Materiale folosite pentru țevile din casă

428 vizualizari
Materiale folosite pentru țevile din casă
Distribuie pe

Rețeaua de utilități din locuința ta este fabricată din diferite tipuri de materiale pentru diferite utilizări, cum ar fi alimentarea cu apă, scurgerea deșeurilor, irigații, conducte de gaz pentru aparate și așa mai departe. 
Un sistem de instalații sanitare mai vechi poate fi dominat de fontă și fier galvanizat, în timp ce la o casă nouă se vor folosi aproape exclusiv țevi din plastic de diferite tipuri.

Unele țevi din plastic utilizate în instalații sanitare (cum ar fi PVC și CPVC) pot fi folosite și la ventilația cuptoarelor cu condensare de înaltă eficiență. Cu toate acestea, aceasta va fi o prezentare generală a materialelor de țevi utilizate în aplicațiile de instalații sanitare. Acestea sunt cele mai comune tipuri de materiale pentru țevi de instalații sanitare care se găsesc în case de diferite vârste, la ce sunt folosite și o prezentare generală a modului de tăiere și fixare a acestora. Iată tipurile de materiale pentru instalații sanitare utilizate în țevile pentru conductele de evacuare, conductele de alimentare cu apă și de alimentare cu gaze naturale:

    • Fontă pentru conductele de scurgere pentru instalații sanitare
    • PVC (clorură de polivinil) pentru conductele de canalizare.
    • Alamă cromată pentru conductele de canalizare
    • Cupru cromat pentru conductele de alimentare cu apă
    • Fier galvanizat pentru conductele de alimentare cu apă
    • Cupru (rigid și flexibil) pentru conductele de alimentare cu apă
    • CPVC (clorură de polivinil clorurată) pentru conductele de alimentare cu apă
    • PEX (polietilenă reticulată) pentru conductele de alimentare cu apă
    • Fier negru pentru conductele de gaz

Fontă
Țeavă metalică grea, de diametru mare, de culoare neagră mată, cu o suprafață aspră și pestriță. Este rezistentă și de lungă durată, dar este greu de tăiat, necesită un fierăstrău de mare putere sau un instrument special de tăiere numit tăietor de țevi din fontă.
Se utilizează pentru conductele principale de evacuare a coșurilor de gunoi din sol și conductele de aerisire, amortizează foarte bine sunetul apelor uzate care curg, este rareori folosit în construcțiile noi.

PVC (clorură de polivinil)
Este o țeavă rigidă din plastic alb, rezistentă la substanțe chimice, oarecum rezistentă la căldură, dar se degradează atunci când este expus la lumina soarelui. Se taie ușor cu un fierăstrău sau cu un tăietor de tuburi și este ușor de montat.
Este acum standardul de-facto în ceea ce privește materialele pentru conductele de colectare a deșeurilor casnice.
PVC-ul este folosit în construcțiile noi și în reparațiile sanitare, pentru conductele de deșeuri sanitare, conducte de aerisire și sifoane de scurgere.
Se utilizează pentru a repara secțiuni de conducte de scurgere din fontă sparte, precum și pentru reparații la alte conducte de scurgere.

Alamă cromată
Țeavă cromată, strălucitoare, cu un diametru mai mare. Este ușor de tăiat cu un fierăstrău și ușor de îmbinat cu fitinguri glisante. Utilizarea predominantă este pentru scurgeri și sifoane expuse.

Tubulatura din alamă cromată este adesea utilizată în locul PVC-ului pentru conducte de evacuare expuse, cum ar fi sifoanele de tip "P" sau alte sifoane de scurgere în care aspectul este important.

Cupru cromat
Țeavă cu finisaj cromat strălucitor, cu diametrul mai mic (2 cm sau mai puțin). Se taie ușor cu un tăietor de tuburi sau un fierăstrău și se îmbină cu fitinguri de compresie din alamă cromată.
Este adesea utilizată în cazul în care aspectul conductelor de alimentare cu apă expuse este important, cum ar fi tubulatura de alimentare pentru toalete sau chiuvete cu piedestal.

Fier galvanizat
Țeavă metalică rigidă de culoare gri-argintiu mat. Țevile din fierul galvanizat au fost folosite în  instalarea conductelor de alimentare cu apă și a conductelor de scurgere în casele mai vechi, minusul este că se acestea se defectează treptat din cauza coroziunii și a ruginii. Din acest motiv, nu mai sunt folosite în mod obișnuit și au fost înlocuite în mare parte cu țevi de cupru sau țevi de plastic PEX. 
Este dificil de tăiat și de îmbinat și nu este ușor de fabricat la fața locului. Se poate tăia cu ajutorul unui fierăstrău. Țeava se poate îmbina cu ajutorul unor fitinguri filetate din fier galvanizat.

Cupru (rigid și flexibil)
Țeavă de metal opac, de culoare arămie, este de două tipuri: rigidă și flexibilă. Tipul rigid vine în mai multe grosimi de perete: K, L și M. Țeava de cupru se taie cu ușurință cu un tăietor de tuburi sau cu un fierăstrău. Secțiunile sunt unite între ele cu conectori de cupru lipiți sau cu fitinguri de compresie din cupru.
Este utilizat pentru traseele mai lungi de alimentare cu apă, ca linii de evacuare din  locuință, pentru alimentarea cu apă și pentru tubulatura de alimentare cu apă pentru frigidere și mașini de spălat vase. Cuprul poate fi utilizat și pentru conductele de gaz.
Cuprul este un metal moale și poate fi tăiat și fabricat cu ușurință, dar predispus la deteriorări, poate dezvolta găuri în timp și se poate rupe din cauza apei înghețate în conducte.
Creșterea costurilor pentru cupru în ultimii ani a făcut ca PEX și CPVC să fie utilizate mai frecvent. Țeava de cupru costă de trei ori mai mult decât PEX.

CPVC (clorură de polivinil clorurată)
CPVC este un plastic rigid ieftin, din plastic alb mat sau de culoare crem, conceput pentru a rezista la presiuni și temperaturi ridicate. Țeava se taie ușor cu un tăietor de tuburi sau cu un fierăstrău și se îmbină cu fitinguri din plastic și lipici cu solvent sau cu fitinguri de prindere, în cazul în care este posibil ca țevile să trebuiască să fie dezasamblate în viitor.
Este utilizat pentru conductele de alimentare cu apă caldă și rece.

PEX (polietilenă reticulată)
Țeavă de plastic flexibil albastră (apă rece), roșie (apă caldă) sau albă.
PEX este fabricat din polimer HDPE (polietilenă de înaltă densitate) reticulat și este un material incredibil pentru conducte de alimentare cu apă și de încălzire radiantă. Acesta este utilizat încă din anii 1970. 
Este puternic și flexibil, rezistă la temperaturi de la 0 grade Celsius până la 90 de grade Celsius. De asemnea este rezistent la coroziune și utilizează mai puține conexiuni și fitinguri și este mai ușor și mai rapid de instalat.
PEX a devenit un favorit al antreprenorilor care instalează sisteme sanitare noi și al instalatorilor care fac modernizări majore la sistemele mai vechi. Din ce în ce mai mult, proprietarii de locuințe descoperă beneficiile folosirii țevilor PEX.

Fier negru
Țeavă rigidă de culoare neagră mată, de obicei cu diametrul de 2 cm sau mai mic, dar disponibilă în dimensiuni de până la 25 cm în diametru. Poate fi tăiată cu ajutorul unui fierăstrău alternativ sau a unui tăietor de tuburi pentru țevi mai mici. Țeava este îmbinată cu ajutorul unor fitinguri filetate pentru țevi negre.
Arată aproape exact ca o țeavă de fier galvanizat, cu excepția faptului că este mai închisă la culoare și este special concepută pentru alimentarea cu gaz natural sau propan, a cuptorului, cazanului sau încălzitorului de apă.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video