ANRE se gandeste sa puna taxa pe centrala termica de apartament

325 vizualizari
taxa ANRE centrala termica de apartament
Distribuie pe

Autorităţile readuc în discuţie taxarea proprietarilor care şi-au instalat o centrală termică individuală de apartament. Oficialii spun că s-a majorat foarte mult numărul centralelor de apartament, iar ele cresc emisiile de dioxid de carbon.

Viorel Alicuş, director general în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), susţine că instituţia a făcut o verificare privind evoluţia numărului de centrale termice individuale în ultimii 3 ani în România.

„Capacitatea acestor centrale a crescut de la 3.400 MW la 5.500 MW, în doar 3 ani, din 2015 în 2017”,

a declarat Alicuş, în cadrul unor dezbateri în Parlament, scrie profit.ro. Oficialul ANRE susţine că problema este că această concentrare de centrale e crescută mai mult în zonele urbane, iar efectul acestei aglomerări este creşterea de emisii de dioxid de carbon. În acest sens, el readuce în discuţie o idee mai veche, de a taxa proprietarii centralelor de apartament.

„Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desfiinţat şi am redus capacităţile în instalaţii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale”, a declarat Alicuş.

 

Ieri, 5 decembrie, ANRE s-a delimitat oficial de declaraţiile directorului general al instituţiei, care a vorbit despre posibilitatea introducerii unei taxe de mediu pe centralele de apartament, printr-un comunicat publicat pe website-ul său:

Precizări cu privire la introducerea unei taxe de mediu în contextul modificării Legii serviciului public de alimentare cu energie termică
Ca urmare a declarațiilor făcute de domnul director general Viorel Alicuș în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, facem următoarele precizări:
În ANRE, deciziile cu privire la cadrul de reglementare stabilit prin Programul multianual de emitere a reglementărilor sunt de competența Comitetului de reglementare, cu respectarea prevederilor privind transparența decizională.  
În conformitate cu legea de organizare și funcționare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE nu are drept de inițiativă în privința emiterii/modificării legislaţiei primare în domeniu și nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe și impozite.
În acest moment, ANRE nu a făcut și nu are în vedere o astfel de propunere, care excede competențelor sale de reglementare.„

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video