7 tendințe majore care vor transforma industria construcțiilor

680 vizualizari
 industria construcțiilor
Distribuie pe

Digitalizarea și sustenabilitatea vor modela industria construcțiilor din viitor, care se află în pragul unor schimbări substanțiale. Cum va arăta viitorul construcțiilor și al operațiunilor de construcții? 

1. Proiectarea digitală a clădirilor

Proiectarea digitală cu ajutorul BIM (Building Information Modeling) oferă proprietarilor de clădiri un control mult mai mare asupra proiectului lor.

Datorită BIM, se poate face o trecere virtuală prin clădire în timpul etapei de proiectare. Acest lucru este posibil datorită unui model virtual detaliat al clădirii, un geamăn digital, bazat pe datele BIM.

Modelul virtual permite proprietarilor de clădiri să evalueze variantele de implementare în 3D și să ofere feedback. Aceștia pot lua în considerare factorii financiari, deoarece costurile fiecărei măsuri de proiectare sunt stocate în geamănul digital. Prin urmare, este ușor de văzut cum o anumită modificare va afecta prețul. 

Dacă la proiectarea unui spital, dimensiunea camerei este redusă, un algoritm ajustează automat pereții din modelul virtual pe baza unor criterii predefinite. Același lucru este valabil și pentru alte detalii, cum ar fi numărul și poziția detectoarelor de incendiu. Acest lucru face ca planificarea să fie mai fiabilă și mai eficientă. 

Geamănul digital permite o proiectare transparentă între operațiuni. Acest lucru ajută la evitarea erorilor, la coordonarea optimă a operațiunilor și la furnizarea de informații actualizate despre costuri în orice moment.

2.   Colaborarea în cadrul geamănului digital

Stabilirea transparenței: În cadrul unei clădiri gemene digitale, datele de la toate părțile interesate implicate în construcție sunt repartizate.

Pentru ca proiectarea digitală să își aducă beneficiile, părțile interesate implicate în construcții trebuie să își împărtășească datele. Numai atunci se poate stabili transparența pe parcursul întregului proces de proiectare și construcție. 
Multe părți interesate lucrează încă cu planuri bidimensionale deconectate sau mută datele BIM în alte sisteme, ceea ce duce la pierderi majore de ajustare. Transparența dorită asupra întregului proces de proiectare este, în prezent, încă o himeră. 
Rămâne de văzut cum poate fi utilizată această nouă abordare pentru a compensa cheltuielile dacă părțile interesate își proiectează disciplinele în colaborare cu alții.

3.   Managementul proiectelor digitale
Când geamănul clădirii digitale este gata, următoarea întrebare este în ce etape va fi construită clădirea fizică.
Digitalizarea promite îmbunătățiri dramatice pentru managementul proiectelor. În viitor, este posibil ca managementul de proiect asistat de calculator să devină și mai rafinat. 
Acest lucru ar putea schimba modul în care sunt atribuite contractele pentru proiectele de construcții: Astfel, chiar și etapele mici ale proiectului, cum ar fi instalarea unor dispozitive de cameră, cum ar fi termostatele, ar putea fi scoase la licitație prin intermediul unei aplicații sub formă de pachete de lucrări la un preț predefinit - similar cu modul în care Uber oferă curse șoferilor săi. Acest lucru ar oferi micilor instalatori locali posibilitatea de a participa la proiecte de construcții. În plus, asigurarea calității ar putea fi realizată prin recenzii și feedback într-o astfel de aplicație. 

4.   Construirea în condițiile conservării resurselor 
Construcția clădirilor este o activitate intensivă din punct de vedere al utilizării resurselor și este departe de a fi prietenoasă cu clima: în fiecare an, se produc aproximativ 4,4 miliarde de tone de ciment, ceea ce înseamnă că se eliberează aproximativ la fel de mult CO2 ca 700 de centrale electrice pe cărbune. 
Pentru a reduce amprenta ecologică a clădirilor și a infrastructurilor, este esențial să se utilizeze materialele de construcție în mod durabil. În primul rând, trebuie reciclate mai multe materiale de construcție. Într-o anumită măsură, acest lucru se face deja în prezent. De exemplu, o carcasă de beton existentă nu mai este demolată și reconstruită, ci încorporată în proiectarea noii clădiri sau reutilizată ca material de umplutură. În al doilea rând, ar trebui să se utilizeze pe scară mai largă materiale de construcție alternative mai prietenoase cu clima, cum ar fi lemnul. 
Noile tehnologii să facă construcțiile mai eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor. De exemplu, imprimarea 3D promite nu numai procese mai eficiente, ci și o reducere masivă a amprentei ecologice.

5.   Roboți pe șantierul de construcții
O altă tendință care poate fi deja observată astăzi este utilizarea roboților: Roboții de găurire de la Schindler sau Hilti, de exemplu, sunt deja în uz și fac găuri în beton în mod independent, în conformitate cu specificațiile datelor. Roboții sunt deja utilizați pentru a fabrica structuri complexe din materiale de construcție alternative. 
Cu ajutorul noilor metode de fabricație digitală, componentele vor fi produse individual și la cerere. Șantierul de construcții al viitorului se va concentra din ce în ce mai mult pe asamblarea elementelor prefabricate.  

6.   Funcționarea clădirilor pe bază de date
Încălzirea, răcirea și apa caldă menajeră necesită cea mai mare cantitate de energie în timpul fazei de funcționare a clădirii. O clădire inteligentă a viitorului va dispune de senzori și de comenzi inteligente pentru a face ca funcționarea echipamentelor clădirii să fie cât mai eficientă posibil. De asemenea, va ține cont de comportamentul și nevoile ocupanților clădirii: De exemplu, nu va fi nevoie de încălzire în spațiile neocupate. Clădirea inteligentă încorporează în comportamentul său previziunile meteorologice și disponibilitatea energiei regenerabile - de exemplu, de la sistemul fotovoltaic de pe acoperiș.  
Datele colectate în clădirea inteligentă pot fi analizate de algoritmi pentru a optimiza gestionarea clădirii. Datele vor fi disponibile într-o formă standardizată și vor exista aplicații care să le proceseze și să ofere valoare adăugată, cum ar fi economiile de energie.

7. Vehicule electrice ca mijloc de stocare a energiei
În viitor, mașinile electrice pot servi ca unități de stocare a energiei.
În clădirile inteligente, stocarea energiei va avea un rol mai important decât în prezent. Vehiculele electrice vor juca un rol important: În timpul zilei, atunci când sunt parcate la locul de muncă, ele primesc, de exemplu, energie solară și sunt încărcate. Energia stocată poate fi apoi utilizată seara acasă. Sistemele inteligente se asigură că bateria este încă suficient de încărcată pentru a se întoarce la serviciu a doua zi. Dacă în calendar apare o întâlnire mai îndepărtată, descărcarea de energie din bateriile vehiculului va fi oprită mai devreme, astfel încât să se poată ajunge cu ușurință la destinație.
Acest tip de optimizare a energiei va duce la apariția unor noi modele de afaceri. De exemplu, excesul de energie ar putea fi vândut unui vecin. Cu toate acestea, astfel de soluții se confruntă în prezent cu obstacole birocratice și politice.

Perspective în viitor
Există deja tehnologii și materiale pentru o industrie imobiliară și de construcții mai durabilă și mai inteligentă. 
În prezent, multe companii nu văd niciun stimulent pentru a impulsiona în mod activ schimbarea. Cerințele de reglementare și structurile care au evoluat în mod istoric împiedică parțial progresul. Atâta timp cât presiunea costurilor nu este suficient de mare, automatizarea industriei construcțiilor nu va avansa. Pe termen lung, însă, aceasta nu va fi o abordare viabilă. 
Progresul și digitalizarea vor prevala, așa cum au arătat clar exemplele din industria tipografică, fotografică și muzicală. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video