Avantajele folosirii contractelor de performanta energetica in comparatie cu cresterea eficientei energetice a cladirilor utilizand fonduri proprii

91 vizualizari
contracte de performanta energetica
Distribuie pe


Contractele de performanta energetica (CPE) reprezinta un model de “finantare creativa” care permite finantarea unor masuri de eficienta energetica din reducerea costurilor. Sub un aranjament de tip CPE, expertul extern, si anume ESCO-ul, implementeaza un proiect pentru a livra eficienta energetica sau un proiect de energie din surse regenerabile.

ESCO-ul foloseste fluxul de venituri din economiile de energie si intretinere, de exemplu diferentele de cost intre energia conventionala produsa prin consumarea combustibililor fosili si cea regenerabila, produsa prin biomasa, sau energia regenerabila produsa (ex: cu celule solare), pentru a rambursa costurile totale ale proiectului, precum si costurile cu investitiile. In esenta, ESCO-ul nu va primi plata totala pana cand proiectul nu livreaza economiile de energie asteptate.

Abordarea se bazeaza pe transferul riscurilor tehnice si economice de la client la ESCO bazat pe garantia performantelor oferita de ESCO. In CPE, remunerarea ESCO este bazata pe demonstrarea performantelor; o masura a performantei este nivelul economiilor de energie sau servicii energetice realizate. CPE este un mijloc de a aduce imbunatatiri infrastructurii pentru locatiile care nu dispun de competente de inginerie in domeniul energetic, forta de munca sau gestionare a timpului, de capital pentru finantare, capacitatea de intelegere a riscurilor sau tehnologia informatiei. Clientii cu resurse limitate, dar solvabili sunt, prin urmare, clienti potentiali potriviti pentru CPE.

Utilizarea CPE este in crestere in Europa, cu o serie de organizatii din sectorul public care au implementat deja cu succes proiecte si planuiesc sa intreprinda altele. CPE au fost implementate intr-o gama larga de tipuri de cladiri si in diferite sectoare, incluzand autoritatile locale, si rezultatele au fost foarte incurajatoare. De exemplu, in proiectele CPE germane au fost realizate economii energetice de pana la 50%.

Prin comparatie, renovarea in regim propriu nu ia in consideratie optimizarea in timpul functionarii, costurile ciclului de viata ale echipamentelor tehnice sau reducerea interfetei dintre inginerii care fac planificarea si personalul tehnic al entitatilor publice. Prin urmare, atribuirea responsabilitatilor este incerta. Nu exista stimulente pentru a economisi energie si costuri aditionale in timpul perioadei de implementare.

Mai mult, garantia economiei de energie este un mecanism foarte puternic in cadrul unui model CPE si reprezinta un seviciu masurabil care nu este aplicat in procedurile de renovare traditionale. Deoarece entitatile publice trebuie sa se focalizeze pe activitatile lor de baza, CPE este o abordare economica pentru a lega avantajele pentru acestea in principal, dar si pentru ESCO-uri. De exemplu, daca municipalitatile primesc imprumuturi preferentiale sau subventii, pot finanta partial proiectul si imbunatati durata contractului.

In cea mai mare parte, ESCO-urile sisteme de automatizare in constructii si sisteme de gestionare a energiei. Astfel, institutiile publice primesc o prezentare detaliata a economiilor si costurilor. In plus, angajatii tehnici ai entitatilor publice sunt instruiti de catre ESCO-uri si pot folosi cunostintele acumulate in timpul dar si dupa terminarea proiectului CPE.

EnPC-INTRANS- Dezvoltarea capacitatilor locale ale municipalitatilor pentru a implementa si folosi Contractele de Performanta Energetica (CPE) pentru imbunatatirea investitiilor in eficienta energetica in domeniul cladirilor publice si al serviciilor in pietele europene in tranzitie- este un proiect bazat pe cooperare si schimb de concepte, idei si experienta la nivel international, interdisciplinar si intersectorial. 

Rezultatele conceptelor si instrumentelor de formare vor fi pus o aplicare si demonstrate in in tarile partenere din Croatia, Germania, Grecia, Letonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina si prezentate pentru difuzare si replicare catre experti si parti interesate in toate statele membre UE28.

Este de asteptat ca EnPC-INTRANS sa aiba un impact optim pe scara larga in dezvoltarea durabila a capacitatilor pe partea cererii pentru dezvoltarea si utilizarea unor modele CPE/ ESCO pentru finanantarea investiilor in EE in cladirile publice si servicii din Europa.

ENPC-INTRANS primeste finantare din partea Uniunii Europene prin Programul de cercetare si inovatie Orizont 2020 cu Acordul de finantare nr. 649639.

Diana Valentina Viscan
Assistant Manager
Energy Efficiency and Renewable Energy Agency 
"AE3R Ploiesti- Prahova"

www.ae3r-ploiesti.ro 
e-mail: office@ae3r-ploiesti.ro
phone/ fax: 40 244 51 54 54

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 12.420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 165.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video