Prescriptia tehnica ISCIR PT C1-2010 (III)

1865 vizualizari
cazane abur
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru instalarea, montarea, punerea in functiune, autorizarea functionarii, supravegherea si verificarea tehnica in utilizare, revizia, repararea si lucrarile de intretinere pentru cazanele de abur, cazanele de apa fierbinte, supraincalzitoarele si economizoarele independente (III)

In primele doua parti ale acestui articol, am inceput prezentarea noilor conditii si cerinte tehnice referitoare la cazanele de abur, cazanele de apa fierbinte, supraincalzitoarele si economizoarele independente, conform prevederilor noii prescriptii tehnice ISCIR PT C1 – 2010 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 385 bis din 10.06.2010.
In continuare vom prezenta conditiile si cerintele tehnice privind utilizarea/ exploatarea cazanelor, verificarea tehnica periodica, repararea cazanelor, montarea cazanelor vechi si verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/ examinari cu caracter tehnic a cazanelor.

Utilizarea/exploatarea cazanelor
Pentru functionarea in conditii de siguranta, detinatorii/utilizatorii cazanelor au obligatia sa asigure pe toata perioada de utilizare a acestora operator RSVTI, autorizat de catre ISCIR.

Supravegherea cazanelor se face astfel:
- Supravegherea in regim permanent se efectueaza de catre:
a) fochisti, autorizati pentru clasele si grupele de cazane deservite;
b) automatist pentru supraveghere si intretinere cazane, in cazul centralelor termice echipate cu mai multe cazane, care au individual urmatoarele caracteristici: cazanele de abur avand debitul de cel mult 10 t/h si presiunea de 16 bar si, respectiv, cazanele de apa fierbinte avand debitul de cel mult 5 Gcal/h;
c) laboranti operatori centrale termice, pentru supravegherea regimului chimic al apei de alimentare si calitatii aburului.
- Supravegherea in regim nepermanent se efectueaza de catre:
a) fochisti autorizati pentru clasele si grupele de cazan deservite sau personal tehnic din cadrul detinatorului/utilizatorului, instruit de catre persoana juridica ce efectueaza punerea in functiune, pe baza instructiunilor specifice emise de catre producatorul cazanului, precum si ale celor referitoare la centrala termica, emise de proiectantul centralei termice;
b) laboranti operatori centrale termice, pentru supravegherea regimului chimic al apei de alimentare si calitatii aburului.

Intr-o centrala termica pot functiona simultan maxim 3 cazane in regim de supraveghere nepermanenta.
In cazul salilor de cazane la care debitul nominal al cazanelor in functiune nu depaseste 10 t/h respectiv 5 Gcal/h si nu sunt mai mult de 3 cazane, avand in vedere automatizarea si protectia cazanelor si a instalatiilor anexe, fochistul poate indeplini si sarcinile laborantului-operator centrala termica, cu conditia de a fi autorizat de catre ISCIR ca laborant-operator centrala termica. Aceasta se precizeaza de catre proiectantul centralei termice in documentatia de aviz obligatoriu de instalare. 

Verificarea tehnica periodica
Verificarea tehnica periodica se efectueaza de catre:
a) inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR, pentru cazanele de abur sau de apa fierbinte cu debit mai mare de 2 t/h, respectiv 1 Gcal/h;
b) inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR sau de catre RSVTI numai dupa obtinerea imputernicirii scrise de la ISCIR, pentru cazanele de abur sau de apa fierbinte cu debit de cel mult 2 t/h, respectiv 1 Gcal/h;
La sfarsitul duratei de viata fizica, precizata in documentatia tehnica a cazanului sau dupa expirarea duratei normale de functionare, prevazuta in Hotararea Guvernului nr.2.139/2004, atunci cand nu este prevazuta in mod explicit durata de viata in documentatia tehnica, verificarea tehnica periodica a cazanului se efectueaza dupa realizarea verificarilor tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic.
Cazanul nu trebuie sa fie utilizat cu termenul de valabilitate al autorizarii functionarii depasit.
In timpul utilizarii, fiecare cazan trebuie sa fie supus, la termenul stabilit in procesul-verbal de verificare tehnica, verificarilor tehnice periodice, care constau in revizii interioare, incercari la presiune hidraulica si revizii exterioare. De asemenea cu aceasta ocazie se verifica modul in care se exploateaza cazanul, starea tehnica a acestuia si se acorda, dupa caz, autorizarea functionarii in continuare.
La data stabilita pentru efectuarea verificarilor si incercarilor, detinatorul/ utilizatorul trebuie sa pregateasca cazanul, avand verificarile si incercarile de casa efectuate cu rezultate corespunzatoare si mentionate intr-un proces–verbal.
Incercarile de casa constau, dupa caz, in incercare hidraulica la presiune nominala, verificare functionala a instalatiei de alimentare cu combustibil, verificare canale aer inclusiv ventilatoare, verificare canale de gaze de ardere inclusiv ventilatoare gaze de ardere, preincalzitoare de aer, suporti aferenti constructiei metalice de sustinere si altele asemenea.
Daca rezultatele verificarii tehnice periodice corespund cu prevederile documentatiei tehnice a cazanului si ale prescriptiei tehnice PT C1- 2010, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI, prin procesul–verbal de verificare tehnica, acorda autorizarea functionarii in continuare, stabilind si data (ziua, luna si anul) urmatoarei verificari tehnice periodice. Aceasta data se stabileste in functie de complexitatea, locul de instalare, conditiile de mediu si regimul de functionare, vechimea in serviciu si starea tehnica ale cazanului.
Nu se acorda autorizarea functionarii in continuare cu conditia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteaza siguranta in functionare a cazanului.
Cu ocazia efectuarii verificarii tehnice periodice, daca inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR considera necesar, poate verifica pregatirea profesionala si comportarea in serviciu a fochistului, laborantului-operator respectiv a automatistului pentru supraveghere si intretinere autorizat. 
La cazanele cu functionare sezoniera cum sunt: cazanele de abur ale producatorilor de zahar, de conserve si altele, precum si cazanele de apa fierbinte pentru incalzire, reviziile interioare si incercarile la presiune hidraulica se efectueaza inaintea inceperii perioadei de utilizare, evitandu-se programarea verificarilor si incercarilor in timpul acesteia.
Daca la verificarile tehnice periodice se constata defectiuni vizibile care reduc siguranta in functionare a cazanului, in functie de natura, marimea, tipul defectului, vechimea in serviciu a cazanului sau conditiile de exploatare a acestuia, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI poate dispune efectuarea de examinari/investigatii cu caracter tehnic, in vederea evaluarii tehnice a cazanului si stabilirii conditiilor in care poate functiona cazanul in conditii de siguranta.
Daca la verificarile tehnice periodice se constata ca instalatia prezinta pericol in functionare, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau RSVTI, dupa caz, dispun oprirea instalatiei.
Cu ocazia fiecarei verificari tehnice periodice, detinatorul/ utilizatorul are obligatia de a efectua verificarea instalatiei de ardere si de automatizare a cazanului de catre persoane juridice autorizate conform prevederilor prescriptiei tehnice PT C11-2010.

Repararea cazanelor
Repararea cazanelor se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de catre ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. 
Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate. 
Prescriptia tehnica PT C1-2010 defineste repararea unui cazan ca fiind ansamblul de lucrari si operatiuni ce se executa prin inlaturarea neconformitatilor/ defectiunilor constatate la un cazan, in scopul aducerii acestuia la parametrii initiali sau la alti parametrii care asigura functionarea in conditii de siguranta a acesteia.
Repararea cazanelor se face pe baza unei documentatii tehnice preliminare de reparare avizata de catre RADTP (Responsabil cu avizarea documentatiei tehnice preliminare de reparare).

Dupa finalizarea lucrarilor de reparare se efectueaza urmatoarele verificari tehnice: 
-verificarea documentatiei tehnice de reparare;
-revizia interioara;
-incercarea la presiune hidraulica;
-reglarea sau verificarea reglarii supapelor de siguranta si
-incercarea la cald.

Montarea cazanelor vechi
Montarea cazanelor vechi se face de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de catre ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. 
Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate. 
Montarea cazanelor vechi se face pe baza unei documentatii tehnice preliminare de montare avizata de catre RADTP.
Nu se admite inceperea lucrarilor de montare a cazanelor vechi fara existenta avizului obligatoriu de instalare.

Dupa finalizarea lucrarilor de montare a cazanelor vechi se efectueaza urmatoarele verificari tehnice: 
-verificarea documentatiei tehnice de montare;
-revizia interioara;
-incercarea la presiune hidraulica;
-reglarea sau verificarea reglarii supapelor de siguranta si
-incercarea la cald.
Rezultatele verificarii tehnice dupa montare se consemneaza de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR, in procesul-verbal de verificare tehnica, in baza caruia se poate efectua repunerea in functiune a cazanului vechi. 

Verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/ examinari cu caracter tehnic a cazanelor
Verificarea tehnica in utilizare pentru investigatii/ examinari cu caracter tehnic a cazanelor se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. 
Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate. 
Verificarea tehnica in utilizare pentru investigatii/ examinari cu caracter tehnic, se efectueaza in scopul evaluarii starii tehnice, estimarii duratei de functionare remanente si stabilirii conditiilor de functionare in siguranta a cazanelor.

Aceste verificari se efectueaza in urmatoarele cazuri:
- daca s-au produs avarii si/sau accidente la cazane
- daca in urma verificarilor tehnice periodice, efectuate conform PT C1-2010, se obtin rezultate necorespunzatoare; cazanele la care se constata zone de coroziune, care ar putea periclita functionarea in conditii de siguranta;
- atunci cand cazanul urmeaza sa fie repus in functiune dupa o perioada de timp in care a fost oprit, fara sa fie conservat in mod corespunzator (conform instructiunilor de exploatare si unor proceduri specifice), iar repunerea acestuia in functiune ar putea periclita siguranta in functionare.
- la sfarsitul duratei de viata a cazanului, atunci cand aceasta este stabilita prin documentatia tehnica;
- la expirarea duratei normale de functionare prevazuta in Hotararea Guvernului nr. 2.149/2004, atunci cand prin documentatia tehnica nu este prevazuta durata de viata a cazanului;
- atunci cand documentatia tehnica a cazanului lipseste sau este incompleta;
- atunci cand la cazanul aflat in functiune se constata o functionare anormala a acestuia, precum depasirea parametrilor maximi de functionare, aparitia unor deformatii ale corpului sub presiune si altele asemenea.

Conform prescriptiei tehnice PT C1-2010, ISCIR autorizeaza persoane juridice pentru urmatoarele activitati:
- instalarea cazanelor;
- montarea cazanelor vechi;
- repararea cazanelor;
- intretinerea prin spalare chimica a cazanelor; 
- intretinerea regimului chimic al cazanelor;
- verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/ examinari cu caracter tehnic.
 

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video