Light+Building 2012: Cladirile inteligente, un mare potential de economisire a energiei in cladirile comerciale si private

82 vizualizari
Light+Building 2012
Distribuie pe

Eficienta energetica reprezinta cea mai mare rezerva de energie din lume si exista un potential imens de economisire a energiei in cladiri, atat comerciale cat si publice, precum si in sectorul privat. Reprezentand aproximativ 40 la suta din consumul de energie primara, cladirile se situeaza printre cei mai mari consumatori de energie. Un studiu efectuat de Universitatea Biberach la cererea German Association of the Electrical and Electronics Industry (Zentralverband Elektrotechnik-und Elektronikindustrie e.V. – ZVEI) a relevat faptul ca automatizarile pentru cladiri pot reduce consumul de energie cu pana la 50%. Studiul arata de asemenea ca comportamentul utilizatorului joaca un rol important in consumul de energie. Astfel, cheia reducerii consumului de energie si prin urmare a costurilor, consta in utilizarea incaperilor conectate si a sistemelor de automatizare pentru cladiri – conceptul de cladiri inteligente, altfel spus.

Tehnologiile de ultima generatie pentru cladiri inteligente au putut fi vazute la Light+Building, cel mai important targ de talie mondiala din domeniul Arhitecturii si Tehnologiei, care a avut loc la Frankfurt am Main intre 15-20 Aprilie 2012. In jur de 2.100 expozanti utilizeaza aceasta platforma pentru a-si lansa ultimele produse in domeniul iluminatului, ingineriei electrice, automatizarilor pentru case si cladiri, a software-urilor pentru industria constructiilor. Furnizori de top din toate sectoarele automatizarilor pentru locuinte si cladiri prezinta aici ultimele solutii, noile produse si sisteme inteligente precum si tendintele viitoare si conceptele tehnologice pentru cladiri inteligente.

Un mare potential de economisire in domeniul comertului, tranzactiilor comerciale si serviciilor 
Cel mai mare potential de economisire a energiei il detin incaperile comerciale si publice, cum ar fi birourile, hotelurile, atelierele, halele si scolile. Potrivit unui studiu efectuat de Agentia Germana pentru Energie, comertul, tranzactiile comerciale si serviciile din Germania si-ar putea reduce consumul de electricitate cu pana la 50%. In acest scop, ar fi util din punct de vedere economic, de exemplu, utilizarea sistemelor de iluminat care folosesc lumina zilei cu senzori de luminozitate. Cladirile moderne au adesea fatade mari din sticla care permit trecerea aproape nelimitata a luminii, nefiind necesara iluminarea artificiala pe tot parcursul zilei. Sistemele inteligente de control al iluminatului pot opri sau diminua iluminatul in incaperile nefolosite. Senzorii de miscare sau detectie permit oprirea/pornirea iluminatului atunci cand incaperile sunt utilizate.
Tehnologiile cu LED-uri eficiente energetic reduc consumul unei mari cantitati de energie si cresc nivelul de confort, de aici senzatia de bunastare a celor care utilizeaza spatiile, mai ales birourile, hotelurile si scolile. Spre deosebire de sistemele conventionale de iluminat, tehnologia cu LED-uri permite controlul dinamic al iluminatului si face posibila implementarea de scenarii de iluminat care asigura o atmosfera placuta incaperii – iar atunci cand oamenii se simt confortabil sunt mult mai productivi.

Cheia caselor inteligente si conectarea inteligenta
Ce inseamna “casa inteligenta”? Caracteristica locuintelor de acest tip este reprezentata de interactiunea diferitilor factori, cum ar fi incalzirea, iluminatul, aparatele de uz casnic, computerul, radio-ul, TV-ul, etc. Conectarea inteligenta a serviciilor tehnologice pentru cladiri cu tehnologia informatiei si comunicatiilor reprezinta baza unei case inteligente. Cladirea este privita ca un sistem complet iar diferitele tehnologii ajuta locatarii sau utilizatorii sa evite risipa de energie.
In locuintele private, peste 70% din consumul de energie este utilizat pentru incalzire iar in jur de 20% pentru aparatele electrice si iluminat. Restul de 10% este utilizat la incalzirea apei. Consumul de energie poate fi optimizat prin conectarea functiilor cladirii, precum iluminatul, storurile, incalzirea/aerul conditionat/ventilatia. Un bun exemplu in acest sens este interactiunea senzorilor de temperatura cu incalzirea, ventilatia si storurile pentru ferestre. Astfel, o statie meteo trimite datele curente unitatii principale de control, care proceseaza informatia in conformitate cu dorintele individuale de utilizare. De ex., temperatura incaperii poate fi reglata in functie de temperatura exterioara. Sau, puterea sistemului de aer conditionat poate fi redusa automat prin lasarea jaluzelelor atunci cand soarele straluceste. Conectarea face de asemenea posibila reducerea automata a temperaturii incaperii atunci cand nu este utilizata sau cand ferestrele sunt deschise. 
Numeroasele functii ale unei cladiri astfel conectate pot fi verificate si controlate usor cu ajutorul unui monitor central. In cladirile rezidentiale exista adesea o unitate functionala in zona de acces. In zilele noastre, sunt utilizate adesea smart phone-urile sau tabletele PC pentru a regla diferitele functii atunci cand locuinta nu este utilizata o perioada de timp sau unitatile de control la distanta pentru diferite aparate si actionari din cladire.

Ceea ce face conceptul de casa inteligenta atat de atractiv este faptul ca permite reducerea consumului de energie fara a sacrifica confortul. Retelele inteligente ofera utilizatorilor acces la noi servicii si cresc nivelul de securitate. Daca o astfel de locuinta este echipata cu contoare inteligente, clientii pot urmari consumul de energie in mod clar si in timp real. Contoarele inteligente, unitati de masura a energiei inteligente, nu doar insumeaza pur si simplu energia consumata. Ele masoara si stocheaza valorile pe loc si la intervale scurte, de ex., zilnic sau saptamanal. Toate datele pot fi vizualizate la cerere si citite datorita afisajului electronic. Contoarele digitale de energie electrica sunt o conditie importanta pentru transformarea retelelor de energie electrica in retele inteligente sau ‘smart grids’.

Foto: Conceptul de “Casa inteligenta” conecteaza diferitele functii ale unei cladiri, precum incalzirea, iluminatul, aparatele de uz casnic, computerul, radio-ul, TV-ul, in retele. 
Sursa - Kellendonk Elektronik GmbH


Foto: Numeroasele functii ale unei cladiri conectate pot fi verificate si controlate usor cu ajutorul unui monitor central. 
Sursa - Albrecht Jung GmbH & Co. KG

http://www.messefrankfurt.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video