Preţurile resursei de lemn sunt cu 30-40% mai mari în România, față de alte țări europene

134 vizualizari
lemn
Distribuie pe

Preţurile resursei de lemn se menţin în România la un nivel cu 30% - 40% mai mari faţă de tarifele aceloraşi sortimente în alte ţări europene, efect al crizei artificiale de resursă creată în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, susţine Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn.

În viziunea preşedintelui organizaţiei, Cătălin Tobescu, preţurile de adjudecare a lemnului la licitaţiile principale organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva, pentru producţia anului 2023, au ajuns la maxime istorice, respectiv cu 250% mai mari în comparaţie cu tarifele de referinţă, relatează Agerpres.

"Preţurile resursei de lemn se menţin în România la un nivel cu 30-40% mai mari faţă de preţurile aceloraşi sortimente în alte ţări europene, efect al crizei artificiale de resursă create în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, cu rezultat în preţuri de adjudecare la licitaţiile principale organizate de RNP-Romsilva pentru producţia anului 2023 la maxime istorice, cu 250% mai mari faţă de preţurile de referinţă", susţine Tobescu.

În acelaşi context, conform indicilor producţiei industriale publicaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna februarie a acestui an, producţia în industria lemnului s-a situat la 69,2%, comparativ cu datele din februarie 2022.

Organizaţia profesională menţionează că intrarea în vigoare a Regulamentului European "Deforestation Free" şi încadrarea României la risc ridicat de provenienţă a lemnului din activităţi asociate tăierilor ilegale creează riscuri suplimentare pentru industria lemnului, "în contextul în care operatorii din industria lemnului sunt cumpărători de resursă de lemn cu documente legale deja pusă pe piaţă de către administraţia silvică şi sectorul de exploatare".

Prolemn subliniază faptul că biomasa lemnoasă este o resursă importantă în balanţa energetică a României, datorită celor 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc.

"Măsuri de creştere a eficienţei energetice a utilizării resursei de lemn, de utilizare şi a altor categorii de biomasă, de prelucrare a lemnului în cascadă pot contribui la reducerea costurilor, securitatea energetică şi decarborarea sectorului de energie", a precizat oficialul Prolemn.

 

Conferința „Lemnul este genial: Potențial verde pentru o industrie a viitorului”

Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn a organizat joi, 25 mai 2023 conferinţa cu tema "Lemnul genial: potenţial verde pentru o industrie a viitorului". În cadrul evenimentului, Adunarea Generală a organizaţiei a adoptat documente de poziţie, pornind de la agenda legislativă de modificare a Codului Silvic şi de implementare a Regulamentului european "Deforestation Free". Evenimentul a avut loc la Hotel Hilton InterContinental Athénée Palace (str. Episcopiei 1-3), sala George Enescu, începând cu ora 11.00.

În cadrul Adunării Generale a Prolemn au fost adoptate documente de poziție pornind de la agenda legislativă de modificare a Codului Silvic și de implementare a Regulamentului european Deforestation-Free, în contextul:

  • » 𝗶̂𝗻𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝘀𝗰𝗮̆𝗱𝗲𝗿𝗶 𝘀𝗲𝘃𝗲𝗿𝗲 𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶𝗮 𝗹𝗲𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶, cu reduceri și închideri de capacități mari de producție. Conform indicilor producției industriale publicați de INS, în luna februarie 2023 producția în industria lemnului s-a situat la 69,2% comparat cu luna februarie 2022.
  • » 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂𝘁 𝗮𝗹 𝗽𝗿𝗲𝘁̦𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗿𝘀𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗺𝗻, care se mențin în România la un nivel cu 30-40 % mai mari față de prețurile acelorași sortimente în alte țări europene, efect al crizei artificiale de resursă create în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, cu rezultat în prețuri de adjudecare la licitațiile principale organizate de RNP-Romsilva pentru producția anului 2023 la maxime istorice, cu 250% mai mari față de prețurile de referință.
  • » 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗶̂𝗻 𝘃𝗶𝗴𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗥𝗲𝗴𝘂𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻 𝗗𝗲𝗳𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻-𝗙𝗿𝗲𝗲 și încadrarea României la risc ridicat de proveniență a lemnului din activități asociate tăierilor ilegale, ceea ce crează riscuri suplimentare pentru industria lemnului, în contextul în care operatorii din industria lemnului sunt cumpărători de resursă de lemn cu documente legale, deja pusă pe piață de către administrația silvică și sectorul de exploatare. Industria lemnului susține măsuri de eficientizare a controlului după modele europene, în primul rând prin orientarea acestuia pe activități și zone de risc, măsuri ce vor fi prezentate în cadrul conferinței.
  • » 𝗯𝗶𝗼𝗺𝗮𝘀𝗮 𝗹𝗲𝗺𝗻𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗿𝘀𝗮̆ 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝘁̦𝗮 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗲𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝗮 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗲𝗶, datorită celor 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc. Măsuri de creștere a eficienței energetice a utilizării resursei de lemn, de utilizare și a altor categorii de biomasă, de prelucrare a lemnului în cascadă pot contribui la reducerea costurilor, securitatea energetică și decarbonarea sectorului de energie.

În cadrul conferinței, împreună cu factorii de decizie instituționali, parteneri din mediul asociativ și academic, s-au analizat propuneri și alternative de politici publice ca modalități de creștere a valorii adăugate, a impactului economic și social al utilizării resursei de lemn în produse ale industriei lemnului, care transformă această resursă regenerabilă în dezvoltare economică, bunăstare pentru comunități și contribuție la decarbonare pentru un mediu înconjurător sănătos.

 

 

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video