Proiect european de anvergură în domeniul inteligenţei artificiale, implementat de UBB

34 vizualizari
proiect inteligenta artificiala UBB
Distribuie pe

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa ca membru al unui consorţiu format din 17 institute de cercetare, parteneri industriali şi universităţi de top din Europa, un proiect european de mare anvergură în domeniul Inteligenţei Artificiale (AI).

Proiectul Artificial Intelligence for Connected Industries (AI4CI) îşi propune crearea unor programe interdisciplinare inovative în conturarea expertizei AI necesare în prezent în mediul industrial pentru abordarea provocărilor şi fructificarea oportunităţilor generate de folosirea inteligenţei artificiale în sisteme şi echipamente conectate. Sunt vizate aplicaţii verticale AI4CI de mare impact pentru sisteme industriale automate, sisteme IIoT (Industrial Internet of Things) şi vehicule autonome conectate.

Misiunea proiectului AI4CI se aliniază astfel strategiei europene pe IA, care identifică dezvoltarea inteligenţei artificiale în contextul industrial ca pas critic în atingerea obiectivului UE de a deveni lider în Inteligenţa Artificială.

Proiectul AI4CI va fi implementat în următorii 4 ani şi are un buget total de 10 milioane euro. Programul dezvoltat de AI4CI va asigura o pregătire de elită a viitorilor specialişti în inteligenţa artificială, un domeniu cu o evoluţie remarcabilă şi dezvoltare rapidă.

Proiectul va contribui la acoperirea nevoilor companiilor şi antreprenorilor, precum şi la maximizarea potenţialului centrelor de cercetare şi hub-urilor de inovare digitală.

"Ecosystem UBB în inteligenţa artificală (AI) este unul din cele mai puternice la nivel naţional, cu vizibilitate şi impact internaţional. Mă bucur că suntem parte a acestui proiect, AI şi dezvoltările inovative în tehnologie/inginerie la UBB, fiind astăzi definitorii pentru UBB, aşa cum se confirmă acest lucru de înfiinţarea Biroului European Institute for Innovation and Technology (EIT Digital) pentru România la UBB", afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica, adaugă că

"Facultatea de Matematică şi Informatică joacă un rol extrem de important în domeniul Inteligenţei Artificiale la nivel naţional şi european, confirmat şi de câştigarea acestui proiect, alături de alţi parteneri internaţionali de prestigiu. În cadrul acestui parteneriat vor fi susţinute programe de studiu cu un impact major în pregătirea specialiştilor, cu accent pe inovare în acest domeniu prioritar."

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani - 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor.

În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.467 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.313 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video