republic

 

Pregătiri pentru iarnă: curățarea hornului și a instalației de încălzire

curățarea hornului
vizualizari

Sezonul rece înseamnă pentru toată lumea o schimbare de comportament, ajungând să petrecem tot mai mult timp în interiorul locuinței. Intervalul cu lumină solară scade, iar acest lucru favorizează instalarea frigului, pentru o perioadă semnificativă din zi. În interior trebuie să compensăm prin creșterea temeperaturilor în centrală, indiferent de combustibilul folosit.

Conform unui raport al INS, citat de Rador.ro, jumătate din gospodăriile din România, adică  aproape trei milioane și jumătate se încălzesc cu lemne de foc sau chiar cărbuni. În mediul rural sunt peste 80% astfel de locuințe- adică 2.700.000 de locuințe folosesc încă lemnul sau peleții ca resursă. Folosirea lemnului aduce în discuție o problemă pe care aceste gospodării ar trebui să o abordeze cel puțin odată pe an, înainte de sezonul rece: curățarea coșului de fum. 

Unul dintre elementele-cheie ale eficienței funcționării încălzirii, dar și a siguranței gospodăriei, îl reprezintă coșul de fum, care asigură aerisirea corectă a instalației. Este important să luăm deciziile corespunzătoare și să luăm măsuri ca să ne asigurăm că funcționează corespunzător.

Cușul de fum, principala sursă a incendiilor în gospodării

Cauzele care duc la înfundarea coșului de fum sunt multiple. De la condensul care se poate crea în urma arderilor, folosirea materialelor nededicate, la dislocarea unor cărămizi din structură și până la cuiburi de păsări sau impurități precum frunze adunate, toate pot constitui impedimente în funcționarea instalației. 

Principala cauza a producerii incendiilor sau a intoxicațiilor cu monoxid de carbon este reprezentată de coșurile sau burlanele de fum defecte sau rămase necurățate, conform datelor IGSU. Din 2017 și până la finalul lunii septembrie 2022, 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a înregistrat 1.456 de cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon și 7.842 de incendii cauzate de probleme la coșurile de fum ale locuințelor. Ca să evităm situațiile riscante și ca să creștem la maxim eficiența instalațiilor termice, este necesarea curățarea din timp a coșului.  

Metode de curățare a coșului

Curățarea chimică 
În prezent, soluțiile pot varia, și există prafuri, pulberi, pudre concentrate și brichete tip bustean care îndeplinesc aceste funcții de curățare și mentenanță. După încălzirea instalației, acestea sunt puse sau turnate în foc sau peste jar, iar substanțele din componența lor înmoaie funinginea, care se desprinde prin evacurare. În această situație există riscul ca depunerile desprinse să cadă și să rămână într-o zonă inferioară a hornului. Aceste produse pot fi găsite pe piață sau online, pe site-urile de profil. Este însă recomandat ca metodele chimice să fie folosite exclusiv pentru prevenire și mentenanță periodică.

Curățarea mecanică 
Se realizează de profesioniști, firme specializate și hornari atestați. Procedura se poate realiza fie de la înălțime(de pe acoperiș, cu ustensile de curățare) sau de la sol, cu ajutorul unor tije flexibile și perii speciale de curățare. De regulă, după acest tip de activitate se eliberează inclusiv o adeverință care atestă curățarea eficientă a instalației. Sunt astfel eliminate principalele riscuri pentru folosirea instalație. 

Există și metode care intră în categoria de măsuri populare, cum ar fi folosirea sării, a naftalinei sau a cojilor de cartofi. Chiar dacă alegi să alegi să recurgi la astfel de metode, încearcă să le rezumi la stadiul de întreținere, fără a ignora nevoia curățării fizice, preferabil realizată de un specialist. 

Pregătește-ți și tu casa din timp pentru sezonul rece. Asigură-te că instalația ta funcționează la capacitate optimă și evită situațiile neplăcute care pot apărea la sistemul de încălzire. 

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Oțelul, cupru, masele plastice au înregistrat, numai în prima parte a anului 2022, creșteri consecutive de preț, în total de peste 12%.

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Gabriel Tache

Stocarea energiei și sursele regenerabile la fața locului sunt instrumente cheie ce se pot alege pentru a combate prețurile mai mari la energie pe termen scurt.

Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric România

Daniel Barciuc, CEO al Siemens România

Trăim într-o lume în care interacțiunea oamenilor cu tehnologia este din ce în ce mai strânsă. Rolul nostru, ca furnizor de soluții, este de a facilita această interacțiune.

Daniel Barciuc, CEO al Siemens România

Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy

Intrăm acum într-o eră în care electricitatea verde este cheia pentru deblocarea provocărilor legate de emisiile de CO2 din transportul greu, industria chimică și sectoarele de încălzire.

Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare