novapex

 

Recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru furnizorii de apă în privința microparticulelor de plastic

microparticule plastic in apa
vizualizari

Microparticulele din plastic au fost detectate într-o gamă largă de concentrații în apa marină, ape uzate, apă dulce, alimente, aer și apă potabilă, atât în apă îmbuteliată cât și în apa de la robinet.
Deși nu există informații suficiente pentru a trage concluzii ferme asupra toxicității legate de pericolul fizic al particulelor de plastic, în special pentru particulele de dimensiuni nano, nicio informație de încredere nu sugerează că este un motiv de îngrijorare, nefiind necesară monitorizarea de rutină a microparticulelor de platic în apa potabilă.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă furnizorilor de apă și autorităților de reglementare:

  1. Furnizorii de apă și autoritățile de reglementare trebuie să acorde prioritate eliminării agenților patogeni microbieni și a substanțelor chimice din apa potabilă, care sunt cunoscute drept riscuri semnificative pentru sănătatea umană. Ca parte a planificării siguranței apei, furnizorii de apă ar trebui să se asigure că măsurile de control sunt eficiente, inclusiv optimizarea proceselor de tratare a apei pentru eliminarea particulelor și siguranța microbiană, ceea ce va îmbunătăți, în mod accidental, eliminarea particulelor microplastice. În acest moment nu este necesară monitorizarea de rutină a microplastelor în apa potabilă.
  2. Pentru a evalua mai bine riscurile pentru sănătatea umană și pentru a informa acțiunile de management, cercetătorii ar trebui să întreprindă studii de cercetare țintite, bine proiectate și controlate de calitate, pentru a înțelege mai bine apariția microparticulelor de plastic în ciclul apei și în apa potabilă pe întregul lanț de aprovizionare cu apă, sursele de poluare microplastică și absorbția, soarta și efectele asupra sănătății microplasticului în scenarii de expunere relevante.
  3. Indiferent de riscurile pentru sănătatea umană pe care le prezintă expunerea la microplastice în apa potabilă, factorii de decizie și publicul ar trebui să ia măsuri pentru a gestiona mai bine materialele plastice și pentru a reduce utilizarea materialelor plastice acolo unde este posibil, pentru a minimiza materialele plastice eliberate în mediu. Acțiunile pot conferi alte beneficii mediului și bunăstării umane.

Studiul Organizației Mondiale a Sănătății privind microparticulele de platic îl puteți consulta aici: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/326499/9789241516198-eng.pdf?ua=1

Cercetătorii departamentului de studii geologie din SUA au analizat la microscop mostre de apă de ploaie. În 90% dintre cazuri au descoperit că acestea au fost contaminate cu microparticule de plastic, indiferent că mostrele au provenit din SUA dintr-un oraș în care pungile de plastic și alte obiecte de plastic de unică folosință su fost interzise sau mostre de apă de ploaie recoltate din Munții Pirinei, din zone izolate.

O persoană mănâncă, în medie, cel puțin 50.000 de particule de microplastic, pe an, și inhalează o cantitate similară. Efectele asupra organismul uman sunt în continuare necunoscute, potrivit The Guardian. Studiul a fost publicat recent în Revista Environmental Science&Technology și îl puteți consulta aici: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.9b01517

Particule microscopice de plastic au început să cadă din cer în zona arctică, arată cel mai nou studiu în domeniu, relatează BBC. Oamenii de știință spun că au rămas șocați de numărul imens de particule de plastic pe care le-au găsit: peste 10 000 de particule per litru în regiunea arctică a planetei.

Ce putem concluziona? Contaminarea cu plastic este o problemă globală care a luat amploare.

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019