimate la 330-940 de miliarde EUR pe an. Situatia este deosebit de grava in zonele urbane, unde traiesc in prezent majoritatea europenilor. 
Pachetul adoptat astazi reprezinta cel mai important moment al unei revizuiri de anvergura a politicii in domeniul calitatii aerului, care a demarat la inceputul anului 2011.

Pentru mai multe informatii: 
Proiectul de propunere si studiul aferent (cu cifre pentru statele membre, conform celor mentionate mai sus): 
http://ec.europa.eu/environment/air/clean_air_policy.htm
A se vedea, de asemenea:
Sectiunea „Intrebari si raspunsuri” din MEMO/13/1169
Fisa informativa: 
http://ec.europa.eu/environment/air/index.htm
http://www.eea.europa.eu/themes/air
http://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2013/at_download/file
http://ec.europa.eu/environment/air/review_air_policy.htm
Materiale audiovizuale (stiri video) disponibile la adresa tvlink.org
Orientarile OMS privind calitatea aerului:
http://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/outdoorair_aqg/en/index.html


New policy package to clean up Europe`s air
The human toll for poor air quality is worse than for road traffic accidents, making it the number one environmental cause of premature death in the EU. It also impacts the quality of life due to asthma or respiratory problems. The Commission is responding with new measures to reduce air pollution, adopted today. The clean air policy package updates existing legislation and further reduces harmful emissions from industry, traffic, energy plants and agriculture, with a view to reducing their impact on human health and the environment. Air pollution causes also lost working days, and high healthcare costs, with vulnerable groups such as children, asthmatics and the elderly the worst affected. It also damages ecosystems through excess nitrogen pollution (eutrophication) and acid rain. The direct costs to society from air pollution, including damage to crops and buildings, amount to about €23 billion per year. The benefits to people`s health from implementing the package are around €40 billion a year, over 12 times the costs of pollution abatement, which are estimated to reach € 3.4 billion per year in 2030

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video