Cum poţi economisi anual până la 1.300 de lei la factura de gaze naturale

20 vizualizari
temperatura optima dormitor
Distribuie pe
  • Prin scăderea temperaturii din dormitor cu 1°C reducem consumul anual de energie cu până la 1.610 kWh

  • Folosirea termostatului aduce o economie anuală de până la 2.460 kWh

Încălzirea locuinței în sezonul rece presupune un consum de energie semnificativ: mai mult de două treimi din energia consumată în casele și apartamentele noastre este folosită în acest scop. Dormitorul este una dintre cele mai importante dintre încăperile unei locuințe, pentru că acolo ne petrecem cam o treime din timp.

Dintre toţi europenii, românii ţin cel mai mult la gradele ridicate din dormitor, 94% dintre cei chestionaţi în cadrul unui studiu* realizat de E.ON și Kantar recunoscând că dorm cel mai bine la temperaturi de 20°C sau peste. De cealaltă parte, germanii și francezii preferă ca încăperile lor de dormit să fie mult mai răcoroase, de aceea setează temperatura sub 20°C. Însă dormitoare cu adevărat reci, cu temperaturi de 15°C sau mai puțin, se găsesc în Marea Britanie, relevă studiul citat.

Temperatura medie pentru încălzirea locuințelor din Uniunea Europeană este de 22°C, dar sunt persoane care se simt confortabil și la 19°C sau 20°C, arată un studiu al International Energy Agency (IEA).

Cu fiecare grad mai puțin setat la termostat se reduce consumul de gaze naturale cu aproximativ 6%. Dacă optăm pentru ferestre cu geam termopan, folosim termostatul și scădem temperatura din dormitor cu doar 1°C, putem reduce consumul anual cu 3.330 kWh – în cazul unui apartament de 85 mp sau chiar cu 4.380 kWh – pentru o casă individuală de 120 mp. Acest lucru înseamnă o economie la bugetul familiei de 1.032,3 lei, respectiv de 1.357,8 lei**.

Recomandări pentru reducerea consumului de gaz în sezonul rece:

  • setează temperatura la aproximativ 18°C dacă pleci de acasă câteva ore și la 15°C dacă urmează să pleci pentru o perioadă mai lungă de timp sau pe timp de noapte, în camerele pe care nu le folosești;
  • nu opri niciodată complet încălzirea;
  • asigură-te că în fața caloriferelor nu există mobilier și aerisește caloriferele în mod regulat;
  • nu pune rufele la uscat pe calorifere și nu obtura caloriferele cu draperii;
  • aerisește în mod regulat încăperile și deschide complet ferestrele timp de 5-7 minute;
  • oprește caloriferele din cameră sau termostatul când aerisești;
  • trage jaluzelele exterioare sau draperiile pe timpul nopții, pentru a păstra căldura.

Acestea sunt câteva dintre recomandările care ne pot ajuta să evităm risipa de energie și, bineînțeles, facturile foarte mari.

*Studiul “Trăind în Europa, 2018”, în cadrul căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.

**Consumurile menționate se bazează pe datele actuale ale Asociației Federale a Industriei Energiei și Apei (BDEW) și pe studiile International Energy Agency (IEA). Economiile în lei sunt calculate la prețurile plafonate conform Ordonanței de Urgență nr 119/2022, respectiv 0,31 lei kWh pentru gaze naturale și 0,80 lei kWh pentru energie electrică, la un consum mediu lunar de 100,01-300 kWh.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video