Recomandări tehnice importante pentru utilizarea și instalarea unei centrale pe lemne

32 vizualizari
1
Distribuie pe

Foarte mulți români folosesc combustibil solid pentru a-și încălzi locuințele în timpul sezonului rece, așa că piața sistemelor de încălzire este foarte ofertantă atunci când vine vorba despre centrale pe lemne.

Opțiunile sunt nenumărate, așa că în această perioadă a anului, o mulțime de persoane se documentează pentru a putea alege o centrala pe lemne potrivită nevoilor de încălzire pe care le au, așa că pentru aceste persoane am decis să le oferim câteva recomandări tehnice.

Cel mai adesea, datele tehnice sunt mai puțin discutate, însă cu toate acestea ele nu trebuie ignorate. De aceea, am adunat câteva informații interesante despre centralele pe lemne marca Stropuva și ți le vom prezenta și ție în rândurile imediat următoare.

Dacă deții o astfel de centrală sau îți propui să cumperi una, iată care sunt recomandările tehnice pentru instalarea și utilizarea unei centrale pe lemne:

  • Coșul de fum trebuie să fie cât mai înalt

Pentru ca sistemul de încălzire ales să funcționeze în cele mai bune condiții, este foarte important să folosești un coș de fum cât mai înalt, astfel încât evacuarea fumului să fie realizată fără probleme. 

Mai precis, îți recomandăm să folosești un coș de fum cu o înălțime de cel puțin 6 metri. În cazul în care acoperișul este foarte înalt, ar trebui să te asiguri că ai un coș de fum cu o înălțime care să fie mai mare cu cel puțin jumătate de metru decât coama casei.

Evacuarea fumului ar putea fi împiedicată de anumite aspecte, precum sunt clădirile foarte înalte, copacii sau dacă locuiești într-o zonă de munte. În astfel de situații, poate fi necesară folosirea unui coș de fum mai înalt.

  • Dimensiunile racordului de fum

Conectarea coșului de fum cu centrala se face folosind un racord de fum, iar dimensiunile acestuia trebuie alese cu foarte multă atenție, astfel încât dimensiunea racordului să fie cuprinsă între 40 și 100 de centimetri.

Racordul de fum trebuie verificat cel puțin o dată pe lună, moment în care se va face curățarea acestuia. De obicei, pot apărea depuneri de funingine în interiorul racordului de fum, depuneri care ar putea afecta evacuarea fumului precum și performanțele centralei.

Depunerile sunt influențate de calitatea combustibilului folosit, așa că trebuie să folosești doar combustibil cât mai bine uscat.

  • Maxim 30% umiditate

După cum bine precizam anterior, este foarte important ca lemnul folosit pentru alimentarea centralei să fie cât mai bine uscat. Cum te poți asigura că acesta a atins nivelul optim de umiditate pentru a putea fi folosit la alimentarea centralei? Ei bine, există testere de umiditate, așa că ai putea investi în achiziționarea unui astfel de aparat.

Îți recomandăm să folosești lemn de foc cu umiditate sub 30%, astfel încât randamentul să fie cât mai bun și totodată să obții o ardere îndelungată.

În ceea ce privește pregătirea lemnului de foc pentru a fi folosit pentru ardere în centrală, ar trebui ca acesta să fie tăiat la lungime maximă de 30-35 de centimetri iar diametrul nu trebuie să fie mai mare de 10 cm. 

Dacă vei aplica aceste recomandări, suntem siguri că vei reuși să oferi centralei cele mai bune condiții de funcționare, astfel încât să obții cel mai bun randament posibil și totodată economii la încălzire.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video