Romania in fata Curtii de Justitie pentru nerespectarea legislatiei de mediu

79 vizualizari
legislatie deseuri
Distribuie pe

Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru neimplementarea directivei referitoare la ambalaje si reciclarea acestora, la mai mult de un an si jumatate de la termenul limita.

Statele membre au avut obligatia sa implementeze directiva in legislatia nationala pana la data de 30 septembrie 2013. Comisia Europeana a transmis Romaniei o prima notificare in acest caz la finalul lunii noiembrie 2013 si un aviz motivat in data de 11 iulie 2014.

Legislatia UE in domeniul reciclarii ambalajelor are ca scop prevenirea si reducerea impactului ambalajelor asupra mediului. Aceasta actualizeaza legislatia anterioara si atinge echilibrul necesar intre protectia mediului, eliminarea obstacolelor in calea comertului in interiorul pietei interne si sprijinirea concurentei.

Comisia trimite Romania in fata Curtii pentru neindeplinirea obligatiei de a modifica legislatia privind deseurile de ambalaje
Bruxelles, 29 aprilie 2015
Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii Europene de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune in dreptul sau intern legislatia revizuita a UE privind deseurile de ambalaje. Versiunea revizuita a Directivei privind ambalajele actualizeaza normele privind ambalajele si deseurile de ambalaje, in vederea reducerii impactului acestora asupra mediului.
Statele membre au avut obligatia de a asigura intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformitatii cu directiva pana la 30 septembrie 2013. Romania, care a depasit termenul initial, a primit o scrisoare de punere in intarziere la 29 noiembrie 2013, urmata de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an si jumatate de la expirarea termenului, directiva inca nu a fost transpusa in legislatia nationala. Prin urmare, Comisia a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a UE.

Context
Versiunea revizuita a Directivei privind deseurile de ambalaje actualizeaza legislatia anterioara prin reexaminarea si modificarea listei exemplelor ilustrative privind ceea ce constituie ambalaje, astfel incat sa se asigure securitatea juridica si o interpretare armonizata a definitiei notiunii de „ambalaj”. Legislatia UE in acest domeniu are drept scop prevenirea sau reducerea impactului ambalajelor asupra mediului. Aceasta isi propune sa ofere un nivel ridicat de protectie a mediului si sa garanteze functionarea pietei interne prin eliminarea obstacolelor in calea comertului, a distorsionarii pietei si a restrangerii concurentei.

Pentru mai multe informatii:
In ceea ce priveste deciziile din aprilie referitoare la neindeplinirea obligatiilor, a se vedea MEMO/15/4871
In ceea ce priveste procedura generala de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea MEMO/12/12
Pentru detalii suplimentare privind procedurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor:
http://ec.europa.eu/atwork/applying-eu-law/index_ro.htm


Environment: Commission takes ROMANIA to Court over failure to amend packaging waste legislation
The European Commission is referring Romania to the EU Court of Justice over its failure to enact revised EU legislation on packaging waste into domestic law. The revised Packaging Directive updates rules on packaging and packaging waste, with a view to reducing their impact on the environment.
Member States had to bring into force the laws necessary to comply with this Directive by 30 September 2013. After it missed the original deadline, Romania was sent a letter of formal notice on 29 November 2013, followed by a reasoned opinion on 11 July 2014. More than one year and a half after the deadline, the Directive is still not enacted into domestic legislation. The Commission has thus decided to call Romania before the EU Court of Justice.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 28.700 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video