Thermal Energy Forum 2015 (I)

313 vizualizari
thermal
Distribuie pe


Revista de afaceri in limba engleza „The Diplomat Magazine” a organizat in ziua de 19 februarie 2015 primul forum national de energie termica „Thermal Energy Forum”.
Aceasta manifestare de exceptie s-a desfasurat la Hotelul Intercontinental (Sala Rapsodia) din Bucuresti. Forumul a fost desfasurat sub auspiciile Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si ale Autoritatii Nationale de Reglementare
pentru Servicii Publice de Utilitati Comunitare (ANRSC).
Parteneri strategici au fost Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) si COGEN Romania.
Partenerii „Gold” ai acestei manifestari au fost ADREM INVEST, EY, VEOLIA, NALCO - companie a Ecolab Company si Iso Plus Romania SRL.

Actiunea pe care o prezentam acum a avut si suportul unor organizatii binecunoscute si anume Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), al Centrului Roman al Energiei (CRE), EFIEES (Federatia Europeana a Serviciilor de Eficienta a Energiei Inteligente), Transelectrica si Comitetul National Roman parte a Consiliului Mondial al Energiei.

Partenerii media au fost urmatorii: BURSA, actmedia, €FIN, www.energynomics.ro, www.energielive.ro, energy CENTER, FOCUS ENERGETIC, GREEN REPORT, WWW.INSTALNEWS.RO si Revista de specialitate Tehnica Instalatiilor.

Forumul a reliefat faptul ca din cele 3 subsectoare ale industriei energetice din Romania sistemul de incalzire centralizata este cel mai deficitar. In schimb in tarile cu economie de piata acelasi sistem s-a dovedit ca poate fi o metoda sustenabila pentru deservirea populatiei majoritare a oraselor. In economiile de tranzitie sistemul de incalzire centralizata este larg raspandit dar necesita importante investitii cu scopul de a deveni competitiv in termeni de costuri si performanta.

Lucrarile forumului au fost impartite in doua sesiuni si anume:
I. Politici si strategii ale operatorilor (producatori si distribuitori).
II. Cogenerarea si incalzirea centrala in Romania.

Iata pe scurt cele mai importante momente ale celor doua sesiuni pe care le prezentam in continuare:

I. Politici si strategii ale operatorilor
Moderator: Valeriu BINIG, Partener EY.

Elementele cele mai importante, puse in dezbatere de vorbitorii de la prima sesiune au fost:
- Strategia pe termen scurt pentru sectorul energiei termice;
- Reglementari necesare pentru promovarea energiei termice in urmatoarele activitati: productie, transport si distributie;
- Modele locale de energie;
- Comparatie intre incalzirea individuala a consumatorilor si incalzirea in regim centralizat (SACET);
- Eficienta energetica pentru cladiri rezidentiale, modele de sisteme centralizate de energie si promovarea tehnologiilor de inalta eficienta pentru producerea si distributia de caldura;
- Implementarea de solutii locale a unor sisteme de tarifare care sa vina in sprijinul consumatorilor.
S-a precizat ca orasul Bucuresti este printre primele cinci orase mari din lume in ceea ce priveste alimentarea centralizata cu energie electrica si termica.

Redam in continuare cateva idei interesante prezentate de catre participantii la prima sesiune de comunicari si anume:

1. Adrian CRISTEA, care a reprezentat Ministerul Energiei a anuntat ca referitor la realizarea unui SACET integrat pentru orasul Bucuresti este asteptata aparitia unei Hotarari de Guvern care sa stabileasca fuziunea dintre ELCEN si RADET.
Se mentioneaza ca sunt un numar de 562 516 apartamente avand 1 171 382 locatari care sunt racordate in prezent la sistemul centralizat de termoficare, iar consumul este iarna de 1977 Gcal/h si respectiv de 220 Gcal/h vara.

2. Gilles HUMBERT, reprezentantul ARPEE, a mentionat ca membrii asociatiei au ajuns la o cifra de afaceri de 6700 milioane €/an. De asemenea s-a subliniat faptul ca tara noastra are o dependenta energetica de 21%, precum si una din cele mai mari rate ale emisiei de CO2 din intreaga Uniune Europeana.

3. Jean SACRESTE, membru al Board EFIEES (Federatia Europeana a Serviciilor de Eficienta a Energiei Inteligente) a mentionat un principiu „Mai mult cu putin” cu referire la trei elemente si anume: „Energie, Emisie si Costuri”. De asemenea acesta spune ca sistemele de incalzire trebuie sa satisfaca urmatoarele criterii:
- sa fie performante;
- sa fie eficiente ca si costuri, si
- sa fie prietenoase cu mediul.
In continuarea alocutiunii sale reprezentantul conducerii EFIEES a prezentat un studiu de caz avand ca subiect sistemul de incalzire din Vilnius (Lituania) care reprezinta, in opinia sa, un exemplu de modernizare. Acesta a aratat ca intre 2002 si 2011 costurile fixe au crescut cu 19%, in timp ce inflatia a crescut cu 36%, iar salariile au crescut cu 56%.

4. Reprezentantul Centrului Roman al Energiei (CRE) a precizat ca in prezent au doua puncte de reprezentare: Bucuresti si Bruxelles, anuntand participantii la acest forum ca in data de 26 mai 2015 CRE va organiza o Conferinta la Bruxelles. Apoi a fost dat ca exemplu de urmat realizarea la Suceava a unei centrale de cogenerare pe biomasa care, asa cum a subliniat vorbitorul, are un numar de 25 000 de clienti.

5. Primarul din Municipiul Botosani a facut referire la realizarile din orasul sau si anume:
- a fost reabilitat sistemul de alimentare centralizat cu energie termica (cu costuri de 5 milioane €);
- se alimenteaza centralizat cu energie termica, pentru inceput, 10 000 de apartamente din cele 30 000 existente, din cauza reticentei cetatenilor de a reveni la sistemul centralizat.

6. Emil CALOTA, director general adjunct al ANRE, a vorbit despre legislatia pentru aplicarea schemei de sprijin in promovarea energiei termice centralizate evidentiind faptul ca s-a consumat deja 1 miliard € pentru 3800 MW produsi prin cogenerare. De asemenea acesta a spus ca termenul limita pentru finalizarea de catre autoritatile locale a masterplanului privind energia termica este 31.12.2015. S-a reamintit totodata si faptul ca centralele murale de apartament produc energie termica mai ieftina decat cea obtinuta prin sistemul de producere centralizat, dar s-a subliniat si alt aspect si anume ca durata medie de viata a unei centrale murale este de cca. 10 ani.

Ca o completare la discutii d-ul Vasile Muntenita, presedintele COGEN (Asociatia Europeana pentru Promovarea Cogenerarii) a dat exemplul municipiului Braila unde un investitor a incercat sa faca o centrala termica care sa asigure necesarul de energie termica pentru 5 000 de consumatori fara centrale termice individuale. Tot acum s-a reamintit si faptul ca exista o suma de 2,5 miliarde € care se poate investi prin ESCOROM pentru cresterea eficientei energetice.

II. Cogenerare si incalzire centrala in Romania
Moderator: Silvia VLASCEANU, Ph.D.ing, economist, expert in sectorul energetic.

Principalele subiecte puse in dezbatere in aceasta a doua sesiune a forumului au fost urmatoarele:
- Efectele liberalizarii pietei de gaze naturale si energie electrica convenite cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana;
- Necesitatea unei legi si a cadrului institutional, masuri alternative pentru directiva privind Eficienta Energetica;
- Necesitatea imbunatatirii vechii scheme de inalta eficienta pentru cogenerare si a costului sistemelor de distributie, utilizarea unei scheme de tarifare binominala;
- Descurajarea deconectarii din zona sistemului de incalzire centralizata - o solutie?
- Promovarea utilizarii de resurse de energie regenerabila in completarea cogenerarii industriale;
- Restructurarea solutiilor pentru sistemele existente;
- Conditiile investitorilor pentru finantarea investitiilor in capacitatile de productie prin cogenerare existente in Romania precum si a noilor capacitati.

Mai jos prezentam cateva din ideile expuse de participantii la aceasta sesiune de comunicari si anume:
1). Mihai Mereuta, presedintele HOA (Asociatia Habitat a Proprietarilor) subliniaza faptul ca prin deconectarea de la sistemul centralizat de incalzire se provoaca un disconfort celor care beneficiaza de acest sistem de incalzire;

2). Doru CIOCAN, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile de Utilitati Publice Comunitare (ANRSC), a pus accentul pe numarul marit de localitati existente in anul 2014, si anume 3 180, fata de anul 1989, cand erau 2 580.
De asemenea in aceeasi perioada a scazut numarul localitatilor conectate la sistemul centralizat de termoficare de la un numar de 315 in anul 1989 la numai 70 in anul 2014. S-a constatat si o marire a pierderilor de energie termica de la 24,59 % in anul 2008, la 30,34% in anul 2014.

In partea a doua a articolului care va apare in newsletter-ul urmator vom prezenta si celelalte interventii ale participantilor la acest forum.

Autor: Ing. Cristian Guţă, cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video