Comisia Europeana recomanda aplicarea unor principii minime in ceea ce priveste gazele de sist

60 vizualizari
gaze de sist
Distribuie pe

Comisia Europeana a adoptat o recomandare care vizeaza instituirea unor garantii corespunzatoare pentru mediu si clima in ceea ce priveste „frackingul” – tehnica de fracturare hidraulica de volum mare utilizata mai ales in operatiunile legate de gazele de sist. Recomandarea ar trebui sa ajute toate statele membre care doresc sa utilizeze aceasta practica sa faca fata riscurilor asupra sanatatii si a mediului si sa imbunatateasca transparenta pentru cetateni. Aceasta pune, de asemenea, bazele pentru conditii de concurenta echitabile in acest sector si stabileste un cadru mai clar pentru investitori.

Recomandarea este insotita de o comunicare in cadrul careia sunt analizate oportunitatile si provocarile legate de utilizarea „frackingului” pentru extractia hidrocarburilor. Ambele documente fac parte dintr-o initiativa mai ampla a Comisiei, care vizeaza instituirea unui cadru integrat al politicilor climatice si energetice pentru perioada pana in 2030.

Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Gazele de sist dau nastere unor sperante in anumite parti ale Europei, dar reprezinta totodata un motiv de ingrijorare pentru publicul larg. Comisia raspunde solicitarilor de a lua masuri prin stabilirea unor principii minime pe care statele membre sunt invitate sa le urmeze pentru a raspunde preocuparilor privind mediul si sanatatea, precum si pentru a oferi operatorilor si investitorilor previzibilitatea de care au nevoie.”

Pe baza legislatiei in vigoare la nivelul UE si completand-o, daca este cazul, recomandarea invita statele membre in special:
• sa planifice in anticiparea evolutiilor si sa evalueze posibilele efecte cumulate inainte de acordarea licentelor;
• sa analizeze cu atentie impacturile si riscurile asupra mediului;
•  sa se asigure ca integritatea sondei respecta cele mai bune practici si standarde;
• sa verifice calitatea apei, a aerului si a solului la nivel local inainte de inceperea operatiunilor, pentru a monitoriza orice modificare si pentru a face fata riscurilor emergente;
• sa controleze emisiilor atmosferice, inclusiv emisiile de gaze cu efect de sera, prin captarea gazelor;
• sa informeze publicul in ceea ce priveste substantele chimice utilizate in sonde individuale si
• sa asigure aplicarea de catre operatori a celor mai bune practici pe tot parcursul proiectului.

Comisia va continua sa faciliteze schimbul de informatii cu statele membre, cu intreprinderile din acest sector si cu organizatiile societatii civile in ceea ce priveste performantele de mediu ale proiectelor legate de gazele de sist.
Etapele urmatoare
Statele membre ale UE sunt invitate sa aplice principiile in termen de sase luni si, incepand din decembrie 2014, sa informeze anual Comisia cu privire la masurile instituite. Comisia va monitoriza aplicarea recomandarii cu ajutorul unui tablou de bord pus la dispozitia publicului, care va compara situatia in diferite state membre. Eficacitatea acestei abordari va fi reanalizata dupa 18 luni.

Context
Zacamintele conventionale de gaze naturale sunt blocate in rezervoare subterane. Gazele de sist sunt diferite – desi sunt tot gaze naturale, acestea sunt blocate in interiorul unor roci care trebuie sa fie sparte („fracturate”) pentru a elibera gazul. Pana acum, UE dispune de o experienta limitata in ceea ce priveste fracturarea hidraulica de volum mare aplicata pe scara larga si intensiv. In practica, se injecteaza volume mari de apa, nisip si substante chimice intr-o gaura de sonda pentru a sparge roca si a facilita extractia gazelor. Experienta europeana s-a axat, pana in prezent, in special pe fracturarea hidraulica de volum mic aplicata pentru anumite zacaminte conventionale si compacte de gaze, mai ales in puturi verticale, reprezentand doar o mica parte din operatiunile petroliere si gaziere efectuate in trecut in UE. Pe baza experientei acumulate in America de Nord, unde fracturarea hidraulica de volum mare este utilizata pe scara larga, operatorii efectueaza acum mai multe teste pentru aplicarea acestei practici in UE.
Impacturile si riscurile asupra mediului trebuie gestionate in mod corespunzator. Avand in vedere ca trebuie forate mai multe puturi pe o zona mai intinsa pentru a obtine aceeasi cantitate de gaze ca cea extrasa din puturi conventionale, impactul cumulat trebuie evaluat si atenuat in mod corespunzator.
Cea mai mare parte a legislatiei UE in domeniul mediului dateaza dinainte de practicarea fracturarii hidraulice de volum mare. De aceea, anumite aspecte de mediu nu sunt abordate integral in cadrul legislatiei actuale a UE. Aceasta situatie a generat ingrijorari din partea publicului si necesita o actiune a UE.

Pagini Utile
• Comunicarea si recomandarea pot fi consultate aici.
• Detalii privind politica climatica si energetica
• Materiale audiovizuale, inclusiv un comunicat de presa video privind gazele de sist si un material B-roll detaliat, pot fi descarcate la adresa: tvlink.org
• MEMO/14/42


Environment: European Commission recommends minimum principles for shale gas 
Today the European Commission adopted a Recommendation aiming to ensure that proper environmental and climate safeguards are in place for “fracking” – the high-volume hydraulic fracturing technique used notably in shale gas operations. The Recommendation should help all Member States wishing to use this practice address health and environmental risks and improve transparency for citizens. It also lays the ground for a level playing field for industry and establishes a clearer framework for investors. 
The Recommendation is accompanied by a Communication that considers the opportunities and challenges of using “fracking”, to extract hydrocarbons. Both documents are part of a wider initiative by the Commission to put in place an integrated climate and energy policy framework for the period up to 2030. 
Environment Commissioner Janez Potočnik said: “Shale gas is raising hopes in some parts of Europe, but is also a source of public concern. The Commission is responding to calls for action with minimum principles that Member States are invited to follow in order to address environmental and health concerns and give operators and investors the predictability they need”.

Building on existing EU legislation and complementing it where necessary, the Recommendation invites Member States in particular to:
• Plan ahead of developments and evaluate possible cumulative effects before granting licences; 
• Carefully assess environmental impacts and risks;
• Ensure that the integrity of the well is up to best practice standards;
• Check the quality of the local water, air, soil before operations start, in order to monitor any changes and deal with emerging risks; 
• Control air emissions, including greenhouse gas emissions, by capturing the gases;
• Inform the public about chemicals used in individual wells, and
• Ensure that operators apply best practices throughout the project. 
The Commission will continue facilitating the exchange of information with Member States, industry and civil society organisations on the environmental performance of shale gas projects.

Next steps
EU Member States are invited to apply the principles within six months and, from December 2014 onwards, inform the Commission each year about measures that they have put in place. The Commission will monitor the application of the Recommendation with a publicly available scoreboard that will compare the situation in different Member States. It will review the effectiveness of this approach in 18 months.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video