A fost lansata o platforma informationala online, care sa conecteze producatorii si consumatorii de energie din biomasa

82 vizualizari
Piata de energie si biomasa
Distribuie pe

O platforma web - www.piata-biomasa.md - dedicata producatorilor si consumatorilor de energie din biomasa a fost lansata pe 29 noiembrie 2016 in cadrul Forumului Bioenergie, desfasurat in cadrul Saptamanii Moldova Eco Energetica.

Platforma informationala "Piata de energie si biomasa”, elaborata de catre Agentia pentru Eficienta Energetica si Proiectul Energie si Biomasa in Moldova, finantat de UE si implementat de UNDP, contine informatii utile pentru producatorii si consumatorii de biocombustibil, precum si pentru furnizorii de utilaje de brichetare, peletare si balotare, centrale termice pe biomasa, servicii energetice si alte elemente ale pietei de biocombustibil, a declarat directorul adjunct al Agentiei pentru Eficienta Energetica, Ion Cozma. Totodata, platforma web permite companiilor, institutiilor publice si persoanelor fizice sa plaseze anunturi de vanzare-cumparare a produselor si serviciilor din sectorul energiei din biomasa.
 

De asemenea, portalul web pune la dispozitia vizitatorilor un calculator electronic ce permite estimarea capacitatii centralei termice si costurile pentru incalzirea unui imobil in functie de mai multi parametri, cum ar fi suprafata si inaltimea imobilului, gradul de izolare termica sau temperatura medie exterioara si interioara.

Ajuns la cea de-a IV-a editie, Forumul "Bioenergie” are motoul „Catre o autonomie energetica locala” si a pus in discutie instrumentele de sprijin pentru dezvoltarea pietei de bioenergie, oportunitatile de valorificare in scopuri energetice a deseurilor agricole si menajere, producerea biogazului si cultivarea plantelor energetice.

Potrivit lui Dumitru Bostan de la Universitatea Tehnica a Moldovei, daca ar putea fi valorificat intregul potential al biomasei, acesta ar acoperi necesarul de energie al sectorului public sau cca o jumatate din necesarul sectorului rezidential. In dependenta de conditiile climatice specifice, potentialul anual de biomasa solida in Republica Moldova ar putea varia in limitele 600-700 ktep. Insa, conform statisticilor oficiale din 2014, consumul anual de biocombustibili solizi sub forma de lemne de foc, baloturi de paie, pelete si brichete constituie doar 273 ktep.

In cadrul Forumului, a fost prezentata si ultima cercetare statistica, elaborata de Biroul National de Statistica, privind tendintele in consumulul de energie in sectorul casnic. Principala constatare a studiului este ca peste jumatate din gospodariile casnice din Moldova se incalzesc cu sobe individuale ce functioneaza pe carbune sau lemne de foc, astfel, potentialul de economie in acest sector fiind unul foarte mare.

Potrivit lui Reinhard Knipker, CEO MRK, Republica Moldova poate fi eficienta din punct de vedere energetic in conditiile in care obtine independenta fata de gaze si petrol ca surse primoridale de alimentare; asigura un sistem stabil de alimentare cu energie; contribuie constant la protectia climei; utilizeaza, pe cat e posibil, surse de energie regenerabila, asa cum dispune de un potential nevalorificat in acest sens.

In cadrul Saptamanii Moldova Eco Energetica au mai fost programate Targul Ideilor Eco-Responsabile (30 noiembrie); Atelierul „Performanta energetica a cladirilor si mecanisme de sprijin” (1 decembrie) si Gala Moldova Eco-Energetica (2 decembrie).

Saptamana Moldova Eco-Energetica a fost organizata de catre Agentia pentru Eficienta Energetica, Proiectul Energie si Biomasa in Moldova si Fondul pentru Eficienta Energetica, in incinta CIE Moldexpo. Evenimentul are drept scop sustinerea celor mai importante initiative in producerea si consumul eficient de energie, in implementarea, dezvoltarea si promovarea tehnologiilor moderne, precum si a inovatiilor in domeniul vizat.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video