Plantele vă pot schimba starea de spirit. Iată în ce mod!

55 vizualizari
beneficii plante interior
Distribuie pe
  • Există tot mai multe dovezi științifice că plantele joacă un rol fundamental în modelarea stării noastre mentale și în scăderea riscului de boli mentale și fizice
  • Un mediu cu plante vă poate îmbunătăți concentrarea cu până la 20%, deoarece acestea reduc nivelul de CO2 și îmbunătățesc calitatea aerului
  • De asemenea, plantele pot crește nivelul nostru de hormoni ai fericirii, cum ar fi endorfinele
  • Se estimează că șapte din zece oameni vor locui în orașe până în 2050 și vor avea acces limitat la plante din mediul lor natural

Plantele schimbă aspectul unei încăperi, iar majoritatea oamenilor apreciază frumusețea florilor și copacilor și știu că fotosinteza este esențială pentru viață. Dar legătura noastră mentală și fizică cu viața vegetală este mai profundă decât v-ați aștepta, potrivit weforum.org.

Dovezile științifice că plantele joacă un rol fundamental în modelarea stării noastre mentale și în scăderea riscului de boli mentale și fizice sunt în creștere.

Plantele pot reduce depresia, anxietatea și simptomele tulburărilor de dispoziție la oameni prin reducerea nivelurilor de cortizol, hormonul stresului, care poate scădea ritmul cardiac și poate induce o stare de bine.

Mai multe studii au arătat că terapia horticolă poate ajuta pe unii oameni să-și gestioneze simptomele stresului post traumatic și să-și îmbunătățească astfel calitatea vieții.

Plantele vă pot spori chiar și creativitatea prin stimularea creierului datorită culorile lor vibrante și naturale.

plante

Un sentiment de bunăstare

Chiar și mica plantă din ghiveci de pe biroul dvs. poate avea un efect mai puternic asupra dvs. decît vă puteți da seama. Plantele de apartament pe care le-ați cumpărat pentru a vă înfrumuseța casa sau locul de muncă vă pot ajuta de fapt să gândiți mai clar.

Studiile arată că oamenii care trăiesc înconjurați de plante își pot îmbunătăți concentrarea cu până la 20% și își pot crește capacitatea de a-și reaminti informații cu 15-20%. Plantele fac acest lucru prin reducerea concentrației de CO₂ și îmbunătățirea calității aerului. Potrivit experților, concentrația de CO₂ nu trebuie să depășească 1.000 ppm în birouri, deoarece la acest nivel poate provoca dureri de cap, oboseală și amețeli. De asemenea, poate duce la o capacitate mai slabă de luare a deciziilor. Cercetările au arătat că, în unele cazuri, plantele din casă pot scădea concentrația de dioxid de carbon de la 2.000 ppm la aproximativ 480 ppm în mai puțin de o oră, în interior.

Plantele de apartament care îndepărtează eficient dioxidul de carbon includ Feriga Blue Star (Phlebodium aureum), Smochinul plângător (Ficus benjamina), Planta paianjen (Chlorophytum comosum) sau speciile de plante Anthurium (Floarea Flamingo, de ex.).

Unele plante, desigur, ne pot modifica și chimia corpului – gândiți-vă doar la numeroasele specii folosite în domeniul medicinal sau recreativ. Este ironic faptul că unii oameni se gândesc la plante doar ca la niște verdețuri decorative, când de fapt acestea sunt folosite de oameni de zeci de mii de ani pentru a explora diferite stări de conștiință, pentru a calma durerea și pentru a se relaxa.

plante

Horticultura

Plantele au fost esențiale pentru societatea umană încă de la începuturile omenirii, dar modul în care le folosim și ne conectăm cu acestea s-a schimbat de-a lungul generațiilor și de-a lungul civilizațiilor. De la dependența de plante pentru hrană și medicamente în timpul erei paleolitice (în urmă cu 11.000 de ani), societatea modernă și-a pierdut în multe privințe acest sentiment de apreciere și conștientizare a plantelor.

Se estimează că până în 2050 șapte din zece oameni vor locui în orașe, iar accesul la plante în mediul lor natural va deveni mai dificil. Am devenit mai deconectați de natură. Dar, în ciuda tuturor opțiunilor de confort și agrement pe care ni le oferă tehnologia secolului 21, se pare că nu putem sta departe de plante.

plante

Oamenii au „biofilie”, ceea ce înseamnă că suntem programați să căutăm conexiunea cu natura și plantele. Plantele cresc nivelul hormonilor fericirii, cum ar fi endorfinele. Plantele nu sunt doar împletite cu soarta speciei umane, ci sunt adânc înrădăcinate în cine suntem noi ca indivizi. Forma, culoarea, mirosul, senzația și gustul plantelor ne pot îmbunătăți starea de spirit atunci când interacționăm cu ele. De la senzația catifelată a petalelor de flori în vârful degetelor și până la parfumul pe care îl eliberează pentru a atrage polenizatorii, sau gustul plantelor aromatice, plantele ne-au stimulat simțurile de-a lungul istoriei omenirii.

Cu toții avem amintiri și experiențe diferite care ne fac să ne conectăm cu plantele. În timpul pandemiei de COVID, vânzările de plante în Marea Britanie au crescut cu peste 30%, deoarece oamenii au redescoperit importanța plantelor pentru bunăstarea lor mentală.

Plantele nu sunt un lux. Ele fac parte din ceea ce suntem. Nu este surprinzător să constatăm că cuvântul „plantă” se traduce în multe limbi prin „cei care au grijă de noi”.

_______________________

Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat 12 mai Ziua Internaţională a Sănătăţii Plantelor (International Day of Plant Health - IDPH) pentru a creşte gradul de conştientizare la nivel mondial cu privire la modul în care protejarea sănătăţii plantelor poate ajuta la eliminarea foametei, la reducerea sărăciei, la protejarea biodiversităţii şi a mediului şi la stimularea dezvoltării economice. Această zi reprezintă o moştenire cheie a Anului internaţional al sănătăţii plantelor 2020 (ONU), decizie salutată de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO.

''Ziua internaţională a sănătăţii plantelor va fi o oportunitate de a evidenţia importanţa crucială a sănătăţii plantelor, atât în sine, cât şi ca parte a abordării noastre One Health, care cuprinde sănătatea umană, pe cea a animalelor şi a ecosistemelor. (...) Nu ar putea fi mai vital să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a maximiza resursele alimentare pe care planeta noastră le poate oferi.'', a declarat directorul general adjunct al FAO, Beth Bechdol, în urma deciziei de instituire a acestei zile.

Ziua internaţională a sănătăţii plantelor 2023 reprezintă un îndemn la conştientizare şi luarea de măsuri pentru a menţine plantele sănătoase şi pentru a ajuta la protejarea mediului şi a biodiversităţii. Sănătatea plantelor este cheia dezvoltării durabile a agriculturii necesare pentru a hrăni o populaţie globală în creştere până în 2050. Plantele înseamnă viaţă - depindem de ele pentru 80 de procente din hrana pe care o consumăm şi 98 de procente din oxigenul pe care îl respirăm.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video