3 sfaturi pentru protejarea instalației electrice din casa ta

1263 vizualizari
instalație electrică
Distribuie pe

În interiorul casei tale se află instalația electrică, un set de cabluri și dispozitive esențiale pentru funcționarea casei. Ca orice echipament, acesta se uzează în timp și este necesar să fie înlocuit.
Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când îți schimbi instalația electrică este siguranța. Manipularea instalației în orice fel trebuie să fie susținută de câteva protocoale stricte pentru a preveni accidentele. Din acest motiv, recomandarea este să contactezi un expert.
Poți angaja un profesionist și te poți elimina complet din ecuație. Sau poți înțelege elementele de bază ale procesului pentru a observa ceea ce va face tehnicianul specializat.

Pasul 1: taie curentul
Înainte de a atinge ceva, trebuie să întrerupi alimentarea cu energie electrică a întregii locuințe. Caută întrerupătorul general de pe panoul electric și oprește-l. Apoi, verifică dacă nu există curent electric prin oprirea și pornirea mai multor întrerupătoare.

Pasul 2: trasează schița
Desenează o schiță a casei, cameră cu cameră, fără a sări peste detalii. Vei avea nevoie și de o bandă de măsură pentru a ști dimensiunile exacte ale fiecărui perete și al fiecărui spațiu.

După ce ai terminat schița care să corespundă realității, trebuie să incluzi luminile, prizele și întrerupătoarele. Nu uita nici unul dintre cele existente și gândește-te cu cu atenție la cele pe care dorești să le adaugi. Ține cont de locul unde va fi amplasat mobilierul, unde intră lumina naturală etc.

Când termini schița, verific-o din nou înainte de a lua creioane colorate și de a conecta fiecare priză între ele:

    • Folosește o singură culoare pentru a conecta prizele cu cea mai mică rezistență (10 amperi), care vor fi cele care folosesc mai puțină energie (lămpi, încărcătoare de telefoane mobile, ceasuri deșteptătoare etc.).
    • Folosește o altă culoare pentru a conecta prizele cu rezistență medie (16 amperi), care vor fi cele corespunzătoare radiatoarelor electrice, de exemplu.
    • În cele din urmă, folosește o altă culoare care să conecteze prizele cu cea mai mare rezistență (25 de amperi), care vor fi pentru aparatele electrocasnice cu cea mai mare putere. Mașina de spălat, frigiderul, mașina de spălat vase, aparatele de aer condiționat vor fi conectate la aceste prize.
După ce ai terminat de conectat prizele între ele, prelungește toate liniile pentru a ajunge la panoul electric. Aici vor fi concentrate elementele de protecție și control ale instalației electrice.

Panoul electric are, în general, întrerupător automat modular, care se deconectează singur pentru a evita scurtcircuitele. Vei vedea, de asemenea, întrerupătorul diferențial care se deconectează atunci când este generat un curent de scurgere. În cele din urmă, panoul are mai multe întrerupătoare automate care controlează mai multe elemente sau zone ale casei pentru a evita supraîncărcarea și scurtcircuitele.

Ideea este de a concentra prizele cu cea mai mică rezistență într-un singur întrerupător automat. Dimpotrivă, pentru bucătărie, instalează mai multe întrerupătoare automate (de exemplu: unul pentru cuptor și aragaz, altul pentru mașina de spălat rufe și mașina de spălat vase, altul pentru frigider etc.). Atât încălzitorul, cât și aparatul de aer condiționat trebuie să aibă fiecare propriul întrerupător automat corespunzător.

Etapa 3: executarea planului
Odată ce ai planificat totul, trebuie să începi să iei decizii. Dacă vrei ca instalația electrică să fie încorporată (în interiorul pereților), trebuie să faci unele lucrări de remodelare și vopsire. Dacă decizi că vei păstra la exterior cablurile, va trebui să instalezi jgheaburi care să acopere cablurile din motive estetice și de siguranță. Ca soluții decorative, poți folosi tavane false sau plinte.

Nu uita că, atunci când alegi cablurile, există o clasificare pentru izolație (pe care o vei putea verifica uitându-te la culoarea cablului).Ține cont că cele flexibile sunt mai versatile pentru că se adaptează la colțuri. În cele din urmă, nu uita că toate prizele trebuie să fie conectate la conductorul de fază (cablu negru, maro sau gri), la neutru (cablu albastru) și la cutia de joncțiune (sau conexiune la pământ).

Pentru a termina, trebuie să instalezi întrerupătoarele și prizele. În general, întrerupătoarele se plasează la 110 centimetri de pământ, iar prize între 20 și 30 de centimetri de pământ. Unele prize, cum ar fi cele pentru noptiere, baie sau bucătărie, trebuie să fie la înălțimi diferite, având în vedere că vor servi la conectarea unor dispozitive diferite.

Bonus: ai grijă la baie
Băile au măsuri speciale de siguranță. Există un spațiu în care nu poate exista o instalație electrică, care se numește zonă interzisă.
În plus, există un alt spațiu în care nu trebuie instalate lumini - cu excepția cazului în care sunt de clasa a II-a - întrerupătoare și prize.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video