novapex

 

Termostat de ambient: tipuri si beneficii

””
vizualizari

Termostatul de ambient este un dispozitiv care nu ar trebui sa lipseasca din casa celor care au centrala termica, datorita beneficiilor pe care le aduce utilizatorilor. Confortul termic sporit si facturile mai mici sunt doar doua dintre acestea.

Modul de functionare a termostatului de ambient este simplu: masoara temperatura din camera, comparand-o ulterior cu cea setata de utilizator. Apoi, termostatul transmite sistemului de incalzire, adica centralei termice, daca este necesar sa porneasca.

In magazinele de specialitate exista mai multe tipuri de termostat de ambient, fiecare avand anumite beneficii. Principalele cinci tipuri sunt:

  • termostat centrala programabil;
  • termostat mecanic sau neprogramabil;
  • termostat centrala cu fir;
  • termostatul wireless;
  • termostat centrala smart.

  Termostatul de ambient programabil

  Termostatul de ambient programabil aduce beneficii in plus in ceea ce priveste costurile. Cu un astfel de termostat se pot face economii la consumul de energie, deoarece este prevazut cu setari care permit mentinerea unei temperaturi ambientale mai scazute intr-un anumit interval orar. Este util pentru persoanele care petrec o buna parte din zi la serviciu, lasand locuita goala.

  Termostatul de ambient neprogramabil

  Spre deosebire de un termostat programabil, cel mecanic sau neprogramabil are nevoie de interventia utilizatorului atunci cand se doresc schimbari de temperatura, deoarece orarul de functionare nu poate fi setat. Acest tip de termostat de ambient este mecanic, prevazut cu rotite si butoane. Pentru ca toate ajustarile sunt facute pe rand, de catre utilizator, termostatul neprogramabil se mai numeste si termostat manual. Singurul beneficiu pe care il aduce utilizatorilor este pretul de achizitie.

  Termostatul de ambient cu fir

  Prin intermediul unui termostat de ambient cu fir se poate seta o singura valoare a temperaturii. Dupa cum sugereaza si numele, acesta functioneaza doar daca este conectat direct la centrala termica, prin intermediul unui cablu electric. Nici in acest caz utilizatorul nu beneficiaza de avantaje, dimpotriva. Totusi, daca firele intinse prin casa nu sunt deranjante, se poate alege un termostat de ambient cu fir.

  Termostatul de ambient wireless

  Un termostat de ambient wireless este ideal, deoarece poate fi mutat in orice incapere din casa. Sistemul este compus din doua dispozitive care comunica intre ele. Unul este montat pe centrala, iar celalalt poate fi asezat oriunde, in living sau dormitor. Dispozitivul din incapere comunica wireless cu cel montat pe centrala, care la randul sau transmite sistemului de incalzire semnalul de pornire. In afara avantajului de a muta termostatul de ambient oriunde in casa, modelele wireless sunt preferate si datorita designului mult mai elegant, fara fire care sunt lasate la intamplare pe podea.

  Termostatul de ambient wireless poate fi programabil sau neprogramabil.

  Termostatul de ambient smart

  Din punct de vedere al tehnologiei, termostatul de ambient smart este cel mai avansat. Acest dispozitiv foloseste conexiunea la internet, oferind utilizatorului informatii importante cu privire la temperatura din casa prin intermediul unei aplicatii mobile. Bineinteles, termostatul de ambient smart functioneaza wireless. Cele mai noi modele de termostate inteligente sunt capabile sa detecteze daca in incapere se afla sau nu oameni, sunt prevazute cu un sistem smart, care intuieste preferintele utilizatorului si se pot regla automat in functie de predictiile cu privire la vreme.

  Concluzie

  Nu se poate pune la indoiala faptul ca un termostat de ambient este util in orice tip de situatie, fie ca vorbim despre o casa, un apartament sau chiar si intr-un birou. Desi pretul este cel care influenteaza decizia cumparatorilor de cele mai multe ori, se recomanda analizarea cu atentie a tuturor aspectelor. De exemplu, desi un termostat cu fir, neprogramabil, poate sa coste doar 40 de lei, s-ar putea ca economia la facturi si eficienta energetica sa nu fie exploatate la potential maxim. La cealalta extrema se afla termostatele de ambient inteligente, care pot costa si peste 2000 de lei.

  In concluzie, cea mai buna alegere pe care o pot face utilizatorii din toate punctele de vedere – calitate-pret, eficienta energetica, economie – este un termostat programabil wireless. Pretul unui astfel de dispozitiv este accesibil si variaza de la 150 de lei pana la 350 de lei, in functie de setarile cu care este dotat. Amortizarea costului se va face rapid, datorita faptului ca inca din prima luna de utilizare se va observa o reducere a facturilor la energie.

  Cere oferta pentru acest produs!

  Adauga Comentarii

  Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

  Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
  CAPTCHA
  Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

  Opinii

  Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

  Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

  Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

  Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

  Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

  Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

  Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

  Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

  Horia Voicu, director AFRISO Romania

  Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

  "Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

  Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

  Top Categorii

  Apa
  Campanii
  Climatizare
  Electrice
  Energie regenerabila
  Evenimente
  Termice
  Tehnologie
  Pompe
  Sanitare

   

  ROFMEX 2019