metalsho 2023

 

Veniturile pieței mondiale din semiconductori au crescut cu 1,1% în 2022

semiconductori
vizualizari

Piața de memorii a fost segmentul cu cele mai slabe performanțe, în scădere cu 10% față de anul anterior și afectată de o serie de provocări ce vor continua în 2023

Veniturile mondiale din semiconductori au crescut cu 1,1% în 2022, ajungând la 601,7 miliarde USD, în creștere de la 595 miliarde USD în 2021, conform rezultatelor preliminare date publicității de Gartner. Veniturile combinate ale primilor 25 de furnizori de semiconductori au crescut cu 2,8% în 2022 și au reprezentat 77,5% din piaţă.

„Anul 2022 a început cu multe categorii de dispozitive afectate de lipsa semiconductorilor, ceea ce a dus la termene de livrare prelungite și la creșterea prețurilor, implicit la reducerea producției de echipamente electronice pentru multe tipuri de piețe finale. Ca urmare, OEM-urile au început să adreseze acest deficit prin stocarea de cipuri”, a declarat Andrew Norwood, VP Analyst la Gartner.

„Cu toate acestea, din a doua jumătate a anului 2022 economia globală a început să încetinească sub presiunea inflației ridicate, a creșterii ratelor dobânzilor, a costurilor mai mari ale energiei și a blocajelor continue în China datorate COVID-19, ceea ce a afectat multe lanțuri de aprovizionare globale. De asemenea, consumatorii au început să reducă cheltuielile, cererea de PC-uri și smartphone-uri s-a diminuat, iar companiile au început să reducă cheltuielile în așteptarea unei recesiuni globale, toate acestea având un impact asupra creșterii globale a semiconductorilor”, a detaliat Andrew Norwood.

Samsung Electronics s-a menținut pe primul loc, deși veniturile sale au scăzut cu 10,4% în 2022, în principal din cauza scăderii vânzărilor de memorii și flash NAND (vezi tabelul 1). Intel a rămas pe locul 2 cu o cotă de piață de 9,7%. Compania a fost afectată de declinul semnificativ al pieței PC-urilor destinate utilizatorilor finali și de concurența puternică în zona sa principală de business, procesoarele x86, iar rata de creștere a veniturilor s-a diminuat cu 19,5%.

 

Tabel 1. Top 10 furnizori de semiconductori în funcție de venituri, la nivel mondial, 2022 (milioane USD)

furnizori semiconductori

Veniturile din vânzarea de memorii au scăzut cu 10% în 2022

Memoriile, care au reprezentat circa 25% din vânzările de semiconductori în 2022, a fost categoria de dispozitive cu cele mai slabe performanțe, înregistrând o scădere a veniturilor cu 10%. Până la jumătatea anului 2022, piața de memorii dădea deja semne de diminuare semnificativă a cererii, deoarece producătorii OEM de echipamente electronice au început să epuizeze stocul de memorii pe care îl dețineau în așteptarea unei cereri mai mari. Condițiile s-au înrăutățit până la punctul în care majoritatea companiilor producătoare de memorii au anunțat reduceri ale cheltuielilor de capital (capex) pentru 2023, iar unele au redus producția de plăcuțe semiconductoare pentru a reduce nivelul stocurilor și a încerca să readucă piețele în echilibru.

Veniturile celorlalte categorii cu excepția memoriilor au crescut cu 5% în 2022

Veniturile globale din categoriile non-memory au crescut cu 5,3% în 2022, dar performanța a variat considerabil între diferitele categorii de dispozitive. Cea mai puternică creștere s-a înregistrat la categoria analogice, cu o creștere de 19%, urmată îndeaproape de categoria discrete, cu 15% în plus față de 2021. Creșterea atât pentru analogice, cât și pentru cele discrete a fost determinată de cererea puternică din partea pieței de producție de automobile și cea de producție industrială, susținută de tendințele de creștere înregistrate în domeniile vehiculelor electrice, automatizărilor industriale și tranziția la energia regenerabilă.

 

Gartner for High Tech pune la dispoziția liderilor din domeniul tehnologiei și echipelor lor cele mai bune practici bazate pe roluri, perspective din industrie și viziuni strategice asupra tendințelor emergente și schimbărilor pieței pentru a-și atinge prioritățile esențiale și pentru a construi organizațiile de succes de mâine. Informații suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com

 

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

 Corneliu Bodea, Fondator şi CEO Adrem

Trebuie să fim responsabili și să avem grijă de resursele pe care planeta le oferă, trebuie să avem respect pentru mediu și pentru cei din jurul nostru.

Corneliu Bodea, Fondator şi CEO Adrem

Goţa Vasile

Meseria de pavator este bine plătită și compania noastră își asumă să angajeze și să formeze noi profesioniști.

Vasile Goța, Director Executiv Elis Pavaje

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Oțelul, cupru, masele plastice au înregistrat, numai în prima parte a anului 2022, creșteri consecutive de preț, în total de peste 12%.

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Top Categorii

Tehnologii
Regenerabile
Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie