«Oportunitatea dezvoltarii energiei regenerabile in contextul eficientei energetice: pro si contra» Post-event

83 vizualizari
Oportunitatea dezvoltarii energiei regenerabile in contextul eficientei energetice: pro si contra
Distribuie pe

Grupul de Presa MediaUno a organizat la 17 septembrie 2015, in parteneriat cu ACUE, Adrem Invest, Adrem Automation si Cogen Romania, conferinta cu tema “Oportunitatea dezvoltarii energiei regenerabile in contextul eficientei energetice: pro si contra”, care a avut drept scop dezbaterea, de catre experti si de catre factorii de decizie, a oportunitatii si perspectivelor de dezvoltare a surselor de energie regenerabila si asigurare a eficientei energetice.

La eveniment au participat:
- Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si servicii din Camera Deputatilor,
- Mihai Albulescu, secretat de stat in Ministerul Energiei,
- Emil Calota, vicepresedinte ANRE,
- alti reprezentanti ai Parlamentului si Guvernului Romaniei, ai Ministerului Energiei, organismelor de reglementare in domeniul energiei precum si ai companiilor cu rol activ in generarea de dezbateri pe teme de interes pentru sectorul de energie

Iulian Iancu a mentionat ca in Uniunea Europeana, deci si in Romania trebuie sa se reduca emisiile de gaze cu efect de sera, unele dintre solutii referindu-se la producerea de energie din surse regenerabile, precum si sporirea eficientei energetice. Dar in acelasi timp, productia din surse regenerabile, in special cea eoliana, este greu de prognozat, ceea ce conduce la apartia unor probleme in functionarea in conditii sigure a sistemului energetic national. In consecinta, productia pe baza de carbune este esentiala pentru securitatea energetica a tarii. „Nu se poate trece in totalitate productia de energie pe baza de carbune pe gaze. Romania nu poate elimina carbunele din mixul energetic”, a spus Iulian Iancu.
S-a readus in discutie Fondul Eficientei Energetice care reprezinta inca o problema nerezolvata. In acest sens, se doreste infiintarea unei comisii interministeriale care sa rezolve problema.
„O parte din tarifele de transport si distributie a energiei si gazelor naturale ar putea finanta acest Fond”, a propus Iulian Iancu.

La nivel european, UE si-a prioritizat actiunile, in special in ceea ce priveste cercetarea/dezvoltarea, cele mai importante domenii fiind energiile regenerabile, protejarea consumatorilor, eficienta energetica, transporturile, captarea si stocarea CO2 si energia nucleara. Conform lui iulian Iancu, Uniunea Europeana este cel mai mare importator mondial de materii prime energetice, cheltuind, anual, circa 406 miliarde de dolari in acest sens.

O alta problema semnalata a fost faptul ca mediul legislativ este instabil si conform lui Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), problema nu este numai la nivel national, ci si comunitar. Legislatia in domeniul energiei si al schimbarilor climatice se modifica destul de des, ceea ce induce o lipsa de predictibilitate pentru investitori, in conditiile in care nevoia de investii este vitala pentru Romania.

http://www.mediauno.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 33.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 900 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video