republic

 

Competiția internațională de design jumpthegap® și-a anunțat proiectele câștigătoare

jumpthegap
vizualizari
 • Competiția s-a axat pe proiecte care facilitează reducerea consumului de apă și de energie
 • Cu peste 5.000 de participanți din 137 de țări, jumpthegap® a devenit o competiție de design de referință la nivel global

Cea de-a opta ediție a Competiției Internaționale de  Design jumpthegap®, organizată de Roca în parteneriat cu BCD Barcelona Design Center, și-a premiat câștigătorii în luna octombrie, la  Disseny Hub Barcelona. Cea mai recentă ediție a adus laolaltă 5,000 de participanți din 137 de țări, care au înscris 725 de proiecte de design. Competiția a explorat subiecte legate de schimbările climatice, prin proiecte care se concentrau pe reducerea consumului de apă sau a impactului asupra mediului.

Lansată în 2004 pentru a sprijini tinerii arhitecți și designeri, jumpthegap® reunește 2 categorii:  una dedicată studenților și alta care vizează tinerii profesioniști. În plus, Fundația We Are Water oferă un Premiu Special de Sustenabilitate la fiecare ediție, începând cu anul 2015. 

Ceremonia de premiere a celei de-a opta ediții a adus pe scenă 12 finaliști  din Columbia, Serbia, Ucraina, Ungaria, Portugalia, Malaezia, Coreea de Sud, China, Turcia și Spania, dar și profesioniști din lumea designului și arhitecturii. Printre aceștia s-au numărat și membrii juriului: Ruy Ohtake, arhitect și președinte al juriului; Isabel Roig, directorul general al BCD Barcelona Design Center; Josep Congost, director de proiectare și inovare la Roca; Dorota Koziara, designer, artist și curator; Boris Voskoboynikov, arhitect șef și director al studioului VOX Architects; Xavier Torras, director de comunicare marca Roca și director al Fundației We Are Water; Low Cheaw Hwei, vicepreședinte Philips Design Asia, șeful proiectării Philips în Asia și șeful guvernării și afacerilor publice ale Philips; și Deborah Seward, directorul Centrului de Informații al Națiunilor Unite.

Cele 3 proiecte câștigătoare ale competiției de anul acesta sunt:

 • Categoria pentru Tineri Profesioniști, premiul de 10,000 euro
 • Proiectul ‘Morpho’ -  o serie de panouri modulare elastice pentru pardoseală create de inginerul columbian Eduardo Cárdenas (University EAFIT, Medellin).

Categoria pentru Studenți, premiul de 10,000 euro

 • Proiectul ‘Care Bee’. O instalație pentru duș creată de studentul maghiar Janos Priskin (Universitatea de Arte și Design Moholy-Nagy, Budapesta).

  Dorota Koziara, membră a juruiului, a apreciat:

  „latura „verde” a proiectului, funcția sa estetică și conceptul său bazat pe relaxare, atât de valoroase în lumea stresantă de azi”. 

Premiul Special de Sustenabilitate oferit de Fundația We are Water, 6,000 euro:

 • Project ‘Tik-Tap’. Un capăt de duș creat de coreenii Soyeon Lee și Hyemin Min din cadrul Nuova Accademia di Belle Arti din Milan.

Xavier Torras a subliniat că „proiectul se remarcă prin capacitatea sa de sensibilizare a valorii apei pentru viață”. 

Evenimentul a debutat cu o dezbatere jumpthegap® - „The design in Ruy Ohtake’s architecture” -  susținută de președintele juriului Ruy Ohtake, arhitect brazilian cu peste 300 de proiecte derulate în Brazilia și în străinătate și numeroase recunoașteri internaționale.

Pentru mai multe informații accesați site-ul www.jumpthegap.net și pagina de Facebook www.facebook.com/jumpthegap.

Despre proiectele câștigătoare

 • Categoria pentru tineri profesioniști: ‘Morpho’, de designer-ul de produs, Eduardo Cárdenas (Universitatea EAFIT, Medellin).. Morpho propune o serie de panouri modulare elastice pentru pardoseală care creează o atmosferă mai eficientă și conectată pentru următoarea generație de utilizatori de baie. Panourile pot adopta mai multe configurații în funcție de nevoile și / sau starea de spirit a utilizatorului. Funcția sa principală este de a ajuta și de a preveni 3 probleme principale prezente în activitățile zilnice desfășurate în baie: consumul de apă, răspunsul emoțional și siguranța. Inspirate de interacțiunile și formele geometrice din natură, panourile pot efectua configurații predeterminate, precum condiții de plajă pentru copii sau un dispunerea spațiului într-un mod adecvat pentru un public mai în vârstă.
   
 • Categoria pentru studenți: ‘Care Bee’, de către studentul maghiar Janos Priskin (Universitatea de Arte și Design Moholy-Nagy, Budapesta). Care Bee este o instalație de duș care oferă trei opțiuni: duș tradițional, baie de aburi și funcție de îngrijire a pielii. Este formată dintr-un capăt de duș și panou de control cu un sistem de circulație a apei, un sistem de filtrare și un rezervor de apă. Acest concept de duș oferă o igienă corporală completă, economisește apă și bani și reduce numărul de produse necesare pentru îngrijirea pielii.
   
 • PremiulSpecial de Sustenabilitate (oferit de Fundația We Are Water) ‘Tik-Tap’ de Soyeon Lee, masterand în Arta, Arta Vizuală și Studii Curatoriale, și Hyemin Min, student la Design Interior  (Nuova Accademia di Belle Arti din Milano). Tik-Tap este un capăt de duș cu cronometru integrat care ilustrează distanța pe care o persoană trebuie să o parcurgă pentru a obține apă în Africa. Cu cât timpul alocat utilizării dușului este mai scurt, cu atât persoana va trebui să meargă mai puțin.

Adauga Comentarii

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Oțelul, cupru, masele plastice au înregistrat, numai în prima parte a anului 2022, creșteri consecutive de preț, în total de peste 12%.

Karoly Nagy, Director General Promelek XXI

Gabriel Tache

Stocarea energiei și sursele regenerabile la fața locului sunt instrumente cheie ce se pot alege pentru a combate prețurile mai mari la energie pe termen scurt.

Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric România

Daniel Barciuc, CEO al Siemens România

Trăim într-o lume în care interacțiunea oamenilor cu tehnologia este din ce în ce mai strânsă. Rolul nostru, ca furnizor de soluții, este de a facilita această interacțiune.

Daniel Barciuc, CEO al Siemens România

Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy

Intrăm acum într-o eră în care electricitatea verde este cheia pentru deblocarea provocărilor legate de emisiile de CO2 din transportul greu, industria chimică și sectoarele de încălzire.

Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare