Tot ce trebuie să știi despre casele pe structură de lemn

44 vizualizari
1
Distribuie pe

S-ar zice că în momentul în care ai decis să-ți faci o casă așa cum ți-ai dorit, lucrurile se simplifică oarecum. Știi cum vrei să arate, ce suprafață să aibă, câte nivele, cât de eficiență energetic, ai găsit chiar și sursele de finanțare. Dar lucrurile nu sunt atât de simple. Oferta este variantă în ceea ce privește materialele din care va fi construită, iar tu vrei să faci cea mai bună alegere. 

Lemnul este materialul de construcții cu cea mai mare creștere în ultima vreme. Casele pe structură de lemn sunt din ce în ce mai apreciate pentru avantajele lor, atât din timpul construcției, cât și din perioada de exploatare. Cum sunt definite casele pe structură din lemn, pentru ce sunt apreciate și care sunt cele mai frecvente întrebări legate de aceste case, aflați în cele ce urmează 

Cum sunt definite casele pe structură de lemn
Casele pe structură de lemn sunt toate clădirile care folosesc lemnul pentru structura lor de rezistență, pentru osatură, cum se mai spune. Mai sunt cunoscute și sub numele de timber frame. Structura de rezistență este realizată din stâlpi și grinzi din lemn, iar betonul, cimentul și cărămizile nu sunt folosite pentru construcția pereților. Pentru a fi fixe și rezistente, structurile se rigidizează cu lemn sau/și plăci din OSB, un material foarte rezistent obținut tot din lemn. 

Structurile prefabricate din lemn sunt pasul următor în acest mod de a construi. Sunt tot case pe structură de lemn, dar pereții și planșeele sunt făcute în mare parte în fabrică folosind tehnologii de ultimă generație și utilaje performante. Ele au diferite grade de prefabricare putând include și elemente de finisare, pe lângă lemnul de structură, rigidizarea și materialul izolator. Elementele construite în fabrică au toleranțe mult mai mici și calitate ridicată, fiind făcute într-un mediu controlat, nu sub cerul liber. 

Principalele avantaje ale caselor pe structură din lemn
Cele mai multe avantaje vin de la faptul că se folosește lemn, un material cald, plăcut și regenerabil. În plus, lemnul este de 3-4 ori mai ușor decât materialele de construcție tradiționale, ceea ce înseamnă fundație mai ieftină, suprafață utilă mai mare și rezistență mai bună la cutremur.
Lipsa tehnologiilor umede elimină timpul de uscare. Ridicarea casei se face astfel într-un timp mai scurt și șantierul este mai curat. Prefabricarea scurtează și mai mult timpul pe șantier, iar deșeurile sunt aproape inexistente.

La construcția acestor case se folosește lemn industrializat, nu scânduri și grinzi simple cum se foloseau în trecut. Elementele actuale sunt făcute prin lipirea mai multor straturi, rezistența produsului obținut fiind mult mai mare. Astfel, gama de proiecte case lemn este mare și ofertantă, de la cele mai simple, la proiecte complexe pe mai multe niveluri, cu deschideri ample și arhitectură futuristă.

Întrebări frecvente despre casele pe structură din lemn
Interesul pentru casele pe structură de lemn aduce cu sine și multe întrebări legate de comportamentul, dotările posibile și întreținerea lor. Iată câteva dintre ele:
Se poate pune încălzire în pardoseală? Da, se poate, la fel ca la orice casă. Mai important este ce pardoseală se pune deasupra. Dacă este parchet, acesta trebuie ales astfel încât să permită transferul termic.
Se poate monta șemineu? Da, dacă este făcut de un specialist, fără probleme.
Poate fi pusă țiglă ceramică sau altă învelitoare grea pe casă? Da se poate, cu condiția să se știe de la început astfel încât să fie făcute calculele de rezistență pentru o dimensionare structurală corectă.
O să scârțâie în timpul exploatării? Se va auzi totul prin pereți sau de la nivelul superior? Nu o să scârțâie și nici nu se va auzi mai mult ca în alte case. Elementele din lemn sunt separate cu benzi de etanșare și garnituri pentru a nu se freca între ele și a general scârțâitul. Izolația din pereți și cea exterioară izolează și fonic, nu doar termic.
Va arăta ca o cabană, cu lemnul vizibil? Va arăta așa cum vrei tu să arate. Pereții caselor pe structură de lemn se pot acoperi cu gips carton și tencui ca să arate la fel ca orice casă din materiale tradiționale. Grinzile pot rămâne vizibile doar în măsura în care acest lucru este dorit. La exterior poate fi tencuită, poate avea fațadă ventilată, poate fi lemn sau alt material.

Casa de calitate este făcută de constructori cu experiență 
Foarte important pentru succesul demersului tău este să alegi constructori cu experiență. Domeniul caselor pe structură de lemn este foarte dinamic, iar un constructor dedicat îți va oferi cele mai bune soluții. 

Litarh este unul din constructorii de case pe structuri prefabricare de lemn cu experiență îndelungată în țară și țări cu tradiție din Europa. S-a adaptat continuu cerințelor și a investit în tehnologie și aparatură pentru a putea oferi clienților casa mult dorită.

Sursa foto: litarh.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video