Apele pentru scaldat din Europa continua sa se imbunatateasca

50 vizualizari
apele de scaldat
Distribuie pe

In Uniunea Europeana, 94% din zonele pentru scaldat respecta standardele minime pentru calitatea apei, potrivit raportului anual al Agentiei Europene de Mediu cu privire la calitatea apei pentru scaldat din Europa. Calitatea apei este excelenta in cazul a 78% din zone si aproape cu 2% mai multe zone indeplinesc cerintele minime in comparatie cu raportul de anul trecut.

Cipru si Luxemburg se remarca prin faptul ca toate zonele lor pentru scaldat au o calitate excelenta a apei. Alte opt tari au valori excelente ale calitatii apei, depasind astfel media UE: Malta (97%), Croatia (95%), Grecia (93%), Germania (88%), Portugalia (87%), Italia (85%), Finlanda (83%) si Spania (83%). Aceasta este o imbunatatire a rezultatelor fata de anul trecut, continuand tendinta pozitiva de cand a inceput monitorizarea apelor pentru scaldat in temeiul Directivei privind apa pentru scaldat in 1990.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Este incurajator sa constatam cum calitatea apelor pentru scaldat din Europa continua sa se amelioreze. Cu toate acestea, mai raman inca multe de facut pentru a garanta ca toate apele noastre sunt adecvate pentru scaldat si pentru baut si ca ecosistemele acvatice sunt intr-o stare buna. Apa este o resursa pretioasa si trebuie sa punem in practica toate masurile necesare pentru a o proteja in totalitate.”

Jacqueline McGlade, Director executiv al AEM, a declarat: „De la fiordurile nordice la plajele subtropicale, Europa este bogata in locuri de racorire pe timp de vara. Raportul nostru dovedeste ca, in general, calitatea apelor pentru scaldat este foarte buna, insa mai exista unele zone cu probleme de poluare, astfel incat oamenii sunt incurajati sa verifice calitatea locului lor preferat pentru inot”.

In fiecare an, Agentia Europeana de Mediu (AEM) colecteaza date privind calitatea apei pentru scaldat, stranse de catre autoritatile locale de la peste 22 000 de zone din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Croatia si Elvetia si masoara nivelurile de bacterii provenite din apele uzate si de la animale. Mai mult de doua treimi din zone sunt plaje costiere, cu raurile si lacurile alcatuind restul.
Fiecare raport anual se bazeaza pe date din sezonul de scaldat precedent, astfel incat raportul din acest an este o compilatie a datelor colectate in vara anului 2012. In pofida imbunatatirii generale, raportul din acest an arata ca aproape 2% din zonele pentru scaldat reprezentate de plaje, lacuri si rauri au o calitate proasta a apei. Cele mai multe zone pentru scaldat neconforme se afla in Belgia (12%), Tarile de Jos (7%) si Regatul Unit (6%).
Unele din aceste plaje au trebuit sa fie inchise in timpul sezonului 2012. In general, locurile costiere pentru scaldat sunt de buna calitate, mai mult de 95% din zonele pentru scaldat din UE indeplinind cerintele minime si 81% fiind apreciate ca fiind excelente. In comparatie cu aceasta, 91% din apele pentru scaldat din lacuri si rauri au o calitate peste pragul minim si 72 % au o calitate excelenta.
Deversarile de ape pluviale, provocate atunci cand canalele nu pot face fata ploilor abundente, sunt inca o problema in unele zone, desi o mai buna tratare a apei si mai putine evacuari in mediu de namoluri de canal netratate au imbunatatit calitatea apei. La inceputul anilor 1990, numai aproximativ 60% din zonele pentru scaldat aveau o calitate excelenta a apei, in timp ce 70% indeplineau standardele minime.

Context
In Europa, apa pentru scaldat trebuie sa fie conforma cu standardele stabilite in Directiva privind apa pentru scaldat din 2006 (Bathing Water Directive), care actualizeaza si simplifica legislatia anterioara. Directiva trebuie sa fie pusa in aplicare de catre statele membre ale UE pana in decembrie 2014. UE publica anual un raport de sinteza privind calitatea apei pentru scaldat, pe baza rapoartelor pe care statele membre trebuie sa le transmita inainte de sfarsitul anului precedent. Pentru raportul din acest an, toate cele 27 de state membre, precum si Croatia si Elvetia, au monitorizat si au raportat calitatea apei pentru scaldat, tinand seama, cele mai multe dintre ele, de noile dispozitii.
Pentru a monitoriza calitatea apelor pentru scaldat, laboratoarele analizeaza nivelurile anumitor tipuri de bacterii, inclusiv enterococii intestinali si bacteria Escherichia coli. Acestea pot indica prezenta poluarii, determinata in principal de apele uzate sau de la animale. Zonele sunt clasificate ca fiind conforme cu valorile obligatorii, conforme cu valorile orientative mai stricte sau neconforme.
Cetatenii pot obtine informatii despre calitatea apei din zona preferata de scaldat accesand site-ul web al AEM dedicat apei pentru scaldat. Site-ul permite utilizatorilor sa descarce date si sa consulte harti interactive. Publicul poate, de asemenea, sa transmita informatii privind calitatea apelor locale utilizand site-ul Eye on Earth.

Pentru mai multe informatii:
Site-ul Agentiei Europene de Mediu privind apa pentru scaldat: http://www.eea.europa.eu/ro
Site-ul Comisiei Europene privind apa pentru scaldat (European Commission bathing water site)


Europe`s bathing waters continue to improve 
Ninety-four per cent of bathing sites in the European Union meet minimum standards for water quality, according to the European Environment Agency`s annual report on bathing water quality in Europe. Water quality is excellent at 78 % of sites and almost 2 % more sites meet the minimum requirements compared to last year`s report. 
Every year, the European Environment Agency (EEA) compiles bathing water data gathered by local authorities at more than 22 000 sites across the 27 European Union Member States, Croatia and Switzerland, and measuring levels of bacteria from sewage and livestock. More than two thirds of sites are coastal beaches, with rivers and lakes making up the remainder. 
Each annual report is based on data from the previous bathing season, so this year`s report is a compilation of data gathered in summer 2012. In spite of the general improvement, this year`s report reveals that almost 2 % of bathing sites at beaches, lakes and rivers have poor water quality. The highest proportions of non-compliant bathing sites were in Belgium (12 %), the Netherlands (7 %) and the United Kingdom (6 %). Some of these beaches had to be closed during the 2012 season. In general, coastal bathing sites score highly, with more than 95 % of EU sites meeting the minimum requirements and 81 % rated as excellent. In comparison, 91 % of bathing waters in lakes and rivers score above the minimum threshold and 72 % have excellent quality.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video