Avantaje și dezavantaje ale energiei obținute din biomasă

1114 vizualizari
energie din biomasă
Distribuie pe

Biomasa este materia organică care poate fi folosită ca sursă de energie. Este derivată din culturile energetice din reziduuri, deșeuri agricole și din organisme vii. Exemple de surse de biomasă sunt produsele din lemn, vegetale uscate, reziduurile de culturi, plante acvatice și multe altele. Acestea sunt folosite pentru a crea un biocombustibil. Biocombustibilul, totuși, este clasificat ca prima generație sau a doua generație. Exemple de biocombustibili de prima generație sunt combustibilii care provin din trestie de zahăr și amidon de porumb, în timp ce combustibilii de a doua generație sunt combustibili care provin din surse agricole și deșeurile municipale.

Căldura produsă de acești combustibili suferă ardere, care este acum gata să furnizeze energie pentru încălzire și gătit, electricitate, substanțe chimice și combustibili lichizi. Aproximativ 14% din aprovizionarea cu energie din lume provine din utilizarea energiei din biomasă. Unele țări în curs de dezvoltare au folosit energie din biomasă, cum ar fi Kenya (75%), India (50%), China (33%) și Brazilia (25%). În afară de asta, țările industrializate îl folosesc și ca sursă de energie, cum ar fi Finlanda (18%), Irlanda (16%), Suedia (9%) și SUA (3%).

Biomasa este un amestec pe bază de carbon de molecule organice care conține hidrogen, oxigen, azot și alte cantități mici de alți atomi, cum ar fi alcaline, alcalino-pământoase și metale grele. Conversia biomasei în biocombustibil se realizează prin diferite metode, cum ar fi conversiile termice, chimice și biochimice. În conversia termică, căldura este folosită ca mecanism dominant de transformare într-o altă formă chimică. În conversia chimică, conversia biomasei într-o altă formă se face prin utilizarea proceselor pe bază de cărbune, cum ar fi sinteza Fischer-Tropsch, producția de metanol, olefine și materii prime chimice sau combustibile. Pe de altă parte, conversia biochimică folosește enzimele bacteriilor și ale altor microorganisme pentru a descompune biomasa.

Avantajele energiei din biomasă

O sursă de energie regenerabilă
Biomasa este regenerabilă deoarece folosește reziduuri din resursele vii care nu se epuizează niciodată. Copacii, ca una dintre sursele majore pot fi înlocuiți prin plantare. Prin urmare, biomasa depinde de ciclul continuu al resurselor vii. Cu toate acestea, pădurile ar trebui, de asemenea, controlate și gestionate corespunzător, pentru a nu epuiza sursa de energie din biomasă atunci când pădurea este suprafolosită.

Energie verde
Se crede că cel mai important avantaj al energiei din biomasă este conținutul neutru de carbon. Dioxidul de carbon care este absorbit de plante în timpul fotosintezei este reciclat înapoi în atmosferă odată ce acestea sunt descompuse. Deoarece carbonul este neutru, nu creează un efect nociv în atmosferă, spre deosebire de utilizarea combustibilului fosili, care emite dioxid de carbon în aer contribuind la producerea gazelor cu efect de seră. Gazul emis de acesta este complet natural, astfel încât dioxidul de carbon care se eliberează în atmosferă nu aduce niciun efect secundar.

Abundență
Deoarece energia din biomasă este derivată din surse vii, regenerabile, are potențialul de a prelungi utilizarea energiei atâta timp cât resursele sunt disponibile. Abundența resurselor de biomasă, cum ar fi plante, animale și deșeuri animale, va oferi o energie abundentă țării fără problema epuizării sursei. În Regatul Unit, biomasa este făcută inclusiv din excremente de pui. Cu toate acestea, Statele Unite și Rusia își folosesc pădurile abundente pentru a fi utilizate în producerea de energie din biomasă.

Mai puțină dependență de combustibilii fosili
Biomasa este o sursă alternativă bună de energie pentru combustibilii fosili. Combustibilul fosil cunoscut pentru emisia de gaze cu efect de seră face ca energia curată din biomasă să devină o alternativă bună. Potențialul biomasei poate fi, de asemenea, egalat cu performanța combustibilului fosil în furnizarea de energie mare.

Reducerea deșeurilor
Un alt beneficiu al energiei din biomasă este transformarea deșeurilor într-o formă de energie utilizabilă. Deșeurile din resursele vii pot fi dăunătoare sănătății oamenilor sau mediului. În Marea Britanie, șase milioane de tone de lemn sunt trimise în țară, astfel încât cazanele pe biomasă să-l poată folosi pentru a-și încălzi casele și fabricile.

Utilizare multiplă
Energia biomasei poate face o mulțime de produse prin diferite forme de materie organică. Uleiul său este folosit pentru a produce etanol, materiale plastice, medicamente și alte bioproduse care provin din ulei. Acest lucru face ca biomasa să aibă mai multe beneficii în afară de furnizarea de energie.

Prețul relativ redus
Energia din biomasă este mult mai ieftină în comparație cu cărbunele și petrolul. La prețul pieței, costă cu aproximativ 1/3 mai puțin decât combustibilii fosili, ceea ce înseamnă că mulți oameni pot cheltui cu 1/3 mai puțin în fiecare an, adăugând până la 10 sau 15 ani de economii considerabile. În plus, costul său va continua să fie mai mic în viitor, atunci când mai multe culturi cultivate vor fi disponibile.

Productie domestica
Energia din biomasă poate fi produsă și pe plan intern, ceea ce a redus nevoia de a se baza pe petrolul străin importat. Poate fi găsit din resursele naturale din care pământul este abundent și producția sa nu este limitată și nu necesită milioane de ani pentru a regenera o sursă. Mai mult, producția internă provoacă și costul ieftin al energiei din biomasă.

Dezavantajele energiei din biomasă

Procesare scumpă
Deși, energia din biomasă este relativ ieftină, procesarea ei în forme utilizabile este destul de costisitoare. De exemplu, energia din biomasă necesită mai mulți muncitori pentru plantarea și recoltarea culturilor, ceea ce duce la cheltuieli suplimentare. Această cheltuială este constantă, deoarece plantarea și recoltarea este un proces de ciclu.

Nociv pentru mediu
Deoarece biomasa folosește și deșeurile animale și umane, emisia de gaz metan este, de asemenea, dăunătoare pentru mediu și chiar pentru oameni. Gazul metan este, de asemenea, un gaz cu efect de seră alături de dioxidul de carbon pe care îl emit combustibilii fosili. Pe de altă parte, gazul metan are un efect teribil asupra sănătății umane. Cantitatea sa mare în atmosferă va duce la epuizarea oxigenului, ceea ce duce la deficiență de oxigen care provoacă greață, dureri de cap, amețeli și pierderea cunoștinței.

Distruge mediul înconjurător
Utilizarea excesivă a plantelor și copacilor pentru a crea combustibil din biomasă duce la distrugerea mediului. Nu numai că distruge habitatul plantelor și animalelor, dar duce la defrișări. În timpul ploilor abundente, mediul poate fi afectat și pot apărea calamități.

Necesită mai mult teren
Arderea biomasei pentru a produce combustibil necesită o suprafață mare pentru a nu afecta locuințele. Eliberarea de gaz metan în atmosferă afectează sănătatea umană, prin urmare nu trebuie să ajungă în casele rezidențiale. Problema utilizării terenurilor mai mari este ceva ce nu poate fi satisfăcut cu ușurință pentru nevoile energetice. În cea mai mare parte, terenurile agricole sunt transformate într-un teren de exploatare pentru energie din biomasă.

Energie ineficientă
Performanța combustibilului din biomasă este mai mică în comparație cu combustibilul fosili. De exemplu, produsul biodiesel al biomasei, care este etanolul, este relativ ineficient în comparație cu benzina. De fapt, etanolul trebuie amestecat cu benzina din combustibilul fosil pentru a funcționa motorul pentru ardere. Un alt dezavantaj al etanolului este efectul dăunător asupra motoarelor pe termen lung de performanță.

Afectarea biodiversităţii
Utilizarea terenului pentru energia din biomasă afectează și biodiversitatea. Când o singură cultură este cultivată pe un teren mare în fiecare regiune, va exista o problemă de mediu de la o regiune la alta. Totuși, acest lucru poate afecta biodiversitatea. De exemplu, poate duce la dispariția, pierderea habitatului, fragmentarea etc. În cele din urmă, nu mai este disponibilă nicio sursă de biomasă atunci când biodiversitatea este epuizată.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video