Prescriptia tehnica ISCIR PT R1 - 2010 (II)

871 vizualizari
Masini de ridicat
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru montarea, punerea in functiune, autorizarea functionarii, supravegherea si verificarea tehnica in utilizare, intretinerea, revizia si repararea masinilor de ridicat (II)

In prima parte a acestui articol, aparut in numarul 6(102)/ 2012 al revistei noastre am inceput prezentarea noilor conditii si cerinte tehnice referitoare la masinile de ridicat (macarale, mecanisme de ridicat, stivuitoare, platforme autoridicatoare si platforme ridicatoare pentru persoane cu dizabilitati, elevatoare pentru vehicule si masini de ridicat de tip special), conform prevederilor noii prescriptii tehnice ISCIR PT R1 – 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 634 bis din 9.09.2010. 
In cele ce urmeaza vom continua prezentarea conditiilor si cerintelor tehnice privind utilizarea/exploatarea masinilor de ridicat, verificarea tehnica periodica si repunerea in functiune, intretinerea, revizia si repararea masinilor, precum si verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic a masinilor de ridicat.

C. Verificarea tehnica periodica si repunerea in functiune

Verificarile tehnice periodice in vederea acordarii functionarii in continuare se efectueaza astfel:
a) de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR pentru:
- macarale, cu sarcina nominala Sn > 50 t;
- stivuitoare autopropulsate si translatoare stivuitoare, cu sarcina nominala Sn > 5 t;
- platforme ridicatoare nedeplasabile/deplasabile pentru persoane si/sau materiale;
- elevatoare pentru vehicule, cu sarcina nominala Sn > 2,5 t;
- mecanisme de ridicat, cu sarcina nominala Sn > 5t;
- masini de ridicat de tip special. 
b) de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR sau de catre operatorul responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI), dupa obtinerea imputernicirii scrise de la ISCIR, pentru:
- macarale, cu sarcina nominala 1 t < Sn ≤ 50 t;
- stivuitoare autopropulsate si translatoare stivuitoare, cu sarcina nominala Sn ≤ 5 t;
- elevatoare pentru vehicule, cu sarcina nominala Sn ≤ 2,5 t;
- mecanisme de ridicat, cu sarcina nominala Sn ≤ 5t; 


Verificarile tehnice periodice in vederea admiterii functionarii in continuare, se efectueaza de catre RSVTI pentru:
- macarale cu sarcina nominala Sn ≤ 1t si macarale actionate manual;
- stivuitoare autopropulsate si translatoare stivuitoare actionate manual;
- elevatoare pentru vehicule actionate manual;
- platforme ridicatoare pentru persoane cu dizabilitati. 

Daca rezultatele verificarii tehnice periodice, in raport cu prevederile documentatiei tehnice a masinii de ridicat si ale PT R1- 2010, au corespuns, se intocmeste un proces–verbal de verificare tehnica, prin care se acorda autorizarea functionarii, stabilindu-se si data (ziua, luna si anul) urmatoarei verificari tehnice periodice, care este de maxim 2 ani. 
Daca rezultatele verificarii tehnice sunt necorespunzatoare, neconformitatile se consemneaza in procesul-verbal de verificare tehnica si nu se acorda autorizarea/admiterea functionarii in continuare.

Este interzisa utilizarea/exploatarea, mentinerea in functiune a masinii de ridicat cu termenul de valabilitate al autorizarii/admiterii functionarii depasit.

Data urmatoarei verificari tehnice periodice se stabileste in functie de complexitatea, locul de instalare, conditiile de mediu si regimul de functionare, vechimea in serviciu si starea tehnica ale masinii de ridicat.
Nu se acorda autorizarea functionarii in continuare cu conditia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteaza siguranta in functionare a masinii de ridicat.
Daca neacordarea autorizarii functionarii unei masini de ridicat se datoreaza unei deficiente care afecteaza stabilitatea ei, pe langa oprirea din functionare, detinatorul/utilizatorul va trebui sa ia masurile necesare pentru evitarea tuturor pericolelor ce decurg din lipsa de stabilitate a masinii de ridicat.
In cazurile in care la verificarile tehnice periodice se constata defectiuni vizibile care reduc siguranta in functionare a masinii de ridicat, in functie de natura, marimea, tipul defectului, vechimea in serviciu a masinii de ridicat sau conditiile de exploatare a acesteia, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR poate dispune efectuarea de examinari/investigatii cu caracter tehnic, in vederea evaluarii tehnice a masinii de ridicat si stabilirii conditiilor in care poate functiona masina de ridicat in conditii de siguranta.

Verificarea tehnica la repunerea in functiune
Masinile de ridicat care detin autorizarea functionarii sunt supuse unor verificari tehnice pentru repunerea in functiune, inainte de termenul stabilit pentru verificarea tehnica periodica, in urmatoarele cazuri:
- daca masina de ridicat se monteaza pe un alt amplasament fix;
- daca se aduc modificari ale configuratiei la masina de ridicat cum ar fi: modificarea lungimii bratului, modificarea inaltimii turnului si altele conform instructiunilor din documentatia tehnica data de producator sau instructiunilor din documentatia tehnica de montare;
- daca se ataseaza masinii de ridicat alte dispozitive de prindere specifice, conform instructiunilor din documentatia tehnica data de producator;
- daca masina de ridicat a suferit modificari fata de documentatia tehnica data de producator si/sau documentatia tehnica de montare, ulterior unei actiuni de reparare, dar care nu au dus la modificarea performantelor initiale, a scopului sau a tipului acestora.
Verificarea tehnica pentru repunerea in functiune a masinii de ridicat, se efectueaza, dupa caz, de inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR sau de RSVTI al detinatorului/utilizatorului cu imputernicire scrisa din partea ISCIR. 

D. Intretinerea, revizia si repararea masinilor de ridicat
Intretinerea, revizia si repararea masinilor de ridicat se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. 
Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate. 
Autorizarea pentru lucrari de reparare nu este necesara atunci cand acestea se efectueaza de catre producatorul masinii de ridicat.
Pentru utilizarea/exploatarea in conditii de siguranta a masinilor de ridicat, pe intreaga durata de viata fizica a acestora este necesara efectuarea unor lucrari de prevenire si de inlaturare a uzurilor si defectiunilor tehnice in scopul mentinerii performantelor initiale prevazute de producator, asigurandu-se functionarea conform documentatiei tehnice si prevederilor prescriptiei tehnice PT R 1 - 2010.

Intretinerea si revizia
Aceste operatii se executa, planificat, conform instructiunilor date de producator in documentatia tehnica a masinii de ridicat sau in documentatia tehnica de verificari si incercari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari, in scopul asigurarii mentinerii masinii de ridicat in parametrii de functionare in conditii de siguranta.

Intretinerea reprezinta conform PT R1-2010, totalitatea operatiilor prin care se asigura mentinerea unei masini de ridicat in parametrii de functionare in conditii de siguranta si anume:
- curatarea masinii de ridicat;
- verificarea starii de uzura a lagarelor si a bunei functionari a sistemului de ungere;
- ungerea pieselor supuse frecarii, conform schemei de ungere;
- verificarea uzurii cablurilor sau lanturilor de tractiune si a fixarii acestora;
- verificarea functionarii componentelor de securitate si reglarea acestora;
- verificarea functionarii mecanismelor masinii de ridicat;
- verificarea elementelor de prindere sau de manipulare a sarcinii;
- strangerea si verificarea elementelor de imbinare si a articulatiilor;
- verificarea fixarii tampoanelor si a opritoarelor;
- verificarea functionarii sistemului electric de forta, de comanda, de iluminare si semnalizare;
- verificarea rezistentei de izolatie si a rezistentei prizei de legare la pamant a echipamentelor electrice;
- verificarea conexiunilor la aparate a clemelor din dulapurile electrice si din cutiile de conexiuni;
- verificarea starii cailor de rulare si a rotilor de rulare;
- verificarea functionarii si etanseitatii circuitelor hidraulice si pneumatice.

Revizia este activitatea, de regula planificata, ce consta in ansamblul operatiilor ce se executa asupra unei masini de ridicat in scopul reglarii sau inlocuirii pieselor si aparatelor inglobate in aceasta. Revizia are drept scop asigurarea mentinerii masinii de ridicat in parametrii de functionare in conditii de siguranta. 

Repararea
Repararea masinilor de ridicat se executa conform instructiunilor date de producator in documentatia tehnica a masinii de ridicat, conform instructiunilor din documentatia tehnica de verificari si incercari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic, conform documentatiei tehnice de reparare preliminara, dupa caz si ori de cate ori se constata o defectiune. 
Lucrarile de reparare se executa pe baza unei documentatii tehnice preliminare de reparare avizata de catre responsabilul cu avizarea documentatiei tehnice preliminare de montare/reparare (RADTP).
Prin reparare se asigura inlaturarea neconformitatilor/defectiunilor constatate la o masina de ridicat in scopul aducerii acesteia la performantele initiale prevazute de producator in documentatia tehnica, asigurandu-se functionarea in conditii de siguranta a acesteia.
Componentele de uzura se inlocuiesc la intervalele de timp stabilite prin instructiunile date de producator in documentatia tehnica a masinii de ridicat sau prin instructiunile date in documentatia tehnica de verificari si incercari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic, indiferent de starea de uzura din momentul inlocuirii.
Componentele de securitate defecte se inlocuiesc cu altele noi de aceeasi tipo-dimensiune, cu prezentarea declaratiei de conformitate a producatorului acestora.

E. Verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic a masinilor de ridicat
Verificarea tehnica in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic a masinilor de ridicat se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE.
Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate. 
Verificarea tehnica in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic se efectueaza in urmatoarele cazuri:
- daca la masina de ridicat s-au produs avarii si/sau accidente;
- daca in urma verificarilor tehnice, efectuate conform prevederilor prescriptiei tehnice PT R1-2010, se obtin rezultate necorespunzatoare, care pericliteaza functionarea in conditii de siguranta a masinii de ridicat;
- in situatia in care masina de ridicat urmeaza sa fie repusa in functiune dupa o perioada de timp in care a fost oprita, fara sa fie conservata in mod corespunzator (conform instructiunilor de utilizare/exploatare si unor proceduri specifice), iar repunerea acesteia in functiune ar putea periclita siguranta in functionare;
- la sfarsitul duratei de viata a masinii de ridicat, atunci cand aceasta este stabilita prin documentatia tehnica;
- la expirarea duratei normale de functionare prevazuta in Hotararea Guvernului nr. 2139/2004, atunci cand prin documentatia tehnica nu este prevazuta durata de viata a masinii de ridicat;
- atunci cand documentatia tehnica a masinii de ridicat lipseste sau este incompleta;
- atunci cand la masina de ridicat aflata in exploatare se constata coroziune si/sau deformatii la structura metalica portanta, care ar putea periclita functionarea in conditii de siguranta;
- dupa un seism major sau atunci cand zona in care este montata masina de ridicat a suferit o actiune susceptibila sa-i afecteze structura sau stabilitatea. 

Persoana juridica autorizata de catre ISCIR pentru efectuarea de verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic intocmeste un program de investigatii/examinari care se avizeaza de responsabilul cu avizarea documentatiei tehnice de examinari (RADTE), dupa care se inainteaza la ISCIR pentru acceptare.
La finalul examinarilor, verificarilor sau incercarilor se intocmeste raportul tehnic, care contine concluziile finale privind posibilitatea functionarii in conditii de siguranta a masinii de ridicat. Acest raport trebuie avizat de catre responsabilul cu avizarea documentatiei tehnice de examinari (RADTE), dupa care se inainteaza la ISCIR pentru acceptare.

Conform prescriptiei tehnice PT R1- 2010, ISCIR autorizeaza persoanele juridice pentru urmatoarele activitati:
- montarea masinilor de ridicat;
- repararea masinilor de ridicat;
- intretinerea si revizia masinilor de ridicat;
- verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video