Idei pentru amenajarea unei băi moderne

517 vizualizari
băi moderne
Distribuie pe

Indiferent că vrei să renovezi sau să construiești, amenajarea băii presupune imaginație, stil și, nu în ultimul rând, utilitate. Baie este una dintre cele mai importante încăperi ale casei, primul loc în care intrăm dimineața, locul unde ai nevoie să te simți bine. Acest spațiu este un sanctuar personal care stabilește tonul pentru începutul și sfârșitul unei zile.

O baie modernă nu înseamnă neapărat o amenajare futuristă și dotări de ultimă oră, accentul trebuie pus pe eficiență.
 

Podea încălzită în baie

Podelele calde sunt considerate încă o raritate în băi, dar nu mai apar ca surpriză în domeniul instalațiilor. Oricine știe cât de neplăcut este să stai desculț pe un cub de gheață, iar lângă cadă sau duș, podeaua este, de asemenea, umedă constant.

În multe băi, podeaua rece poate deveni o problemă. Dacă ne referim la avantajele și dezavantajele podelei încălzite în baie, trebuie de asemenea, subliniat că utilizarea acesteia ajută la reducerea probabilității infecției fungice (inclusiv a mucegaiului) și crește durata de viață a mobilierului interior, pereților, tavanelor, materialelor de finisare. În plus este mult mai plăcut să stai pe o podea caldă decât pe una rece.

Tipuri și tehnologie

Există două tipuri de încălzire în pardoseală:

  • Încălzirea în pardoseală cu apă este cea mai bună alegere pentru cei care construiesc de la zero sau planifică un sistem întreg. Acest sistem, în termeni de bază, are țevi ascunse în podea și de obicei încastrate într-o șapă, umplute cu apă caldă și alimentatie de o centrală termică. Acest tip de încălzire este așadar recomandat posesorilor de centrale termice, fie la casă sau la bloc.
  • Încălzirea electrică în pardoseală este adesea mai ieftină și mai ușor de instalat, în special în apartamente, decât cea prin apă. Cu toate acestea, costurile de funcționare pot fi de 3 ori mai mari. Este adeseori o idee mai bună să instalezi încălzire electrică în pardoseală într-o zonă mai mică, unică, cum ar fi o baie sau o baie privată, unde poate fi dificil să instalezi prin pardoseală cu apă. Disponibilă în două tipuri distincte: prin covoraș de încălzire sau cu ajutorul cablurilor. 

Așadar un sistem de încălzire în pardoseală poate fi alegerea perfectă pentru sporirea confortului în special când folosești baia. Beneficiile sunt vizibil simțite odată cu venirea iernii, pe perioada verii însă, încălzirea în pardoseală îți poate face diminețile răcoroase o plăcere.

Filtru anticlor pentru apa de la duș

Filtrele pentru duș sunt absolut necesare în filtrarea apei de rețea publică deoarece aceasta este în cea mai mare parte dezinfectată cu clor. Acest clor nu trebuie să ajungă în organismul nostru. Prin inhalarea aburului, clorul ajunge în organism. Mai mult de atât, prin mediul filtrat KDF (un aliaj de înaltă calitate între cupru și zinc) sunt filtrat și metalele grele, iar capacitatea de filtrare al cărbunelui activat crește de aproximativ 8 ori.  Acest filtru nu trebuie să lipsească în special, în casele racordate la rețeaua publică de apă, a persoanelor ce au probleme cu mătreața, celor ce li se usucă pielea, persoanelor ce suferă de dermatoze, copiilor mici ce au pielea sensibilă. 

Un filtru de duș este un tip de filtru care poate fi atașat sau montat direct în capul de duș sau instalat după brațul de duș pentru a ajuta la filtrarea impurităților apei, eliminarea clorului, mirosurilor și chiar a modifica pH-ul apei pentru a o face mai moale.

TIPURI DE FILTRE DE DUȘ

Există mai multe tipuri de filtre de duș disponibile pe piață.

FILTRE DE DUȘ DE CARBON

Filtrele de duș cu carbon sunt cele mai utilizate și mai comune tipuri de filtre utilizate în gospodărie. Aceste filtre folosesc absorbția chimică a unui carbon activ pentru a îndepărta impuritățile din apă.

FILTRE KDF

Filtrele KDF sunt dispozitive relativ noi de filtrare a apei bazate pe formularea cupru-zinc. Când zincul și cupru sunt presate între ele, acestea vor genera o sarcină electrică, care este folosită pentru a elimina clorul, mercurul, plumbul, hidrogenul sulfurat, precum și unele bacterii și ciuperci.

FILTRE ÎN DOUĂ ETAPE

Filtrele în două etape sunt exact tipul de filtre pe care le-am sugerat puțin mai devreme, în timp ce descriam limitări ale filtrării cupru-zinc. Filtrarea în două etape implică utilizarea tehnologiei KDF ca prim pas pentru curățarea apei de impuritățile precum substanțele chimice și clorul și carbonul activ ca a doua etapă pentru eliminarea contaminanților suplimentari.
 

FILTRE CU VITAMINA C

Toată lumea a auzit despre beneficiile vitaminei C, datorită celui mai cunoscut pionier al terapiei cu megavitamină, Linus Pauling. Dar, în ciuda beneficiilor sale evidente în tratarea răcelii obișnuite, filtrele de vitamina C, ca cele de la AquaHomeGroup, s-au dovedit că elimină cloraminele, sedimentele și clorura din apă. Principalul dezavantaj al acestor tipuri de filtre este prețul ridicat.

Tendințe în iluminat

Lumina este importantă în spațiul băii, iar prezența luminii naturale este recomandabilă pentru impresia de spațiu aerisit, dar și pentru a ușura activități precum rutina de îngrijire zilnică și machiaj. Dacă nu dispui de lumină naturală în baie, va trebui să compensezi prin intermediul unui sistem de corpuri de iluminat care să acopere cele două zone necesare pentru funcționalitatea băii, lumina ambientală și cea funcțională.

Lumina pe care o folosești în baie trebuie să aibă o temperatură de culoare sau tentă de alb cald (2700K) sau alb neutru (4000K), ca sa nu distorsioneze culorile, lucru esențial pentru un machiaj perfect. Trebuie să alegi între cele două nuanțe de alb (ori alb cald ori alb neutru), pentru că mixul de alb nu este recomandabil.

Cea mai bună idee atunci când asiguri iluminatul este să plasezi două surse de lumină în încăpere: una pentru uz general și o alta deasupra chiuvetei. Dacă baia are dimensiuni reduse, se poate monta o singură sursă de lumină, dar să fie puternică și bine direcționată.

De ce trebuie să ținem cont?

  • Suprafețele cu gresie și faianță închisă la culoare reflectă mai puțin lumina, de aceea o să ai nevoie de mai multe corpuri de iluminat sau becuri mai puternice, care să compenseze lumina absorbită de suprafețele întunecate.
  • La iluminatul spațiilor de duș sau cadă, sunt recomandate spoturile cu fascicul larg, orientabile, construite în mod special cu protecție împotriva pătrunderii apei și a prafului.
  • În băile cu suprafața sub 9 mp, iluminatul pentru oglindă asigură și iluminarea generală a băii și nu mai este necesar niciun alt corp de iluminat.
  • Un iluminat funcțional bun pentru oglindă trebuie să fie asigurat de cel puțin două corpuri de iluminat cu lumina caldă, dispuse în lateralele oglinzii. În acest fel se obține o lumină uniformă, care nu este orbitoare, nu distorsionează culorile, nu produce nici umbre și nici străluciri nedorite, aspecte esențiale pentru un machiaj ori un bărbierit perfect. Dacă este nevoie, această lumină poate fi suplimentată cu un corp de iluminat dispus și deasupra oglinzii.

Corpurile de iluminat pentru baie comercializate în Uniunea Europeană trebuie să fie inscripționate cu marca CE sau ENEC, ce atestă faptul că aceste produse electrice sunt sigure în funcționare. Atunci când cumperi corpuri de iluminat pentru baie, fii sigur că au marcajul de siguranță ENEC, urmat de o cifră (posibil între 01 și 25) care indică organismul de certificare și țara europeană de unde provine acesta. Ex: ENEC 10- marca de certificare emisă de institutul VDE din Germania.

Cum alegi cele mai bune ventilatoare de baie?

Cea mai mare parte a umidității generate într-o casă provine din baie sau din bucătărie. În baie, sursa este probabil de la duș, apa de la chiuvetă și toaletă. Toată această umiditate are un impact asupra locuinței, rezultând în:

  • Aerul închis și mirosurile neplăcute din baie.
  • Excesul de umiditate în casă, ceea ce duce la o umiditate mai ridicată în timpul verii și la necesitatea scăderii termostatului atunci când umiditatea face ca casa să pară prea caldă.
  • Mucegaiul și ciuperca pe gresie, perdele de duș, podele, pereți și tavane, ceea ce duce la un miros mustos și gips-carton deteriorat.

Care sunt principalele criterii după care alegem un ventilator de baie?

  • Capacitatea de ventilare- aici trebuie să ținem cont de dimensiunea băii. De exemplu o baie de dimensiune medie ar avea nevoie de un debit de ventilare de 100- 150 mc/h.
  • Dimensiuni și instalare- în cazul în care nu avem geam, aerisirea pentru baie se face printr-o țeavă generală a blocului sau printr-o nișă. Dacă avem geam și nu asigură împrospătarea suficientă a aerului, putem adăuga un ventilator de baie puternic. 
  • Zgomotul produs- este recomandat să alegem un ventilator de baie silențios care să nu facă mult zgomot. Poți alege un ventilator de baie care produce sub 40 decibeli. 
  • Senzorul de umiditate- doar unele ventilatoare de baie au senzor de umiditate, care face posibilă pornirea aparatului și oprirea sa automată în funcție de umiditatea prezentă în baie; de obicei acest tip de ventilatoare sunt ceva mai costisitoare.
  • Caracteristici adiționale- ventilator cu clapetă antiretur, protecția motorului, numărul de viteze, telecomanda sunt ale caracteristici de care trebuie să ținem cont atunci când cumpărăm un ventilator de baie. Acestea permit protecția instalației, economisirea de energie electrică, dar și eliminarea aerului neplăcut la viteză mare

Amenajarea unei băi este un proces complex, însă simplu de realizat, atunci când sunt urmate câteva tipare clare. Alege stilul preferat, elementele pe care vrei să le integrezi și decizi cum să amenajezi baia pentru un maxim de aspect și funcționalitate, și să o transformi într-un loc perfect.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video