Prescriptia tehnica ISCIR PT C4-2010 (I)

945 vizualizari
recipientele metalice stabile sub presiune
Distribuie pe

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.385 bis din 10.06.2010, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT C4 – 2010 "Recipiente metalice stabile sub presiune". Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de afaceri nr.663 din 12.04.2010 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare. Prescriptia are drept scop stabilirea conditiilor si cerintelor tehnice pentru instalarea, autorizarea functionarii, utilizarea/exploatarea, verificarea tehnica periodica, repararea si verificarea tehnica in utilizare pentru recipientele metalice stabile sub presiune. 
Prevederile acestei prescriptii tehnice se aplica recipientelor metalice stabile sub presiune instalate/montate pe fundatii sau pe alte reazeme fixe. Se asimileaza cu recipientele metalice stabile sub presiune si recipientele fixate pe platforme deplasabile sau pe sisteme mobile proprii. In sensul acestei prescriptii, termenul de recipient defineste orice invelis metalic (incinta inchisa) care contine fluide sub presiune, inclusiv toate componentele fixate limitat la dispozitivele de legare cu alte echipamente; un recipient poate fi compus din una sau mai multe incinte.

Prescriptia PT C4 - 2010 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr.64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.240 din 27 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Hotararea Guvernului nr.1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.37 din 21 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
c) Hotararea Guvernului nr.584/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.404 din 16 mai 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) Legea nr.307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.633 din 21 iulie 2006;
e) Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.646 din 26 iulie 2006;
f) Hotararea Guvernului nr.1.408/2008 privind clasificarea, ambalarea si etichetarea substantelor periculoase publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.813 din 4 decembrie 2008; 

Prevederile prescriptiei tehnice PT C4 – 2010 se aplica recipientelor cu  presiuni maxime admisibile de lucru mai mari de 0,05 MPa (0,5 bar), astfel: 
a) recipiente care contin gaze din grupa 1 (fluide periculoase), conform diagramei 1 din anexa 1, cu exceptia celor care functioneaza in limitele:
1) PS x V ≤ 200 bar x litri, avand PS ≤ 200 bar si V ≤ 1 litru;
2) PS x V ≤ 25 bar x litri, avand 0,5 ≤ PS ≤ 25 bar si 1 ≤ V ≤ 50 litri;

Grupa 1 cuprinde fluidele periculoase, definite conform Hotararii Guvernului nr.1408/2008. Din grupa 1 fac parte fluidele definite ca explozive, extrem de inflamabile, foarte inflamabile, inflamabile, la care temperatura maxima admisibila de lucru este mai mare decat punctul de aprindere, foarte toxice, toxice si oxidante.
PS – presiunea maxima admisibila este presiunea maxima pentru care a fost proiectata/proiectat instalatia/echipamentul, asa cum este specificata de producator; aceasta presiune se masoara in locul specificat de producator; 

 V – volum este volumul interior al incintei sub presiune, inclusiv volumul stuturilor pana la prima legatura sau sudura, exclusiv volumul componentelor interioare fixe.
b) recipiente care contin gaze din grupa 2 (abur si alte gaze decat cele din grupa 1), conform diagramei 2 din anexa 1, cu exceptia celor care functioneaza in limitele:
1) PS x V ≤ 1.000 bar x litri, avand PS ≤ 1.000 bar si V ≤ 1 litru; 
2) PS x V ≤ 50 bar x litri, avand 0,5 ≤ PS ≤ 50 bar si 1 ≤ V ≤ 100 litri;

Grupa 2 cuprinde abur si celelalte fluide care nu sunt incluse in grupa 1.
c) recipiente care contin lichide din grupa 1 (fluide periculoase), conform diagramei 3 din anexa 1, cu exceptia celor care functioneaza in limitele:
1) PS x V ≤ 500 bar x litri, avand PS ≤ 500 bar si V ≤ 1 litru; 
2) PS x V ≤ 200 bar x litri, avand 0,5 ≤ PS ≤ 200 bar si 1 ≤ V ≤ 400 litri;
d) recipiente care contin lichide din grupa 2 (alte lichide decat cele din grupa 1), conform diagramei 4 din anexa 1, cu exceptia celor care functioneaza in limitele:
1) PS x V ≤ 10.000 bar x litri, avand PS ≤ 1.000 bar si V ≤ 10 litri; 
2) PS x V ≤ 10.000 bar x litri, avand 0,5 ≤ PS ≤ 1.000 bar si 10 ≤ V ≤ 1.000 litri;
3) PS ≤ 10 bar indiferent de volum.

 

NOTA: 1) In cazul in care un recipient se compune din mai multe incinte, acesta se clasifica in categoria cea mai severa care se poate aplica unei incinte luata individual.
2) Daca intr-o incinta se afla fluide diferite, clasificarea se face in functie de fluidul care impune categoria cea mai severa.

De asemenea prevederile prescriptiei tehnice PT C4 – 2010 se aplica si pentru: 
-recipientele care transporta pe vehicule de cale ferata sau rutiera diverse lichide sau materiale exceptate de regulamentele privind transportul international feroviar, respectiv rutier, al marfurilor periculoase (RID si ADR) si care sunt sub presiune numai in momentul transvazarii/descarcarii lichidelor sau materialelor continute, indiferent de presiunea de descarcare; 
RID–Regulamentul referitor la transportul international feroviar al substantelor periculoase.
ADR–Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor priculoase, incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957.
-recipientele pentru transportul lichidelor, care au presiunea absoluta de vapori la 50° C pana la 0,3 MPa (3 bar) inclusiv.
 
Instalarea recipientelor
Instalarea recipientelor este activitatea de fixare/amplasare a unei/unui instalatii/echipament la locul utilizarii si/sau de conectare a acesteia/acestuia la alte instalatii sau echipamente, in vederea asigurarii conditiilor de functionare;
Recipientele trebuie sa fie instalate astfel incat sa se poata efectua in bune conditii deservirea, curatirea partilor interioare si exterioare, repararea si verificarea. Placa de timbru trebuie sa fie vizibila.
In cazul instalarii in aer liber, trebuie luate masuri astfel ca aparatura de comanda, masurare si control, precum si dispozitivele de siguranta ale recipientului sa fie protejate contra intemperiilor, degradarilor si accesului persoanelor straine de instalatie. 
Instalarea recipientelor se efectueaza in conformitate cu prevederile documentatiei tehnice si, atunci cand este prevazut in aceasta, in baza unei documentatii de instalare, care trebuie sa fie anexata la cartea recipientului.
In cazul instalarii recipientelor tip coloana sau sferice, calculate la sarcini datorate vantului sau seismelor, intocmirea documentatiei preliminare de instalare este obligatorie.
Persoana juridica care executa instalarea trebuie sa confirme in declaratia pe care o intocmeste ca fixarea recipientului pe fundatie s-a executat in conformitate cu documentatia tehnica.
La instalarea recipientelor care prezinta pericol sporit in functionare (contin fluide toxice sau inflamabile, functioneaza la presiuni si temperaturi ridicate, etc.) trebuie luate masuri suplimentare de siguranta stabilite prin documentatia de instalare, cum sunt:
a) amplasarea in compartimente speciale;
b) prevederea unor pereati de protectie rezistenti la explozii sau la foc, dupa caz;
c) prevederea unor protectii contra incalzirii peste limitele admise (in cazul gazelor lichefiate);
d) amplasarea la distante corespunzatoare fata de alte obiective, etc.

In partea a doua a articolului se vor prezenta si celelalte aspecte tehnice referitoare la stabilirea conditiilor si cerintelor tehnice pentru autorizarea functionarii, utilizarea/exploatarea, verificarea tehnica periodica, repararea si verificarea tehnica in utilizare pentru recipientele metalice stabile sub presiune.
 

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.co

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video