91% dintre romani considera protectia mediului un domeniu important din punct de vedere personal

256 vizualizari
sondaj probleme de mediu
Distribuie pe

Majoritatea romanilor considera protectia mediului ca un domeniu (deosebit de) important din punct de vedere personal, iar 60% dintre ei vad poluarea aerului ca una dintre principalele probleme cu care se confrunta din acest punct de vedere. 82% dintre romani considera ca pot juca personal un rol in protejarea mediului si ca problemele de mediu au un efect direct asupra vietii cotidiene.

 De asemenea, aproximativ 58% din populatie se considera destul de bine informata in ceea ce priveste problemele de mediu, iar 43% apreciaza ca introducerea unor amenzi serioase pentru cei care fac infractiuni de mediu este una din modalitatile cele mai eficiente de solutionare a acestora. Nu in ultimul rand, in jur de 80% dintre romani cred ca UE ar trebui sa aiba posibilitatea de a verifica ca legislatia in domeniu este aplicata in mod corect in Romania si ca ar trebui alocate mai multe fonduri UE pentru activitati favorabile protectiei mediului inconjurator. 

Datele de mai sus fac parte dintr-un sondaj Eurobarometru pe tema atitudinii cetatenilor europeni in ceea ce priveste protectia mediului. In intreaga UE, marea majoritate a cetatenilor au afirmat ca protectia mediului este importanta pentru ei, personal, un numar mare dintre respondenti apreciind ca se poate face mai mult in domeniu.

Fisa cu informatii despre atitudinea romanilor privind protectia mediului se gaseste in pagina (in engleza):
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_416_fact_ro_en.pdf

Aproape toti cetatenii europeni declara ca acorda importanta protectiei mediului
La trei ani de la cel mai recent sondaj Eurobarometru similar, este evident ca, in ciuda crizei economice, preocuparile cetatenilor europeni cu privire la mediu nu s-au redus. Majoritatea covarsitoare a celor 28 000 de cetateni care au participat la sondaj, mai precis 95% dintre acestia, au afirmat ca protectia mediului este importanta pentru ei, personal, un numar mare dintre ei considerand ca se poate face mai mult.
Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Faptul ca protectia mediului se bucura, chiar si intr-o perioada dificila, de un sprijin atat de puternic, pe o scara atat de larga, este un aspect pozitiv. Cetatenii sunt extrem de ingrijorati de poluarea aerului si a apei, de gestionarea substantelor chimice si a deseurilor si sunt de parere ca noi toti trebuie sa facem mai multe eforturi pentru a proteja mediul inconjurator”. 

Aspecte importante: 
Protectia mediului se justifica din punct de vedere economic 
Majoritatea respondentilor impartasesc punctul de vedere conform caruia utilizarea eficienta a resurselor naturale (79%) si protectia mediului (74%) pot stimula cresterea economica. In timp ce 80% dintre respondenti considera ca economia are un impact asupra calitatii vietii lor, 75% dintre acestia considera ca mediul are un impact similar, iar 77% dintre cetatenii UE intervievati sunt de parere ca problemele de mediu au un impact direct asupra vietii lor de zi cu zi. Printre preocuparile lor, ponderea cea mai importanta o detin poluarea, in primul rand a aerului (56%) si a apelor (50%), generarea de deseuri si epuizarea resurselor naturale.
Un numar din ce in ce mai mare de cetateni (59%) considera ca, pentru evaluarea progreselor inregistrate in tara lor, criteriile sociale si de mediu ar trebui sa fie la fel de importante ca si criteriile economice. In ceea ce priveste cheltuielile si investitiile autoritatilor publice, 59% sunt de parere ca autoritatile publice din tara lor ar trebui sa favorizeze considerentele ecologice in locul considerentelor economice.

O responsabilitate fata de mediu sporita Comparativ cu anul 2011, un numar si mai mare de cetateni (75%) declara ca sunt gata sa cumpere produse ecologice, chiar daca acestea sunt putin mai costisitoare. O mare parte dintre ei (93%) sunt de parere ca marii poluatori ar trebui sa repare daunele de mediu pe care le cauzeaza. Introducerea unor amenzi mai costisitoare pentru contravenienti a fost considerata a fi cea mai eficienta metoda de abordare a problemelor de mediu.
85 % dintre europeni considera ca pot juca un rol in protejarea mediului. Cei mai multi dintre ei actioneaza si se comporta dintr-o perspectiva ecologica. Printre actiunile cele mai frecvente, acestia au mentionat trei: separarea deseurilor pentru reciclare (72%), reducerea consumului de energie (52%) si reducerea consumului de apa (37%). In timp ce tot mai multi cetateni considera ca sunt bine informati cu privire la mediu, in general, 39% afirma ca nu dispun de informatii cu privire la impactul pe care substantele chimice utilizate in produsele de uz cotidian il au asupra sanatatii.
O mare majoritate a cetatenilor declara ca se poate face mai mult pentru protectia mediului. 77% considera ca marile companii si industria nu fac suficiente eforturi in acest sens; 70% impartasesc aceeasi opinie in ceea ce priveste guvernul tarii lor. 65% sunt de parere ca cetatenii insisi ar putea intreprinde mai multe actiuni. Printre prioritatile de varf identificate pentru cetatenii care doresc sa protejeze mediul s-au numarat sortarea deseurilor astfel incat sa poata fi reciclate (54%), reducerea consumului de energie in gospodarii (39%) si utilizarea mijloacelor de transport in comun (39%).

Sprijin pentru actiunile UE 
77% dintre cetatenii UE sunt de acord ca legislatia de mediu europeana este necesara pentru protectia mediului in tara lor si sase din zece considera ca deciziile privind mediul ar trebui sa fie luate in comun, in cadrul UE. 79% considera, de asemenea, ca UE ar trebui sa fie in masura sa verifice daca legislatia in domeniul mediului este aplicata corect in tara lor. 84% doresc sa se aloce mai multe fonduri UE pentru sprijinirea activitatilor ecologice. In plus, majoritatea cetatenilor (56%) doresc ca UE sa depuna mai multe eforturi in ceea ce priveste protectia mediului.

Context 
Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind mediul a fost efectuat la trei ani de la publicarea raportului anterior pe aceasta tema. Acesta a fost realizat in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, in perioada 26 aprilie - 11 mai 2014, cu scopul de a evalua perceptiile, atitudinile si practicile cetatenilor UE in ceea ce priveste mediul. Au fost intervievati, in numele Directiei Generale Mediu, in mod direct si in limba lor materna, 27 998 de respondenti apartinand unor grupuri sociale si demografice diferite.

Pagini Utile
Detaliile privind sondajul Eurobarometru pot fi consultate la adresa:
http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video