Putem aduce natura în interiorul clădirilor noastre, ne ajută asta la ceva?

258 vizualizari
 natura în interiorul clădirilor noastre
Distribuie pe

Ați auzit de biofilie? Deși termenul poate părea exotic, acest concept este folosit de zeci de ani în arhitectură și design. Principiul director este destul de simplu: conectarea oamenilor din interior cu natura pentru a le promova bunăstarea și calitatea vieții. Toate tendințele de design care s-au consolidat ca urmare, a dus la creșterea cererii de materiale organice care imită mediile exterioare. Dintre toate opțiunile, lemnul este unul dintre cele mai populare materiale pentru a aduce natura în interior, nu numai datorită funcționalității sale, ci și datorită multiplelor sale beneficii fiziologice și, poate greu de crezut, și asupra psihicului nostru.

În acest context, lemnul și lemnul masiv continuă să câștige atenție în lumea arhitecturii. În afară de beneficiile reale pentru mediu ale lemnului provenit din surse durabile, popularitatea sa este determinată și de proiectanții care consideră că acest material este frumos, natural și că eliberează stresul. Astfel, în urma studierii științifice a acestui aspect, s-a ajuns la concluzia că ocupanții clădirilor tind să prefere instinctiv lemnul în detrimentul altor materiale, datorită reacției biofilice pe care o au față de acesta.

Principii de proiectare biofilă

În esență, biofilia se referă la afinitatea înnăscută a oamenilor pentru natură. Atunci când este transpus în arhitectură, designul biofilic se referă la încorporarea în mediul construit a unor elemente precum lumina naturală, fluxul de aer, elementele de apă, plantele și materialele organice, totul pentru a face spațiile mai atractive. De exemplu, majoritatea oamenilor ar prefera să petreacă timpul într-o cameră bine luminată, cu plante, în loc să fie înconjurați de pereți albi și simpli. De ce? În afară de faptul că este mai plăcut din punct de vedere estetic, te face să te simți mai bine.
De fapt, așa cum arată acest studiu, integrarea elementelor naturale în spațiile interioare aduce beneficii pentru sănătate. Între acestea, reducerea stresului, îmbunătățirea performanțelor cognitive sau îmbunătățirea stării de spirit. Iar toate aceste reacții sunt denumite „răspunsuri biofilice”. Ținând cont de acest lucru, utilizatorii spațiilor sunt atrași în mod înnăscut de lemn în detrimentul altor materiale, datorită răspunsului biofilic eficient al acestuia.

Beneficiile lemnului

Beneficiile fiziologice și psihologice ale prezenței într-un spațiu cu lemn sunt numeroase: scăderea tensiunii arteriale, scăderea ritmului cardiac, percepția de căldură și conectarea la lucrurile vii, sunt doar câteva dintre ele. În plus, cercetările continuă să indice faptul că mediile create de natură și cele create de om sunt procesate diferit în creierul nostru, influențând experiența noastră în aceste spații. Chiar dacă obiectele din lemn sunt lucrate de oameni, lemnul în sine este considerat în continuare natural, motiv pentru care utilizatorilor le place să aibă lemn în jurul lor în clădiri. Nu e de mirare astfel că este folosit în construcții de mii de ani.

Experiența senzorială a lemnului în arhitectură

Până în prezent, lemnul continuă să fie considerat un material cald, relaxant, confortabil și natural, care creează medii sănătoase. De fapt, un studiu al Universității din British Columbia și un studiu clinic al Universității Brown arată că prezența vizuală a elementelor din lemn poate reduce stresul mai eficient decât plantele, în timp ce camerele cu aproximativ 45% din suprafețe din lemn sporesc percepția de confort și scad tensiunea arterială. În cele din urmă, totul se reduce la simțurile noastre. Fie că este vorba de o experiență haptică, olfactivă sau vizuală, utilizatorii tind să fie mai atrași de lemn și de arhitectura din lemn în comparație cu alte materiale.

Atingerea

Adesea, textura naturală a lemnului este primul lucru pe care oamenii îl simt atunci când interacționează cu o clădire și este cu siguranță una dintre cele mai atractive caracteristici ale acesteia. În cadrul unui experiment cu ochii legați în care participanții au fost nevoiți să atingă oțel inoxidabil, țiglă, marmură și stejar alb, rezultatele studiului au demonstrat că panoul de stejar a dus la creșterea activității secțiunii de odihnă și de calmare a sistemului nervos.

Mirosul

La fel cum copacii sunt apreciați pentru mirosul lor, mirosul lemnului în interioare generează un efect calmant atrăgător care adaugă o altă dimensiune experienței generale a lemnului. Cu toate acestea, deoarece mirosul poate deveni imperceptibil după instalare, este puțin probabil ca acesta să fie factorul predominant în răspunsul biofilic la lemn.

Vedere

Chiar dacă mirosul și atingerea influențează probabil atracția noastră pentru lemn, experiența și interacțiunea cea mai puternică este cel mai adesea vizuală. Deloc surprinzător, majoritatea cercetărilor disponibile sunt astfel legate de răspunsurile vizuale. Atunci când privim o bucată de lemn, atenția este îndreptată către modelul de granulație, culoarea suprafeței și caracteristicile speciale, cum sunt nodurile. În acest sens, este important ca suprafețele din lemn să rămână recognoscibile ca material natural, ceea ce atrage reacții mai pozitive decât atunci când materialul este profund colorat cu finisaje transparente sau semi-opace, care ascund culoarea și fibra originală. 
Un alt factor interesant în ceea ce privește vederea se referă la fractali, definiți ca modele matematice stratificate care se repetă. Bineînțeles, fractalii exacți nu apar în natură. Cu toate acestea, atunci când aceste modele matematice au variații, prezența lor este comună  - de exemplu cazul fulgilor de zăpadă, al flăcărilor, al valurilor etc. Atunci când oamenii văd aceste modele, chiar și în obiecte proiectate de oameni, creierul poate recunoaște cu ușurință imaginea și reduce în mod măsurabil nivelul de stres. Prin urmare, s-ar putea susține că modelele de contururi din fibra de lemn se încadrează în definiție.

Utilizarea optimă a lemnului pentru un mediu construit mai sănătos  

Fie că este vorba de atingere, miros sau vedere, creierul este capabil să lege în subconștient lemnul de copaci și copacii de viață și natură, declanșând o reacție reconfortantă care promovează bunăstarea ocupanților clădirii.

Când vine vorba de integrarea acestor principii în proiectele de arhitectură, există mai multe considerente pentru a maximiza potențialul benefic biofil ale lemnului în mediile construite. În primul rând, în loc să ascundă fibra, finisajul ales ar trebui, de preferință, să pună în valoare modelele acesteia, prezentând un număr echilibrat de noduri pentru un stil mai dezirabil. În general, prezența lemnului la aproximativ jumătate din suprafață este optimă pentru un răspuns biofilic - iar pentru a optimiza beneficiile materialului, acesta trebuie să fie prezent în spațiile cele mai vizibile, cum ar fi tavanele, pereții sau intervențiile mai mici, cum ar fi balustradele și mânerele de ușă.

Pentru utilizatori mai fericiți

Pe lângă beneficiile pentru sănătate și valoarea estetică atemporală a lemnului, acesta oferă multe alte avantaje funcționale. Nu numai că oferă posibilități de design și versatilitate nelimitate, dar poate fi, de asemenea, crucial pentru protecția habitatelor și reziliența economică locală. Prin urmare, preferința noastră inerentă pentru lemn provine, în esență, din capacitatea sa de a crea spații mai sănătoase, mai ecologice, mai durabile, pentru utilizatori mai fericiți.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video