Intersolar Europe 2013: Tehnologii inovatoare si noi piete. Axare pe stocarea electricitatii si integrarea retelei

89 vizualizari
Intersolar Europe 2013
Distribuie pe

 66.000 vizitatori din 160 tari si 1.909 expozanti provenind din 49 tari: acestea sunt cifrele inregistrate la Intersolar Europe 2012. Anul acesta, caracterul international al expozitiei a fost mai accentuat ca oricand, inregistrand 2.000 participanti din 68 tari la Conferintele Intersolar Europe si evenimentele complementare tinute in paralel cu expozitia. Subiectele cheie a stocarii electricitatii si integrarii retelei, s-au bucurat de un raspuns pozitiv din partea vizitatorilor si expozantilor deopotriva. Per total, un numar de 140 expozanti de talie internationala si-au expus solutiile si produsele de ultima generatie la acest segment. Ambele subiecte au un rol crucial in implementarea revolutiei energetice si restructurarea sistemelor energetice in viitor, drept urmare, organizatorii au planificat pentru editia din 2013 (19-21 iunie 2013) o zona expozitionala dedicata segmentului sistemelor de stocare a energiei. O alta tema importanta la editia din 2013 va fi deschiderea si conectarea noilor piete aflate in crestere, cum ar fi cea pentru tehnologie solara, in special fotovoltaice (PV). Piete bine stabilite, precum cele din Germania, Italia sau Franta sunt in tranzitie, datorita schimbarilor politice si economice. In alte partii, companii de studiu a pietei, cu ar fi de pilda IMS Research din Marea Britanie raporteaza semne de crestere sustinuta pe 60 piete din intreaga lume. Cum pot beneficia in viitor companiile implicate in domeniul industriei in urma acestui potential este una dintre temele prezente la Intersolar Europe 2013 si la Conferinta concomitenta. 

Pe langa temele eficientei si costului, Intersolar Europe 2012 s-a axat indeosebi asupra dezvoltarii viitoare a industriei. Datorita expozitiilor tematice dedicate sectorului fotovoltaic PV si electro-mobilitatii E-Mobility, la editia din 2012 a fost expusa pentru prima data posibilitatea de combinare a energiei solare si electro-mobilitatii. Expozitia speciala PV Energy World a prezentat ultimele tehnologii in domeniul stocarii electricitatii si integrarii retelelor. Prim urmare, expertii au pus in lumina subiectul stocarii electricitatii pe durata numeroaselor sesiuni din cadrul Conferintei Intersolar Europe. Tururile ghidate pe tema tehnologiilor de stocare au ajutat vizitatorii sa se orienteze printre numarul mare de companii si expozanti. Temele abordate au fost bine primite atat de catre expozanti cat si de vizitatori. Un numar de 140 furnizori de sisteme de stocare si-au expus produsele si solutiile, bucurandu-se de interes din partea vizitatorilor. Pentru 2013 se doreste continuarea consolidarii interesului pentru acest sector si dedicarea unui segment special in cadrul expozitiei Intersolar Europe, pentru prima data. 

Axare pe stocarea electricitatii si integrarea retelei
Sistemele inovatoare si accesibile de stocare a electricitatii joaca un rol crucial in restructurarea retelei electrice. Acestea permit stocarea temporara a energiei solare si consumarea acesteia in perioade de randament scazute, contribuind la stabilizarea retelelor electrice. Acest lucru nu este relevant doar pentru producerea si consumul de electricitate la scara industriala. Utilizatorii finali devin si ei din ce in ce mai interesati de consumul energiei solare decat de alimentarea de la retea. Un studiu recent intitulat “End Customers in Focus”, efectuat de compania EuPD Research cu sediul in Bonn, confirma aceasta tendinta. Raportul arata ca 88% dintre consumatorii finali care au instalat un sistem in 2012 sau doresc sa isi instaleze un astfel de sistem, au afirmat ca iau in calcul posibilitatea unei solutii de stocare. In acelasi timp, consumatorii accepta ca randamentele vor fi mai mici, din cauza costurilor suplimentare de investitii. Pentru multi utilizatori, o mai mare independenta fata de companiile energetice este ceea ce conteaza cel mai mult. In ciuda acestor semnale pozitive de pe piata, numerosi reprezentanti ai industriei si asociatiilor solicita programele suplimentare de stimulare a pietei. La urma urmei, indicatiile repetate din partea Ministerului Federal pentru Mediu sunt ca acesta va promova tehnologiile de stocare a energiei.

Industria si asociatiile implicate sunt unanim de acord ca prea multe regulamente trebuiesc evitate, pentru a se asigura o dezvoltare sustenabila si stabila a pietei. In colaborare cu Intersolar Europe, EuPD Research a gazduit prima sedinta informativa Storage & Solar Briefing in 10 octombrie 2012, oferind o platforma pentru dezbaterea acestui subiect. Briefingul a fost axat pe fezabilitatea tehnologica si economica, precum si pe necesitatea fondurilor pentru unitatile de stocare a energiei solare. Jörg Mayer, CEO al Asociatiei Germane din domeniul Industriei Solare (BSW-Solar) din Berlin, a sustinut cu fermitate necesitatea sprijinului politic sub forma programelor de stimulare. El afirma ca finantarea durabila pentru urmatorii patru ani cel putin este vitala pentru incurajarea dezvoltarii.

Noi piete pentru industria solara globala
Companiile si analistii pietelor anticipeaza cresterea in continuare a pietei fotovoltaicelor. In afara pietelor stabilite, aflate in cele mai multe cazuri in tranzitie ca urmare a schimbarii circumstantelor, analistii de piata vad semne clare de crestere sustinuta pe 60 de piete din intreaga lume.
Mai presus de toate, diminuarea preturilor instalatiilor inseamna ca mai multe si mai noi piete mijlocii din domeniul fotovoltaicelor sunt in curs de dezvoltare. Conform studiului efectuat de IMS Research, Marea Britanie, 23 tari vor cunoaste o crestere a capacitatii fotovoltaice cu peste 100 MW in 2012. In 2011, cifra insuma 17 tari. Diversificarea larga a pietelor va duce la o mai mare stabilitate a industriei pe termen lung intrucat dezvoltarea nu va mai fi bazata pe politicile de subventionare a natiunilor individuale. 
IMS Research preconizeaza o crestere a capacitatii fotovoltaice la nivel global intre 27-32 gigawati. Pe langa China si India, Japonia, America de Sud si multe alte tari din Orientul Mijlociu in special, isi vor spori capacitatile fotovoltaice. Conferinta Intersolar Europe 2013 si expozitia in sine vor oferi mai multe informatii cu privire la noile piete si oportunitatile de intrare pe acestea, reunind la Munchen experti de pe cele mai importante piete aflate in crestere. Scopul este de a continua crearea de legaturi in industria internationala si de a oferi astfel companiilor acces la noile piete din alte zone geografice.
www.intersolar.de
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video