Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC): 10 recomandari pentru strategia nationala de renovare

200 vizualizari
Strategia Nationale de Renovare a Romaniei
Distribuie pe

Cum contribuie renovarea sustenabila a cladirilor la calitatea vietii noastre?
Romania Green Building Council si liderii schimbarii din proiectul Build Upon prezinta recomandarile pentru noua versiune a Strategiei Nationale de Renovare a Romaniei

In urma derularii proiectului european BUILD UPON, Asociatia Romania Green Building Council (RoGBC) lanseaza un set de zece recomandari pentru noua versiune a Strategiei Nationale de Renovare a Romaniei, pe care guvernul are ca obiectiv sa o prezinte Comisiei Europene la finalul lunii aprilie 2017. Adoptarea de catre guvernul roman a unei strategii ambitioase de renovare a cladirilor din Romania ar aduce romanilor beneficii economice, sociale, de sanatate si de mediu majore.

Cele zece recomandari privesc:
- Abordarea sigurantei si sanatatii in cladiri ca parametru principal de masurare a calitatii vietii oamenilor prin eliminarea expunerii la materiale toxice, asigurarea unor niveluri optime de temperatura, umiditate si calitate a aerului in cladirile renovate, precum si imbunatatirea rezistentei la foc in caz de incendiu si a rezistentei structurii in caz de cutremur
- Garantarea calitatii si adoptarea unor reglementari tehnice clare pentru constructii si renovari eficiente energetic si ecologice
- Infiintarea unui organism public de control care sa urmareasca conformitatea materialelor de constructii cu fisele de specificatii
- Sprijinirea categoriilor vulnerabile la saracia energetica, prin prioritizarea cresterii eficientei energetice a locuintelor acestora pentru a reduce semnificativ costurile cu incalzirea
- Introducerea de stimulente concrete pentru renovarile ecologice extinse din mediul privat
- Lansarea unor instrumente financiare inovatoare, precum sprijinirea creditelor si a ipotecilor verzi, precum si mobilizarea fondurilor private prin crearea unui cadru legislativ pentru ESCO
- Abordarea conceptului de economie circulara si impunerea unei analize pe intreg ciclul de viata al cladirilor
- Adoptarea celor mai inalte standarde de renovare pentru cladirile publice, care sa reprezinte modele de bune practici, prin investirea banilor publici in proiecte de excelenta
- Desfasurarea unei campanii de constientizare privind avantajele renovarii sustenabile
- Abordarea interministeriala si holistica a subiectului, in linie cu strategia pentru Dezvoltare Durabila, Schimbari Climatice, noua Strategie Energetica Nationala si Strategia Nationala a Locuirii, precum si colaborarea la nivel local si european.

"Recomandarile BUILD UPON vin sa incurajeze asumarea unui angajament ambitios din partea Guvernului roman. Implementarea lor ar contribui la transformarea pietei, alaturi de o serie de efecte benefice: reducerea saraciei energetice, cresterea calitatii vietii, dezvoltare durabila si tranzitia catre o economie ecologica si circulara, asigurarea securitatii energetice si sprijinirea tranzitiei catre nNZEBs (cladiri cu consum de energie aproape zero)”, declara Monica Ardeleanu, Director Executiv, RoGBC si Manager Proiect BUILD UPON.

Proiectul BUILD UPON: “Co-creating Europe’s National Renovation Strategies”, derulat de 13 Consilii ale Cladirilor Verzi din Europa, a avut ca scop definirea unor recomandari in vederea atingerii unor obiective sociale majore pentru cetatenii Europei: sanatate, siguranta, calitate crescuta a vietii, locuinte accesibile, dezvoltare durabila, locuri de munca, inovare, conservarea patrimoniului cultural si incluziune sociala pentru generatiile prezente si viitoare. Proiectul a presupus organizarea unei consultari publice ample cu o comunitate de aproape 2000 de organizatii interesate de renovarea sustenabila a cladirilor si elaborarea unui set de recomandari pentru Strategiile Nationale de Renovare din fiecare dintre tarile participante. 

RoGBC a reprezentat Romania in acest proiect si a condus un proces de consultare publica cu 10 sesiuni in 7 orase din 6 regiuni din tara, la care au participat peste 350 de reprezentanti ai autoritatilor guvernamentale centrale si locale, mediului de afaceri si academic, asociatiilor profesionale, ONG-urilor, asociatiilor de proprietari si alti reprezentanti ai societatii civile.

Procesul de consultare a condus la recunoasterea generala ca renovarile extinse ar trebuie sa devina o tinta pentru Romania in urmatorii trei ani. in noua versiune a strategiei, Romania trebuie sa-si asume o pozitie referitoare la scenariul de renovare pe care intentioneaza sa il urmeze, iar participantii consultati si-au exprimat dorinta ca Romania sa aleaga o strategie bazata pe "Scenariul de transformare profunda a pietei".

Strategia Nationala de Renovare a Romaniei trebuie sa mearga dincolo de masurile de baza privind eficienta energetica pentru a asigura renovari majore extinse si sustenabile care imbunatatesc in mod substantial cladirile, recunoscand siguranta, sanatatea si confortul in cladiri ca parametrii principali de masurare a calitatii vietii. 

“Locuitorii Romaniei se confrunta adesea cu locuinte si cladiri care nu le ofera siguranta, confortul, frumusetea, calitatea, sanatatea si valoarea pe care le merita. Avand in vedere interactiunea extinsa si personala pe care o avem cu cladirile noastre in fiecare zi - cladiri in care traim, ne odihnim, muncim, studiem, ne jucam... petrecand mai mult de 80% din timpul nostru - o imbunatatire semnificativa a cladirilor tarii noastre poate imbunatati dramatic calitatea vietii oamenilor.
Cea mai mare provocare, constientizata si in randul comunitatii consultate, este intocmirea unui plan eficient de implementare, cu masuri si actiuni concrete in vederea atingerii obiectivului de renovare majora extinsa. Organizatiile care au participat la consultare se angajeaza sa sprijine guvernul Romaniei in elaborarea si punerea in aplicare a strategiei.
Suntem cu totii responsabili pentru transformarea mediului construit intr-un loc mai bun de a trai si trebuie sa ne asumam aceasta responsabilitate. Guvernul poate stabili o cale prin aceasta strategie, dar toate celelalte parti implicate trebuie sa contribuie la punerea in aplicare eficienta a strategiei”
, declara Monica Ardeleanu, Director Executiv, RoGBC si Manager Proiect BUILD UPON.

"Indeplinirea obiectivelor stabilite de Strategia Nationala Energetica vin sa sprijine scenariul de Transformare profunda a pietei, din Strategia Nationala de Renovare. Daca ne gandim ca suprafata rezidentiala care trebuie reabilitata pana in anul 2030, asa cum prevede cel mai ambitios dintre scenariile propuse de Strategia Nationala Energetica, este de aproximativ 100 milioane de metri patrati, vedem ca recomandarile proiectului BUILD UPON devin firesti”, declara serban Danciu, Manager Romania al Institutului European pentru Performanta Cladirilor (Building Performance Institute Europe - BPIE).
--
Strategia Nationala de Renovare (in Romania denumita “Strategia pentru mobilizarea investitiilor in renovarea fondului de cladiri rezidentiale si comerciale, atat publice cat si private, existente la nivel national”) a fost prezentata pentru prima data in 2014, iar 30 aprilie 2017 este termenul la care guvernele tarilor UE trebuie sa prezinte o versiune imbunatatita.
http://buildupon.eu/wp-content/uploads/2015/08/Romanian-National-Renovation-Strategy.pdf 
--
BUILD UPON este cel mai mare proiect de colaborare din lume pe tema renovarii cladirilor care a adus impreuna aproximativ 2000 de organizatii din 13 tari, reunite in cele peste 80 de evenimente organizate in perioada 2016 – 2017. Acest proiect isi propune sa creeze o revolutie de renovare in toata Europa, ajutand tarile sa livreze strategii pentru renovarea cladirilor existente, pana la 30 aprilie 2017. Aceste strategii sunt critice pentru reducerea consumului de energie al Europei, reducerea efectelor schimbarilor climatice, precum si pentru crearea unor cladiri care sa ofere o inalta calitate a vietii pentru toata lumea. BUILD UPON este un proiect european finantat prin programul de cercetare si inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene.
http://buildupon.eu/ro/ 

Context international
Romania ca membra a Organizatiei Natiunilor Unite si a Uniunii Europene, trebuie sa depuna eforturi de limitare a incalzirii globale la 2°C pana la finalul secolului, in concordanta cu acordul de la COP21, Paris. 
La nivel european, cladirile sunt responsabile pentru mai mult de 36% din emisiile de CO2, una dintre cauzele principale fiind eficienta energetica scazuta. Astfel, imbunatatirea performantei energetice a cladirilor europene ar contribui semnificativ la atingerea tintelor de reducere cu 40% a emisiilor de gaze de sera si cu 27% a consumului de energie din pachetul UE privind cadrul 2030 din domeniul energiei si shimbarilor climatice.
https://ec.europa.eu/clima/policies/strategies/2030_en 
http://newsroom.unfccc.int/unfccc-newsroom/finale-cop21/ 

http://www.rogbc.org/ro/

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 87.812 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video