Comisia propune „Initiativa privind locurile de munca ecologice” pentru a sprijini crearea de locuri de munca in cadrul economiei verzi

46 vizualizari
locuri de munca ecologice
Distribuie pe

La 1 iulie, Comisia a prezentat o comunicare referitoare la Initiativa privind locurile de munca ecologice: exploatarea potentialului de creare de locuri de munca in cadrul economiei verzi. Initiativa a fost prezentata impreuna cu o comunicare privind economia circulara si un plan de actiune verde pentru IMM-uri. 

Trecerea catre o economie verde si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor este indispensabila pentru imbunatatirea competitivitatii Europei la scara mondiala, fiind elementul central al Strategiei Europa 2020. Totodata, este o buna ocazie de a crea locuri de munca ecologice de inalta calitate, asigurand bunastarea durabila a generatiilor viitoare si contribuind la relansarea economica. Ea reprezinta, de asemenea, o provocare pentru piata europeana a muncii si politicile privind competentele, deoarece aceasta tranzitie va provoca transformari profunde in toate domeniile: vor fi create locuri de munca suplimentare, anumite locuri de munca vor fi inlocuite, iar altele vor fi redefinite. 

Pentru a crea conditiile necesare atingerii potentialului maxim de creare de locuri de munca in cadrul economiei verzi si eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor, este foarte important ca politicile si instrumentele referitoare la piata muncii sa fie mai bine orientate si sa faca obiectul unei coordonari mai stricte. Initiativa ce urmeaza a fi prezentata necesita o abordare integrata, menita sa sprijine crearea de locuri de munca in cadrul economiei verzi prin definirea unor actiuni strategice care sa aiba loc la nivel european si national, respectiv: 

• remedierea deficitului de competente si cunostinte 

• anticiparea schimbarilor sectoriale, asigurarea tranzitiilor profesionale si promovarea mobilitatii 

• sprijinirea crearii de locuri de munca prin transferarea sarcinii fiscale dinspre forta de munca spre alte domenii si promovarea antreprenoriatului 

• sporirea transparentei si a calitatii datelor in vederea imbunatatirii monitorizarii 

• promovarea dialogului social si un mai mare angajament din partea reprezentantilor sindicatelor si patronatelor 

• consolidarea cooperarii internationale. 

Context: 
In Strategia Europa 2020, trecerea catre o economie verde, cu emisii scazute de dioxid de carbon si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor se numara printre transformarile structurale esentiale pentru atingerea unei cresteri economice inteligente, durabile si favorabile incluziunii. Modelul de crestere verde - care poate asigura o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, rezistenta la schimbarile climatice si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor - presupune o schimbare economica structurala, motivata in primul rand de lipsa resurselor (constrangeri privind utilizarea acestora si preturile), si sprijinita de politicile publice, progresele tehnologice si inovare, noile piete si evolutia modelelor industriale si a cererii din partea consumatorilor. Aceasta schimbare structurala este o provocare si, totodata, o sansa pentru piata muncii. Numeroase locuri de munca apar deja in sectorul serviciilor si produselor ecologice. Numarul acestora a crescut de la 3 la 4,2 milioane de locuri de munca in perioada 2002 - 2011, inregistrandu-se inclusiv o crestere de 20% in anii de recesiune (2007-2011). 
Analiza anuala a cresterii pentru 2014 a subliniat potentialul existent in ceea ce priveste crearea de locuri de munca in cadrul economiei verzi si necesitatea de a dezvolta cadre strategice in care politicile in materie de competente si piata muncii sa joace un rol activ in crearea de noi locuri de munca. Cu toate acestea, numarul statelor membre care dispun de un cadru strategic integrat ce leaga cresterea verde de crearea de locuri de munca este redus, majoritatea desfasurand actiuni disparate si fragmentate. 

Surse: 
Pentru informatii suplimentare despre locurile de munca ecologice: 
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=822&langId=en&featuresId=130&furtherFeatures=yes

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video