Un mod ieftin de producere a hidrogenului verde

26 vizualizari
hidrogen verde
Distribuie pe

O echipă de cercetători au dezvoltat o modalitate practică de a produce hidrogen verde folosind catalizatori naturali, despre care afirmă că este un pas major către o producție mai simplă, mai accesibilă și mai scalabilă

Experții din Swansea și Grenoble și-au unit forțele pentru a dezvolta o modalitate practică de a produce hidrogen verde folosind catalizatori durabili. Cercetătorii speră acum că munca lor va fi un pas important spre a face producția de hidrogen verde mai simplă, mai accesibilă și mai scalabilă.

Dr. Moritz Kuehnel, lector  la departamentul de chimie al Universității Swansea, declară:

„În munca noastră, folosim enzime naturale - hidrogenaze - pentru a genera hidrogen verde folosind lumina soarelui. Spre deosebire de catalizatorii sintetici care se bazează pe metale prețioase precum platina, hidrogenazele conțin numai elemente care se găsesc din abundență în pământ, precum  fierul și nichelul. Cu toate acestea, aceste enzime sunt foarte sensibile și se dezactivează rapid atunci când sunt expuse la aer, făcând aproape imposibilă utilizarea lor practică."

Echipa a dezvoltat acum solvenți care permit hidrogenazelor să funcționeze în aer. Pur și simplu plasarea lor în acești solvenți în loc de apă le face mai active și mai stabile, astfel încât să poată fi folosite practic în aer pentru a genera hidrogen.

Dr. Christine Cavazza, om de știință la CEA Grenoble, a adăugat:

„Am integrat nanoparticule sintetice cu enzime naturale în așa-numitele materiale hibride, pentru a obține o funcționalitate nouă, superioară. Nanoparticulele de TiO2 sunt excelente în utilizarea luminii solare pentru a genera sarcinile și hidrogenazele sunt extrem de eficiente în utilizarea acestor încărcături pentru a genera hidrogen verde.

Combinarea celor două permite, prin urmare, generarea eficientă de hidrogen verde din lumina soarelui, ceva de care niciuna dintre componentele separate nu este capabilă.”

Hidrogenul verde este necesar ca și combustibil pentru decarbonizarea transporturilor -  în special vehiculele grele de transport marfă, aviația pe distanțe lungi, sectorul marin unde electrificarea nu este viabilă, precum și industria chimică, în special producția de îngrășăminte, și pentru sectorul energetic.

Cu toate acestea, costurile producției de hidrogen verde limitează în prezent utilizarea acestuia la scară largă, motiv pentru care această cercetare are o mare semnificație pentru viitor.

Folosirea catalizatorilor durabili, cum ar fi hidrogenazele, în loc de platină scumpă, poate reduce costul electrolizoarelor și al celulelor de combustibil, făcând hidrogenul verde mai ieftin de produs și de utilizat. De asemenea, scade dependența de importuri care pot fi perturbate de factori externi.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video