Reaprindem lumina in fabricile parasite! Fosta Uzina Malaxa, pe agenda festivalului international de industrii creative Creative Est

405 vizualizari
malaxa
Distribuie pe

Cu o istorie de peste 90 de ani, Hala Laminorul a fost un simbol al Bucurestiului industrial de inceput de secol XX legat de numele celebrului Nicolae Malaxa si mai apoi un reper de referinta pentru industria din perioada comunista – uzinele 23 August. Astazi insa este o zona de care doar putini isi mai amintesc cu nostalgie, monument istoric aflat intr-un stadiu avansat de degradare, cu toate eforturile autoritatii locale de la Sectorul 3, care a salvat-o in 2014 de la un proces aproape sigur de dezintegrare/vandalizare pentru fier vechi.

Pentru prima oara de la incetarea activitatii in Hala, aceasta isi va redeschide portile pentru toti cei intersati cu prilejul Creative Est, cel mai important festival regional dedicat industriilor creative, pe agenda caruia se afla si povestea Halei Laminor – trecut, prezent si viitor, pe care toti cei interesati o vor putea urmari in imagini, dar si printr-un tur ghidat in Hala, in perioada 13 – 14 octombrie a.c. Cu acelasi prilej, IPP va da publicitatii si rezultatele unui sondaj de opinie prin care cetatenii Sectorului 3 spun cum si-ar dori sa vada Hala Laminor transformata pentru comunitate.

Acest lucru devine posibil dupa ce Sectorul 3 a aprobat recent acordul de parteneriat, devenind astfel al treilea partener institutional al Institutul pentru Politici Publice (IPP) in cadrul proiectului Orasul user-friendly: implicare civica pentru revitalizarea fostelor spatii urbane industriale, un demers care isi propune sa promoveze un model inovator de transformare urbana a unor foste obiective astazi aflate in diferite stadii de degradare sau neutilizate. Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Consiliul Local al Sectorului 3 se alatura celorlalti doi parteneri implicati in proiect: Municipiul Alba Iulia (revitalizarea Palatului Principilor) si Municipiul Arad (Cetatea Aradului), in eforturile comune de a readuce la viata obiective importante ale patromoniului comunitar urban.

De la lansarea initiativei si pana in prezent s-au alaturat campaniei Orasul user – friendly mai multe organizatii cu activitate relevanta in domeniul promovarii transformarii urbane sustenabile, Ordinul Arhitectilor din Romania, dar si reprezentanti ai mediului privat interesati de sustinerea initiativelor de regenerare urbana.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video