26 iunie - Ziua Mondială a Refrigerării

56 vizualizari
1
Distribuie pe

Tema din acest an, „importanța temperaturii”, atrage atenția asupra impactului global al industriei refrigerării, aerului condiționat și pompelor de căldură. Aceste tehnologii joacă un rol esențial nu doar în asigurarea confortului termic, ci și în menținerea lanțurilor de aprovizionare cu alimente și medicamente, precum și în crearea unor medii mai sănătoase și mai curate.

Ziua Mondială a Refrigerării din 2024 are o semnificație specială, marcând 200 de ani de la nașterea lui William Thomson, cunoscut și ca Lord Kelvin. El a determinat valoarea  temperaturii absolute, stabilind în 1848 că zero absolut este -273ºC, fapt pentru care unitățile de temperatură absolută îi poartă numele.

Născut în Belfast în 1824, contribuțiile lui William Thomson la matematică și știință au fost numeroase și variate. La vârsta de opt ani s-a mutat la Glasgow, unde a devenit profesor de filozofie naturală la Universitatea din Glasgow, ocupând această poziție timp de 53 de ani.

În această perioadă, Kelvin a realizat cercetări fundamentale în electricitate și a avut o carieră prolifică ca inginer și inventator în domeniul telegrafiei electrice. În 1866, a fost înnobilat pentru contribuțiile sale la proiectul telegrafului transatlantic. De asemenea, el a avut o influență semnificativă în domeniul maritim, îmbunătățind busola marinarilor.
Primul om de știință ridicat la rangul de nobil în Camera Lorzilor în 1892, Kelvin a murit pe 17 decembrie 1907, la vârsta de 83 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 535.000 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video