Aerteknika

Sondaj: Timpul petrecut in spatiile inchise iti poate afecta sanatatea: riscurile „Generatiei Indoor”

sondaj calitatea aerului interior
vizualizari

Casele noastre ar trebui să conțină avertismente și etichete despre sănătate? Un nou sondaj publicat pe 15 mai demonstrează că publicul larg nu cunoaște riscurile semnificative asupra sănătății generate de petrecerea unui timp îndelungat în interiorul caselor nesănătoase.

În medie, oamenii petrec 90% din timp în spații închise (WHO Europe 2013 report, US Environmental Protection Agency), dar de cele mai multe ori riscurile asociate acestor medii rămân necunoscute. Așa numita „generație indoor” a fost analizată într-un nou studiu realizat de YouGov pentru Grupul VELUX, în cadrul căruia 16.000 de respondenți din 14 țări din Europa și America de Nord au fost întrebați despre percepțiile lor asupra vieții petrecute în spațiile interioare.

În primul rând, oamenii tind să creadă că petrec mai puțin timp în interior decât se întâmplă în realitate. Percepția tuturor celor chestionați a fost că 82% dintre respondenți cred că petrec mai puțin de 21 de ore în interior în fiecare zi, 62% dintre ei fiind convinși că petrec mai puțin de 18 ore. Cifra reală arată că oamenii ajung să petreacă 90% din timp, mai mult de 21 de ore în spațiile închise.

Deși poluarea urbană este o problemă pentru mulți dintre respondenți, doar 77% nu sunt conștienți că, în realitate, aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât aerul din exterior (EPA, Arhus University, CBST), iar dormitoarele copiilor sunt cele mai poluate încăperi din întreaga casă (Danish Building Research Institute/Danish Eco Council/University of Copenhagen).

„Știm instinctiv că petrecerea atâtor ore în locuri închise nu este bună pentru noi”, afirmă Peter Foldbjerg, managerul departamentului „Daylight Energy and Indoor Climate” din cadrul VELUX. „Potrivit cercetărilor, a trăi în locuințe umede, în care există mucegai, duce la creșterea riscului de a dezvolta astm cu 40% (IBP Fraunhofer) și ne face vulnerabili la dezvoltarea și altor afecțiuni.”

Activitățile de zi cu zi, cum ar fi gătitul, curățenia, dușul, aprinderea lumânărilor, uscarea hainelor în interior - chiar și somnul și respirația, toate acestea contribuie la aerul poluat din interior, care de-a lungul timpului poate provoca dezvoltarea bolilor. Într-adevăr, un fapt este cert - mai mulți copii vor suferi de astm sau alergii în următorii ani, dacă nu se acționează în îmbunătățirea proiectării locuințelor și a clădirilor publice. Aceasta poate remedia problema cu care ne confruntăm în prezent - poluarea interioară și media orelor petrecute de Generația Indoor în spațiile închise.

Foldbjerg continuă: „Din cauza stresului și presiunii vieții moderne, suntem cu toții apartenenți ai Generației Indoor și trebuie să înțelegem implicațiile acesteia asupra sănătății și bunăstării noastre, fie că ne referim atât la timpul petrecut în interior, cât și la cel în exterior, unde aerul este poluat.
„Suntem o societate conectată permanent, 24/7, iar acest lucru ne-a deconectat de la ritmurile obișnuite ale naturii - ritmul nostru circadian, un termen neurofiziologic pentru ceasul nostru biologic, care ne anticipează și adaptează fiziologia la diferitele faze ale zilei, de la somn, până la trezire. Toate acestea afectează calitatea somnului și sănătatea generală.

„Din fericire, există o mulțime de măsuri cu ajutorul cărora casa ta poate fi transformată într-un loc cu mult aer proaspăt și cu un climat mai sănătos pentru întreaga familie. Doar prin deschiderea ferestrelor de trei până la patru ori pe zi, evitarea arderii excesive a lumânărilor, prin uscarea hainelor în mediul exterior ori de câte ori este posibil (sau prin deschiderea unei ferestre dacă uscarea interioară este o necesitate), până la păstrarea ușilor închise la baie, ventilarea din exterior și reducerea utilizării produselor de curățare pe bază de substanțe chimice, toate aceste sfaturi vă pot ajuta în reducerea nivelului poluanților prezenți în locuință.”

Pentru a ilustra aceste riscuri, grupul VELUX lansează astăzi un film despre „Generația Indoor”. Filmul îi conduce pe spectatori într-o istorie a vieții în spațiile închise, care au devenit întunecate, izolate și care prezintă de multe ori procentaje nesănătoase de umiditate, bacterii și poluanți chimici prezenți în aer. Rezultatul este că ne luptăm din ce în ce mai mult cu tuse, răceli și alte boli respiratorii, tulburări de somn, lipsă de energie, stare de spirit precară, o concentrare slabă, dar și alte afecțiuni. Însă, în final, totul depinde de noi cum decidem să încheiem povestea. Urmăriți aici pentru a afla mai multe: https://www.velux.ro/indoorgeneration

Materialul video produs de Grupul VELUX în colaborare cu agenția de creație & Co a fost filmat în Regatul Unit și Danemarca și în regia lui Martin de Thurah, regizor premiat de-a lungul timpului. Acesta explică:

„Angajarea oamenilor la nivel global implică perspective universale. Sunt încântat că am putut face parte din această poveste importantă și sper că filmul va implica oamenii în acest subiect, dar mai ales îi va face să acționeze în această privință.”

Este timpul să regândim modul în care trăim în spațiile închise și să ne asigurăm că facem toate eforturile pentru ca mediul în care trăim sa devină unul sănătos.

Iată șase pași simpli pentru a face aerul din locuință mai sănătos:

 • Deschideți ferestrele de trei până la patru ori pe zi pentru a permite ca aer curat să pătrundă în încăperi;
 • Mențineți închise ușile în baie și porniți ventilatorul de aspirație sau deschideți o fereastră atunci când faceți duș;
 • Porniți ventilatorul hotei atunci când gătiți și deschideți geamurile;
 • Nu ardeți lumânări;
 • Uscați hainele în mediul exterior;
 • Faceți curățenie regulat.

Efectele vieții moderne în interiorul clădirilor:

• credem că petrecem 66% din timp în locuințe, când de fapt petrecem 90% din timp în interior
• lumina zilei poate crește capacitatea intelectuală a copiilor cu până la 15%
• 8 din 10 persoane nu sunt conțtiente că aerul interior poate fi de 5 ori mai poluat decât cel exterior
• camerele copiilor sunt adesea cele mai poluate încăperi din case
• lipsa luminii naturale ne face pe 15% dintre noi triști
• locuințele cu umiditate ridicată și mucegai cresc riscul de astm cu 40%

De ce avem nevoie de lumina zilei în casele noastre:

• 63% dintre oameni spun că le afectează productivitatea
• lumina zilei afectează somnul a 53% dintre noi
• 68% dintre respondenți spun că le este afectată dispoziția

Lumina zilei vă afectează starea de spirit și vă menține ritmul biologic!

Adauga Comentarii

Basic HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019