Lemn sau peleți?

996 vizualizari
peleți, lemn
Distribuie pe

Alegerea între peleți și lemn depinde de stilul de viață și de caracterul unei persoane, dar și de limitele financiare și structurale ale clădirii. Am enumerat mai jos care sunt, în opinia noastră, avantajele și dezavantajele fiecăruia. În orice caz, alegerea îți aparține!

Există oameni care preferă să găsească focul deja aprins și casa caldă atunci când se întorc de la serviciu, eventual programându-l de pe smartphone. Aceștia preferă soluția cea mai practică, mai degrabă decât cea mai frumoasă.

LEMN

AVANTAJE

Chiar și atunci când este cumpărat deja tăiat și uscat (și, prin urmare, "prelucrat"), lemnul este mai ieftin decât peleții, iar prețul său a rămas stabil în timp, fără modificări semnificative.
Focul de lemn are o flacără luminoasă și moale. Frumusețea focului de lemne poate fi apreciată în special cu uși largi de sticlă, cum sunt cele ale șemineelor cu 3 fețe. Șemineele sau sobele pe lemne funcționează chiar și atunci când nu există energie electrică.

DEZAVANTAJE

Sobele sau șemineele pe lemne trebuie încărcate manual. Acestea nu pot fi programate pentru a fi pornite sau oprite.
Temperatura care trebuie atinsă în încăpere nu poate fi determinată cu exactitate. Pentru ca aceasta să fie mai caldă, trebuie să măriți cantitatea de lemn din vatră.
Eficiența sistemelor de încălzire care ard cu lemne este mai mică în comparație cu sistemele care ard pe peleți. Acest lucru înseamnă că aceeași cantitate de peleți produce mai multă căldură decât lemnul.
Arderea lemnului nu este la fel de curată ca și cea a peleților, deoarece eliberează o cantitate mai mare de particule nearse. Din acest motiv, instalațiile cu ardere pe lemne nu se încadrează în beneficiile cu cei mai restrictivi parametri acordați de guvernul UE pentru certificări de calitate sau stimulente fiscale. Este important de reamintit, totuși, că prin metode de aprindere corecte se poate obține o ardere mai curată a buștenilor de lemn. Coșul de fum necesar pentru evacuarea fumului de lemn este mai mare decât cel necesar pentru sistemele pe peleți (10 cm față de 8 cm pentru produsele pe peleți) și, pentru a asigura tirajul, are mai multe limitări în ceea ce privește curburile și configurațiile. Acest lucru poate face obligatorie instalarea sistemului doar în anumite puncte ale locuinței.
Dacă sistemul este folosit des, avem nevoie de un spațiu acoperit suficient de mare pentru a fi folosit ca o magazie de lemne.

PELEȚI

AVANTAJE

În interiorul sistemelor pe peleți există un fel de spirală (șurub de alimentare) care preia peleții din rezervor și îi face să cadă în vatră. Tubul sau rețeaua de alimentare funcționează electronic și poate fi programat astfel încât soba pe peleți sau șemineul pe peleți să se aprindă automat în funcție de program.
Cele mai bune sobe pe peleți sunt adevărate mici sisteme de încălzire, complet programabile. Ele se reglează automat pentru a obține temperatura dorită în încăperea în care sunt instalate sau în diferitele încăperi în care este vehiculat aerul.
Arderea peleților este foarte eficientă: cu aceeași cantitate, putem obține mai multă căldură cu peleți decât cu lemne.
Coșurile de fum pentru sistemele pe peleți sunt puțin mai mici și cu mai puține limitări decât cele pentru produsele pe lemne, ceea ce face ca instalarea să fie mai ușoară.
Peleții pot fi achiziționați în saci de 15 kg și sunt ușor de depozitat.

DEZAVANTAJE

În cazul produselor care ard peleți, aerul este suflat în vatră, ceea ce reglează arderea, dar face flacăra puțin mai puțin naturală decât cea a lemnului. Cu toate acestea, unele sobe au un vatră lungă și îngustă, unde peleții sunt distribuiți uniform și dau o flacără foarte plăcută.

Prețul peleților este mai mare și se pare că va crește și mai mult. Cea mai ieftină soluție convențională este în continuare gazul, urmat de lemne și apoi peleți. Un lucru care trebuie avut în vedere este și calcularea cu atenție a necesarului de încălzire în funcție de suprafața de încălzit, izolația locuinței și zona geografică. Dispozitivul sistemului de încălzire trebuie să fie suficient de puternic, altfel arunci banii pe fereastra sau coș.

Curățarea periodică este necesară deoarece arderea nu produce numai căldură ci și cenușă, care trebuie eliminată periodic, altfel eficiența arderii se reduce drastic și chiar se pot defecta cazanul/termoșemineul. Focarul trebuie curățat o dată pe zi și tubulatură de evacuare o dată pe lună.

Sfaturi utile:

Investește într-un coș de fum bun, deoarece au fost cazuri când coșul de fum nu corespundea standardelor și personalul de service nu a pus în funcțiune cazanul pentru că riscurile erau prea mari.

Este necesar un stabilizator de tensiune sau un UPS cuplat cu o baterie. Nimic nu se compară cu arderea părții electronice a cazanului în miezul iernii din cauza unei fluctuații de tensiune.

Cumpără lemne/peleți de calitate. Lemnele ude și pereții cu nisip prin ei nu oferă puterea calorică necesară și e posibil să și strice cazanul.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Permalink

Bună ziua, doresc sa achiziționez o centrala automatizata pe lemn. O locuință personala de 230mp. Am posibilitatea sa achiziționez lemne- nu peleți- la preț ff bun. Ma gândeam la închirierea unui aparat de tocat lemne si de alimentat centrala cu ceea ce rezultă în urma tocarii. E ok soluția asta? Funcționează automatizarea cu așa ceva? Mulțumesc

Tedy

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video