Cum funcționează aparatul de aer condiționat în modul încălzire?

3490 vizualizari
aparatul de aer condiționat în modul încălzire
Distribuie pe

În zilele noastre, majoritatea aparatelor de aer condiționat dispun de tehnologie inverter, oferind funcția de încălzire și răcire într-un singur aparat. Cele mai multe unități de aer condiționat vin cu moduri de control la cald și la rece. Așadar, dacă simți că e frig în casă, pur și simplu activează modul de încălzire (de obicei, butonul cu simbolul soarelui) de pe telecomanda aparatului de aer condiționat, și setează termostatul la temperatura ideală, după care relaxează-te în timp ce unitatea interioară încălzește încăperea. Aerul condiționat cu ciclu invers sau pompa de căldură, este mai ușor, mai ieftin și mai sigur de utilizat decât încălzitoarele portabile, care pot supraîncărca circuitele electrice.

Ce este aerul condiționat cu tehnologie inverter?
Sistemul de aer condiționat cu ciclu invers sau pompa de căldură, este un sistem care utilizează tehnologia ciclului invers pentru a încălzi și răci locuința ta. În esență, este vorba de două sisteme într-unul singur. Un aparat de aer condiționat cu ciclu invers îți permite, în principiu, să inversezi ciclul de refrigerare al unității tale de aer condiționat, de unde și numele de ciclu invers, pentru a produce căldură în loc de răcire. Atunci când unitatea cu ciclu inversat este în modul de răcire, funcționează ca un aparat de aer condiționat normal.

Dar cum funcționează aerul condiționat- pompa de căldură?
În loc să folosească energie pentru a crea căldură, aceste pompe de căldură pur și simplu pompează căldura din aerul exterior și o aduc în interior. Unitățile cu ciclu invers produc căldură folosind un agent frigorific și o serpentină externă pentru a absorbi căldura din exterior, care este apoi pompată printr-un compresor și în condensatorul unității interioare pentru a vă încălzi casa. Un bonus suplimentar al aparatelor de aer condiționat cu ciclu invers este că acestea pot, de asemenea, filtra și dezumidifica aerul din casa.

Această pompă de căldură este cu mult mai eficientă din punct de vedere energetic comparativ cu un sistem similar bazat pe rezistență electrică (reșou, calorifer electric, aerotermă). În momentul activării funcției de încălzire, spirala de evaporare din interior își schimbă rolul devenind o spirală de condensare, generând astfel căldură, iar condensatorul de la exterior la rândul său devine evaporator, eliminând astfel aerul rece de la interior (acesta fiind mai rece decât aerul din exterior).

Sfaturi pentru a folosi aparatul de aer condiționat pentru încălzire

Acum că am acoperit elementele de bază, iată câteva sfaturi pentru a folosi aparatul de aer condiționat pentru încălzirea locuinței.

Curăță aparatul de aer condiționat: În primul rând, curăță bine unitatea de aer condiționat. Filtrele din interiorul aparatelor de aer condiționat au tendința de a aduna praf și alte particule care pot provoca mucegai și pot fi un pericol de incendiu atunci când căldura este implicată. Verifică manualul pentru instrucțiuni de curățare sau mai bine lasă în seama specialiștilor acest lucru.

Alege temperatura potrivită: Programați-vă aparatul de aer condiționat pentru a menține temperatura din interiorul casei între 18 și 20 de grade. Fiecare grad peste această valoare poate crește consumul de energie cu până la 10%.

Trecerea pe modul automat: Pornește modul automat. Această funcție permite unității AC să mențină temperatura dorită. Aceasta menține ventilatorul în funcțiune pentru cel mai puțin timp și la cea mai mică viteză pentru a economisi energie.
Redirecționează lamelele în jos: Acest lucru va asigura o circulație optimă a aerului în casa în timpul iernii, deoarece aerul cald se ridică. Nu uitați să le mutați înapoi în sus vara.

Vericați funcționarea aparatului de aer condiționat o dată pe an: Unii producători recomandă verificarea aparatului de cître un service autorizat o dată pe an pentru a-l menține în bună stare de funcționare și cât mai eficient din punct de vedere energetic. Acest lucru este pentru a evita reparații mai costisitoare pe parcurs.

Atenție!

După un anumit timp de utilizare pe cald a instalației de aer condiționat, din unitatea exterioară, la un moment puteți observa că iese “fum”. Acela nu este fum ci abur. 
Din când în când unitatea din interior mai schimbă sensul din electrovalva și căldură din interior către exterior, lucrul acesta este necesar pentru a topi gheața, zăpada, care se formează pe vaporizatorul unității exterioare, toate acestea pentru ca să-și poate face o ventilație corespunzătoare și aparatul să lucreze la parametri normali. 
De reținut că un aparat de AC pe funcția de cald va da randament maxim până la temperatura de 5 grade Celsius iar cele prevăzute cu invertor de la -15 grade Celsius, în funcția de marcă și model.

Concluzie

În special pentru clima temperată ca cea din România, nu se recomandă un aparat de aer condiționat cu inverter ca fiind singura soluție de încălzire. Pe de altă parte, un aer condiționat cu pompă de căldură poate completa fără probleme un alt mijloc de încălzire reducând considerabil costurile pe timpul iernii.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video