Arseniura de bor cubica este cel mai bun semiconductor?

85 vizualizari
Arseniura de bor cubica
Distribuie pe

Cercetătorii au descoperit un material care poate fi mult mai performant decât siliciul. Următorul pas constă în găsirea unor modalități practice și economice de fabricare a acestuia.

Acum, o echipă de cercetători de la MIT, Universitatea din Houston și alte instituții au efectuat experimente care arată că un material cunoscut sub numele de arseniură de bor cubică oferă o mobilitate ridicată atât pentru electroni, cât și pentru goluri, și are o conductivitate termică excelentă. Este considerat, de către cercetători, cel mai bun material semiconductor găsit vreodată și poate cel mai bun posibil.

Siliciul este unul dintre cele mai abundente elemente de pe Pământ și, în forma sa pură, acest material a devenit baza unei mari părți a tehnologiei moderne, de la celulele solare la cipurile de calculator. Pe de-o parte, deși siliciul permite electronilor să treacă cu ușurință prin structura sa, este mult mai puțin ospitalier pentru “goluri”- echivalentul încărcat pozitiv al electronilor. Astfel, putem zice, că proprietățile siliciului ca semiconductor sunt departe de a fi ideale.

Până în prezent, arseniura de bor cubică a fost produsă și testată doar în loturi mici, la scară de laborator. Vor fi necesare mai multe lucrări pentru a determina dacă poate fi fabricată într-o formă practică și economică, pentru a putea înlocui, în cele din urmă, omniprezentul siliciu. Dar, chiar și în viitorul apropiat, materialul ar putea găsi unele utilizări în care proprietățile sale unice ar face o diferență semnificativă. 
Experimentele au arătat că arseniura de bor cubică are o conductivitate termică de aproape 10 ori mai mare decât cea a siliciului. Cu mobilitatea sa ridicată atât pentru electroni cât și pentru goluri, arseniura de bor are toate calitățile necesare pentru un semiconductor ideal. 

Acum că proprietățile deziderabile ale arseniurii de bor au devenit mai clare, o mare provocare ar fi să fie produsă și purificată la fel de eficient ca siliciul. Rămâne de văzut dacă va fi disponibilă finanțarea necesară pentru o astfel de dezvoltare.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video