Noi masuri de sprijin a productiei energiei din surse regenerabile

60 vizualizari
Turbine energie eoliana
Distribuie pe

Guvernul a aprobat la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 220/2008 care vine sa imbunatateasca legislatia in domeniul producerii energiei din surse regenerabile si, implicit, sa sustina dezvoltarea in continuare a acestui sector. Conform normelor si angajamentelor europene asumate de Romania, tara noastra are stabilita pentru 2020 o tinta nationala de 24% energie regenerabila in consumul final brut de electricitate, tinta pe care si-a atins-o deja, dar care trebuie conservata in perspectiva anului de referinta.

”Actul normativ de astazi vine sa pregateasca si sa reglementeze inclusiv momentul reinserarii in piata a certificatelor verzi amanate de la tranzactionare prin deciziile luate in 2014, perioada care expira la finalul lunii martie”, spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

Astfel, printre principalele modificari aduse in beneficiul producerii energiei din surse regenerabile dar si in avantajul consumatorului final, amintim:

- Eliminarea termenului de valabilitate de doar 12 luni pentru certificatele verzi. Practic, potrivit noii OUG, acestea vor fi valabile pe toata perioada de functionare a schemei de sprijin, respectiv pana in 2032. In acest fel, vor fi evitate situatiile inregistrate in ultimii ani, prin care un numar importat de CV-uri nu au mai putut fi valorificate de catre producatori.
- Va fi inlocuita cota obligatorie de achizitie destinata furnizorilor de electricitate cu un mecanism nou, al cantitatii statice de CV, care va fi revizuit odata la doi ani de catre ANRE si care are rolul de a crea un echilibru intre consumatori si producatori.
- Aceste prevederi sunt sustinute si de crearea unor platforme anonime de tranzactionare a energiei din surse regenerabile si a certificatelor verzi pe pietele centralizate de tranzactionate a electricitatii, astfel ca atat producatorii si furnizorii mari, dar si cei mici, vor putea sa isi gaseasca locul in piata.
- Totodata, certificatele verzi vor capata valoare in momentul tranzacţionarii, şi nu la momentul emiterii, ca pana acum, ceea ce va inlatura o parte din presiunea de pe fluxurile de numerar ale operatorilor din acest domeniu.
- Producatorii de energie regenerabila vor plati, conform prevederilor noii OUG, impozit pe profit doar in momentul tranzactionarii CV, si nu in momentul in care inregistrau in contabilitate, asa cum era prevazut in vechea legislatie. Acest impediment a dus la cazuri a dus la cazuri de insolvente si falimente printre producatorii de energie regenerabila.

”Masurile pe care le-am promovat sunt cea mai potrivita solutie de echilibru pentru conservarea industriei energiei regenerabile si a tintei de tara asumata fata de Comisia Europeana. Putem vorbi o gura de oxigen pentru industria energiei regenerabile. In acelasi timp, inseamna, practic, o inghetare a impactului maxim al energiilor regenerabilele in facturile platite de consumatorii casnici, pana in 2032”, a declarat ministrul Energiei Toma Petcu.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 87.812 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video