Răcoare în locuințe fără utilizarea aerului condiționat

22 vizualizari
racorirea locuintei
Distribuie pe

Zilele caniculare se apropie inevitabil, iar fiecare dintre noi se gândește la metode prin care să combată căldura care pătrunde în locuințe. Nu toată lumea posedă un aparat de aer condiționat, sau poate există persoane cu sensibilitate mai mare la efectele produse, care se răcesc ușor sau le provoacă alergii. Pentru a ne adapta condițiilor de temperaturi ridicate din locuințe, îți sugerăm o serie de modalități mai vechi și mai noi, pentru răcirea aerului din casă pe perioada verii.

Geamuri deschise pe timpul nopții

Când temperatura de afară este ceva mai scăzută, poţi deschide larg toate geamurile, astfel încât răcoarea serii să reîmprospăteze aerul din locuință. Chiar dacă nu e neapărat estetic, îți sugerăm să lași deschise inclusiv ușile din interior, ușile dulapurilor din bucătărie și ale șifonierelor întrucât ele înmagazinează căldură pe timpul zilei.

La primele ore ale dimineții acestea pot fi închise la loc, iar ferestrele pot fi acoperite cu draperii sau jaluzele care nu permit pătrunderea luminii și implicit a căldurii. Puteți economisi până la 7% la facturi, păstrând ferestrele închise şi folosind draperii sau jaluzele. Dacă vrei totuşi să ţii geamurile deschise în timpul zilei, investeşte în folii reflectorizante speciale, care nu lasă razele de soare să ajungă în casă şi să încingă atmosfera, la modul propriu.
photo 1530914507926 36d0f98a9f1f

Izolația locuinței

O casă bine izolată termic va fi mult mai eficientă, în funcție de sezon. Prin componența de transfer termic prin convecție, aceasta va fi mai răcoroasă vara și mai călduroasă iarnă. Optează pentru un acoperiș în culori deschise care să reflecte lumina soarelui. Un avantaj major îl au camerele amplasate la demisol, ele nu au nevoie de aer condiționat pentru că primesc răcoare din pământ; se cunoaște că la adâncimea de sub 7 metri sub pământ temperatura este constantă aproape tot timpul anului și aceasta variază între 10-12 grade celsius.

Ventilatoarele

Folosite îndeosebi pe terase, ventilatoarele cu vapori de apă, care se evaporă cu absorbție de căldură și dau senzația de răcoare ar putea fi o variantă de a fenta căldură, însă nu toată lumea își permite un asemenea aparat. Așa că ne putem folosi de un ventilator clasic, cu recuperare de căldură, prin care aerul fierbinte și proaspăt care vine de afară va fi răcit într-o mare măsură de aerul rece și viciat care iese din casă.

Un alt truc care dă roade este să folosești ventilatorul într-un mod isteț. Așează-l în colțul camerei și lângă el pune un vas umplut cu apă și gheață. Curentul de aer se va răci de la gheață și va transmite răcoare în toată încăperea. Practic, prin setarea ventilatorului în sens invers acelor de ceasornic, aerul ventilat se va umple de particule reci de apă și îl va transforma într-un efect de briză.  

Renunță la lămpi incandescente și surse de căldură

Becurile cu incandescenţă pierd aproximativ 90% din energia lor producând căldura, aşa că este un motiv bun pentru a renunţa la ele și a le înlocui cu cele compacte fluorescente. Înlocuirea lor va face diferenţa atunci când vine vorba de temperatură, dar şi la scăderea facturii electrice. Totodată alege becurile cu led, care la aceeași cantitate de lumină consumă și degajă de 5-7 ori mai puțin.

Alte surse de căldură din locuință provin de la cuptoare, electronice și alte aparate care cresc semnificativ temperatura casei, în special pe vreme caniculară. Așa că, încearcă pe cât posibil să oprești calculatorul, televizorul, boxele sau monitorul. Măcar pe timpul zilei renunță să le folosești constant și scoate aparatura din priză pentru câteva ore.

Plante cu rol de ‘’răcorire’’

Pe lângă binecunoscutul rol benefic asupra organismului, prin eliminarea de oxigen, plantele ajută să te răcorești. Decorează-ți casa cu plante de interior precum aloe vera, areca, feriga, smochin sau limba soacrei, care pierd apă prin transpirație, iar în urma acestui proces aerul din jurul lor se răcește. Dacă locuiești la curte, recomandarea este să  plantezi copaci care să-ți umbrească locuința. Vița de vie este la fel de utilă în lupta cu temperaturile ridicate, deoarece ține umbră și răcoare.

Schimbarea lenjeriei

Înainte de a vorbi de lenjerie, ne vom opri puțin asupra faptului că unii preferă să stropească draperiile sau jaluzelele cu apă rece. Metoda pare a fi bună din punct de vedere termodinamic, în încercarea de a împiedica intrarea căldurii, însă apa care se evaporă va crește ulterior umiditatea din cameră.

O metodă simplă și eficientă poate fi înlocuirea lenjeriei clasice din bumbac cu una de satin de culoare închisă, care ține răcoare și dă senzația că resping căldura. O altă alternativă o reprezintă schimbarea huselor de pe pat, canapea sau fotolii cu unele din în sau cânepă; la fel vor da senzația de răcoare, ba mai mult vor reflecta căldura și nu o vor absorbi.

Dacă bugetul îți permite, alege să investești în perne din spumă umplute cu apă care vor menține răcoare în jurul capului pe toată durata somnului.

Pentru restul corpului, umpleți o sticlă de apă și puneți-o la congelator preț de câteva ore. După asezați-l la capătul patului. Umezirea ușoară a cearșafurilor va ajuta la menținerea senzației de răcoare. 

Sau apelează la un alt truc eficient, prin udarea cearșafului cu apă rece pe care îl întinzi pe sârmă, în dreptul ferestrelor deschise. Aerul de afară trece prin fibra umedă și rece, care acționează ca un filtru prin aerul cald din locuință.

Soluții pentru ferestre

Când vine vorba de acoperirea geamurilor, avem la dispoziție o mulțime de opțiuni care diferă în funcție de mai multe aspecte, cum ar fi orientarea camerei, materialele folosite și bineînțeles bugetul disponibil.

Montează jaluzele exterioare din lemn sau copertine pentru ferestre, astfel încât soarele să nu mai bată direct în geamuri și să încingă sticla. În casă va fi umbră și mult mai răcoare.

Sau investește în perdele care blochează lumina soarelui. Perdelele pot bloca căldura provenită de la razele soarelui, izolând în mod natural încăperile. Sunt recomandate cele în culori neutre sau deschise pentru a reduce pătrunderea căldurii cu până la 30%. Nicidecum cele închise care au rolul de a atrage căldura.

O altă variantă este să puneţi draperii albe sau pânza albă la geamuri, întrucât aceastea au rolul de a reflecta  mult mai bine soarele şi absorb deci mai puţină căldură pe care să o transfere apoi încăperii.

Trage storurile, jaluzelele sau draperiile în timpul zilei, odată cu apariția soarelui care începe să-ţi bătă în geam. Astfel vei împiedica căldura să-ţi pătrundă în casă. Descoperă geamul doar la venirea serii. În cazul în care nu ai buget pentru nici unul dintre cele enumerate mai sus, poţi acoperi geamurile cu folie de aluminiu. Unii oameni pun staniol sau alt material puternic reflectorizant pe partea exterioară a geamurilor, însă acestea nu au un rol estetic și transformă camera într-un loc întunecos. În schimb s-ar putea să funcționeze chiar dacă nu mai intră lumină naturală în încăperi.

Acestea sunt doar câteva dintre trucurile care te vor ajuta să faci răcoare în casă, pe timpul verii. Nu ignorăm montarea unui aer condiționat modern, dar soluțiile propuse de noi te vor ajuta, cu bugetul limitat să faci față caniculei în următoarea perioadă și să faci economie la facturile de curent.

Articol scris și adaptat din surse: https://bit.ly/3fnv3Sh, https://bit.ly/3ccsEYw, https://bit.ly/3c9PWy9

Sursa foto: https://unsplash.com/photo 1570537271994 47e81797f219

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video