Ce este împământarea?

4364 vizualizari
împământare
Distribuie pe

Mai jos sunt 7 puncte din care vei afla ce este o conexiune la pământ, cu câteva sfaturi utile.

Să începem cu definiția: împământarea este o conexiune fizică directă cu pământul. Aceasta se realizează pentru orice clădire în care există aparate electrice.
Conexiunile de legare la pământ, cunoscute și sub denumirea de "legare la pământ", conectează prizele aparatelor electrice la pământ.La ce sunt folosite? Cum funcționează acestea? Iată șapte puncte pentru a explica totul în mod clar.

Pentru ce sunt proiectate conexiunile de legare la pământ?

Acestea sunt concepute în principal în scopuri de siguranță. Conexiunea de împământare deviază fluxul de curent electric către un spațiu în care nu se pot produce accidente în cazul în care apar probleme în instalația electrică din cauza unei pierderi de pământ, a unui curent pierdut sau a unui șoc electric provocat de fulgere. Acestea previn șocurile electrice care ar putea fi cauzate de atingerea aparatului electric în aceste cazuri.

Conexiunile de legare la pământ sunt, de asemenea, concepute cu gândul la protecție: ele protejează dispozitivele electrice pentru a asigura buna funcționare a acestora, deoarece îmbunătățesc semnalul electric și instalația electrică în ansamblu.

În cele din urmă, ele reduc nivelul de zgomot electromagnetic, astfel încât sunt foarte frecvente în cazul dispozitivelor de sunet.

Cum funcționează conexiunile de legare la pământ?

Conexiunile de legare la pământ sunt ușor de identificat: acestea se găsesc sub forma celui de-al treilea cablu sau fir al instalației de acasă, în prizele de curent ale casei sau în aparatele electrocasnice. Acestea conectează materialele conductoare, cum ar fi metalul, la pământ, deviind electricitatea de la conductor către un loc unde nu provoacă daune (cum ar fi pământul, unde este dispersată). În cazul conexiunii de împământare a unei gospodării, aceasta trebuie să fie ancorată sub pământ pentru a preveni deteriorarea. Această conexiune generală de împământare este de obicei conectată la prizele de curent pentru a devia curentul care ar putea fi dispersat de fiecare dintre ele.

Conexiunile de împământare sunt ușor de recunoscut, deoarece au cabluri verzi și galbene.

Cum se instalează o conexiune de împământare?

Un tehnician expert trebuie să instaleze și să se ocupe de toate conexiunile de legare la pământ, din cauza complexității acestora și a riscurilor asociate. Este posibil ca unele locuințe foarte vechi să nu aibă o conexiune de legare la pământ sau ca aceasta să se fi deteriorat în timp. Prin urmare, este necesar să inspectezi instalația electrică la intervale regulate.

Ce elemente trebuie să fie conectate la conexiunea de împământare?

Boilerul, cablurile liftului, conductele, pereții de beton și alte elemente trebuie conectate la priza de pământ, adică la elementele conductoare din interiorul unei locuințe.

Antena TV trebuie, de asemenea, să fie conectată la priza de pământ. Aceasta este foarte expusă la șocuri electrice provocate de fulgere, din cauza designului său și a locului de instalare.

În plus, paratrăsnetul trebuie, de asemenea, să fie conectat la priza de pământ, în funcție de scopul său de proiectare.

Cum se contectează comutatorul diferențial cu conexiunea de împământare?

Comutatorul diferențial este conceput pentru a vă proteja instalația electrică împotriva scurgerilor la pământ pentru a preveni șocurile electrice la oameni sau animale de companie. Prin urmare, atunci când se detectează curent între cablurile de protecție ale conexiunii de împământare sau pe cablurile conexiunii de împământare ale unei prize sau ale unui aparat electric, acestea sunt deconectate automat.

Pentru a face acest lucru, măsoară amperajele de intrare și de ieșire: dacă detectează o diferență de tensiune, înseamnă că ar putea exista un risc de scurgere de electricitate, așa că se declanșează și întrerupe curentul.

Ce sunt prizele și prizele cu împământare?

Să începem cu prizele electrice. În Spania, majoritatea prizelor au două găuri orizontale, în care se introduce priza dispozitivului electric. Vei vedea două filete în partea de sus și de jos a prizei: acestea sunt conexiuni de împământare. Acestea sunt conectate la structura generală de împământare de sub clădire.

În cazul prizelor, se folosesc prizele Schuko. Aceste tipuri de prize au de obicei un suport cu ramă metalică în partea superioară și inferioară, în care se potrivesc filetele prizei atunci când priza este introdusă. Aceste rame sunt conectate la firele verzi și galbene menționate mai sus. Cablurile sunt conectate la zonele care pot fi atinse de oameni sau animale de companie și care au materiale conductoare.

Prin urmare, aparatele electrice care dispun de o priză cu conexiune de împământare sunt mult mai sigure decât cele care nu au una.

Ce întreținere necesită conexiunile de legare la pământ?

Este important să verifici instalația mai des. Este esențial să te asiguri că există un contact între electrod și pământ. Din cauza naturii sale sau în cazul unor temperaturi ridicate, acesta se poate usca sau fisura, ceea ce va diminua gradul de contact și, prin urmare, va reduce rezistivitatea pământului. Pentru a preveni apariția acestui fenomen se pot folosi produse specifice, care trebuie aplicate întotdeauna de un expert, deoarece acizii sau sărurile pot rugini și deteriora materialele prizei de pământ.

Tehnicienii vor alege cea mai bună locație pentru tijele de împământare (elementul în contact direct cu pământul), la cea mai potrivită distanță de la suprafață (în funcție de tipul de vreme din zonă și de tipul de clădire) și la o distanță de siguranță față de bazine hidrografice, fântâni, lacuri, conducte, ape subterane, centrale electrice, cabluri electrice etc.

În concluzie, legarea la pământ îți protejează locuința împotriva șocurilor electrice și este o parte esențială a instalației electrice și a aparatelor. Dacă te asiguri că locuința ta este protejată, îți va permite să te bucuri zi de zi în siguranță.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video