Cerintele de proiectare ecologica pentru pompele de circulatie fara etansare independente si cele integrate in produse

97 vizualizari
comisia europeana
Distribuie pe

Regulamentul (UE) nr. 622/2012 al Comisiei
din 11 iulie 2012
de modificare a Regulamentului (CE) nr. 641/2009 in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica pentru pompele de circulatie fara etansare independente si pentru pompele de circulatie fara etansare integrate in produse
(Text cu relevanta pentru SEE)

COMISIA EUROPEANA,
avand in vedere Tratatul privind functionarea Uniunii Europene,

avand in vedere Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerintelor in materie de proiectare ecologica aplicabile produselor cu impact energetic [JO L 285, 31.10.2009, p.10.], in special articolul 15 alineatul (1),

dupa consultarea Forumului consultativ privind proiectarea ecologica,
intrucat:

(1) Articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 641/2009 al Comisiei din 22 iulie 2009 de punere in aplicare a Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului cu privire la cerintele de proiectare ecologica aplicabile pompelor de circulatie fara etansare independente si pompelor de circulatie fara etansare integrate in produse [JO L 191, 23.7.2009, p. 35.] prevede obligatia Comisiei de a revizui, inainte de 1 ianuarie 2012, metodologia de calcul al indicelui de eficienta energetica pentru pompele de circulatie fara etansare integrate in produse, stabilita la punctul 2 din anexa II la regulamentul respectiv.

(2) Revizuirea efectuata de Comisie si experienta dobandita in punerea in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 641/2009 au aratat necesitatea de a modifica anumite dispozitii ale Regulamentului (CE) nr. 641/2009, in vederea evitarii unor efecte neintentionate asupra pietelor pompelor de circulatie si asupra performantei produselor vizate de regulamentul respectiv.

(3) Masurile prevazute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 19 alineatul (1) din Directiva 2009/125/CE,

ADOPTA PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1
Modificari ale Regulamentului (CE) nr. 641/2009
Regulamentul (CE) nr. 641/2009 se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolele 1 si 2 se inlocuiesc cu urmatorul text:

“Articolul 1
Obiect si domeniu de aplicare
(1) Prezentul regulament stabileste cerintele de proiectare ecologica pentru comercializarea pompelor de circulatie fara etansare independente si a pompelor de circulatie fara etansare integrate in produse.
(2) Prezentul regulament nu se aplica:
(a) pompelor de circulatie pentru apa potabila, cu exceptia cerintelor privind informatiile despre produs, prevazute la punctul 2 subpunctul 1 litera (d) din anexa I;
(b) pompelor de circulatie integrate in produse si comercializate pana la 1 ianuarie 2020 ca inlocuitoare ale pompelor de circulatie identice integrate in produse si comercializate pana la 1 august 2015, cu exceptia cerintelor privind informatiile despre produs, prevazute la punctul 2 subpunctul 1 litera (e) din anexa I.

Articolul 2
Definitii
In sensul prezentului regulament, se aplica urmatoarele definitii:

1. “pompa de circulatie” inseamna o pompa cu palete, cu sau fara carcasa, care are o putere hidraulica de iesire nominala cuprinsa intre 1 W si 2500 W si este proiectata pentru utilizarea in sisteme de incalzire sau in circuitele secundare ale sistemelor de distributie a agentului de racire;
2. “pompa de circulatie fara etansare” inseamna o pompa de circulatie al carei rotor este cuplat direct cu discul cu palete si este imersat in fluidul pompat;
3. “pompa de circulatie independenta” inseamna o pompa de circulatie proiectata sa functioneze independent de produs;
4. “produs” inseamna un dispozitiv care genereaza si/sau transfera caldura;
5. “pompa de circulatie integrata in produs” inseamna o pompa de circulatie proiectata sa functioneze ca parte a unui produs si care are, prin proiect, cel putin una din urmatoarele caracteristici:
(a) carcasa pompei este proiectata pentru a fi montata si utilizata in interiorul produsului;
(b) pompa de circulatie este proiectata astfel incat viteza acesteia sa fie controlata de produs;
(c) caracteristicile de siguranta conform proiectului ale pompei de circulatie (clasele IP ISO) nu sunt adecvate pentru functionarea independenta;
(d) pompa de circulatie este inclusa in procesul de omologare a produsului sau de marcare CE a produsului;
6. “pompa de circulatie pentru apa potabila” inseamna o pompa de circulatie proiectata special pentru utilizare la recircularea apei destinate consumului uman, definita la articolul 2 din Directiva 98/83/CE a Consiliului [JO L 330, 5.12.1998, p. 32.”];
7. “carcasa pompei” inseamna partea pompei cu palete destinata racordarii la conductele sistemelor de incalzire sau la conductele circuitelor secundare ale sistemului de distributie a agentului de racire.

2. Articolul 7 se inlocuieste cu urmatorul text:
Articolul 7
Revizuire
Comisia revizuieste prezentul regulament pana la 1 ianuarie 2017, luand in considerare progresul tehnologic.
Revizuirea include o evaluare a optiunilor de proiectare care pot facilita reutilizarea si reciclarea.
Rezultatele revizuirii sunt prezentate Forumului consultativ privind proiectarea ecologica.”

3. Anexele I si II la Regulamentul (CE) nr. 641/2009 se modifica in conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2
Intrare in vigoare
Prezentul regulament intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 11 iulie 2012.

Pentru Comisie
Presedintele
José Manuel Barroso
--------------------------------------------------

ANEXA

Modificarile anexelor I si II la Regulamentul (CE) nr. 641/2009

Anexele I si II la Regulamentul (CE) nr. 641/2009 se modifica dupa cum urmeaza:

1. In anexa I, punctul 2 se inlocuieste cu urmatorul text:

“2. CERINTE PRIVIND INFORMATIILE DESPRE PRODUS
1. De la 1 ianuarie 2013,
(a) indicele de eficienta energetica al pompelor de circulatie independente, calculat in conformitate cu anexa II, se mentioneaza pe placa de identificare si pe ambalajul pompei de circulatie independente, precum si in documentatia tehnica a acesteia, dupa cum urmeaza: “IEE ≤ 0,[xx]”;
(b) se furnizeaza urmatoarele informatii pentru pompele de circulatie independente si pentru pompele de circulatie integrate in produse: “Indicele de referinta pentru cele mai eficiente pompe de circulatie este IEE ≤ 0,20.”;
(c) informatiile privind pompele de circulatie independente si pompele de circulatie integrate in produse, referitoare la demontare, reciclare sau eliminarea componentelor si a materialelor la sfarsitul ciclului de viata, se furnizeaza instalatiilor de tratare;
(d) in cazul pompelor de circulatie pentru apa potabila, urmatoarele informatii se afiseaza pe ambalaj si se furnizeaza in documentatie: “Aceasta pompa de circulatie este indicata numai pentru apa potabila.”;
(e) in cazul pompelor de circulatie integrate in produse si comercializate pana la 1 ianuarie 2020 ca inlocuitoare ale pompelor de circulatie identice integrate in produse si comercializate pana la 1 august 2015, produsul inlocuitor sau ambalajul acestuia trebuie sa indice clar produsul sau produsele pentru care este destinat.

Producatorii trebuie sa furnizeze informatii privind modul de instalare, utilizare si intretinere a pompei de circulatie in vederea minimizarii impactului acesteia asupra mediului.

Informatiile de mai sus trebuie sa fie afisate in mod vizibil pe site-urile web cu acces liber ale producatorilor de pompe de circulatie.

2. De la 1 august 2015, pentru pompele de circulatie integrate in produse, indicele de eficienta energetica, calculat in conformitate cu anexa II, se mentioneaza pe placa de identificare a pompei de circulatie si in documentatia tehnica a produsului, dupa cum urmeaza: “IEE ≤ 0,[xx]”.”

2. In anexa II, punctul 2 se inlocuieste cu urmatorul text:

2. METODOLOGIA DE CALCUL AL INDICELUI DE EFICIENTA ENERGETICA

Metodologia de calcul al indicelui de eficienta energetica (IEE) pentru pompele de circulatie este descrisa in continuare.

1. In scopul masuratorilor, pompele de circulatie independente cu carcasa se considera ca fiind o unitate completa.
Masuratorile pompelor de circulatie independente fara carcasa se efectueaza utilizand o carcasa identica celei in care pompa este destinata a fi utilizata.
Pompele de circulatie integrate in produse se scot din produs, iar masuratorile se efectueaza utilizand o carcasa de referinta.
Masuratorile pompelor de circulatie fara carcasa, destinate a fi integrate intr-un produs, se efectueaza utilizand o carcasa de referinta.
“Carcasa de referinta” inseamna o carcasa de pompa furnizata de fabricant, cu racordurile de intrare si de iesire situate pe aceeasi axa, proiectata pentru racordare la conductele unui sistem de incalzire sau ale unui circuit secundar al unui sistem de distributie a agentului de racire.

2. Daca pompa de circulatie are mai multe valori setate pentru inaltimea de pompare si pentru debit, masuratorile se efectueaza la valorile maxime setate.
“Inaltimea de pompare” (H) inseamna inaltimea de pompare (in metri) produsa de pompa de circulatie in punctul de functionare specificat.
“Debitul” (Q) inseamna debitul volumetric de apa care trece prin pompa de circulatie (m3/h).

3. Se identifica punctul in care produsul Q · H este maxim si se definesc debitul si inaltimea de pompare in acest punct ca fiind: Q100% si H100%.

4. Se calculeaza puterea hidraulica Phid in acest punct.
“Puterea hidraulica” este produsul aritmetic dintre debitul (Q), inaltimea de pompare (H) si o constanta.
“Phid” este puterea hidraulica transmisa de pompa de circulatie fluidului pompat in punctul de functionare specificat (in wati).

5. Se calculeaza puterea de referinta dupa cum urmeaza:

“Puterea de referinta” reprezinta o relatie intre puterea hidraulica a pompei de circulatie si puterea consumata de aceasta, tinand seama de dependenta dintre randamentul si marimea pompei de circulatie.
“Pref” este puterea de referinta (in wati) a pompei de circulatie pentru o anumita inaltime de pompare si un anumit debit.

6. Se defineste curba de control de referinta ca fiind linia dreapta care uneste punctele:

7. Se selecteaza o setare a pompei de circulatie, astfel incat pe curba selectata, pompa de circulatie sa atinga Q · H = punctul maxim. Pentru pompele de circulatie integrate in produse, se urmeaza curba de control de referinta prin ajustarea curbei sistemului si a vitezei pompei de circulatie.

“Curba sistemului” reprezinta relatia dintre debit si inaltimea de pompare [H = f(Q)], care depinde de frecarea din sistemul de incalzire sau din sistemul de distributie a agentului de racire, prezentata in graficul urmator:

8. Se masoara P1 si H la urmatoarele debite:

“P1” este puterea electrica (in wati) consumata de pompa de circulatie in punctul de functionare specificat.

9. Se calculeaza PL dupa cum urmeaza:

unde Href este inaltimea de pompare de pe curba de control de referinta la diferite debite.

10. Utilizand valorile PL masurate si urmatorul profil de sarcina:
 

Debit %Timp [%]
1006
7515
5035
2544

se calculeaza puterea medie ponderata PL,med dupa cum urmeaza:

Se calculeaza indicele de eficienta energetica [CXX % este un factor de scala prin care se asigura faptul ca, la momentul definirii sale, numai XX % dintre pompele de circulatie de un anumit tip au un IEE ≤ 0,20.”] dupa cum urmeaza:

cu exceptia pompelor de circulatie integrate in produse proiectate pentru circuitele primare ale sistemelor termosolare si pentru pompele de caldura, in cazul carora indicele de eficienta energetica se calculeaza dupa cum urmeaza:

unde C20 % = 0,49 si ns este viteza specifica definita ca:

unde:
ns [rpm] este viteza specifica a pompei de circulatie;
n100 % este viteza de rotatie, in rpm, corespunzatoare acestor utilizari, definita la Q100 % si H100 %.
--------------------------------------------------

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video