Anul arhitectural 2014, marcat la Bucuresti printr-o serie de evenimente internationale cu invitati din 15 tari

39 vizualizari
RIFF 2014
Distribuie pe

Peste 400 de arhitecti, contractori si companii din industrie din Franta, Polonia, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, UK, Israel, Italia, Islanda, Irak, Kuweit, Turcia, Spania, Ungaria si Romania au participat la cele mai recente evenimente internationale de arhitectura din Romania.

Evenimentele realizate la Radisson Blu Hotel, la Universitatea de Arhitectura „Ioan Micu” si pe Calea Victoriei pe 10 si 11 noiembrie au marcat finalul anului 2014, reusind sa rezume pe parcursul a doua zile de prezentari si dezbateri preocuparile comunitatii arhitectilor si contractorilor.

75 de personalitati din domeniul arhitecturii si reprezentanti ai marilor companii de constructii s-au intalnit in cadrul evenimentelor organizate de ABplus Events, Ordinului Arhitectilor din Romania, Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Patronatului Societatilor din Constructii din Romania, Primariei Capitalei si ARCUB, unde au fost prezentate cladiri emblematice, lucrari de avangarda, alaturi de cele mai noi tehnologii din industrie.

Evenimentele profesionale dedicate architectilor si contractorilor, Expoconferinta Internationala de Arhitectura RIFF 2014 si Expoconferinta Internationala a Antreprenorilor de Constructii CONTRACTOR 2014 au transmis un mesaj complex, pe liniile segmentului profesional, universitar-academic/educational, business si s-au bucurat de o participare peste asteptari. Acestea au fost completate in premiera de evenimente culturale si educationale cu invitati din 15 tari, realizate in co-organizare cu Asociatia Culturala Pro Event, Primaria Municipiului Bucuresti, ARCUB: Dezbaterea internationala „Arhitecti si contractori pentru un spatiu construit sustenabil. Noi roluri. Noi responsabilitati”; „Bucharest Architecture Night Tour”; SHARE, lead architects and contractors – intalnire de networking; SHARE - Motivational Meetings.

In cadrul conferintei motivationale „SHARE, motivational meetings 2014” studentii Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti au avut ocazia unei intalniri speciale cu arh. Anders Saelan, reprezentant al biroul de arhitectura Henning Larsen Architects (Danemarca), castigator in 2013 al premiului Uniunii Europene pentru arhitectura contemporana “Mies van der Rohe” 2013. Invitatul special al Expoconferintei de arhitectura RIFF le-a vorbit despre simbolurile si semnificatiile proiectului castigator al celei mai inalte distinctii europene pentru arhitectura, „Harpa”, din Reykjavik (Islanda).

In 2015, 12 mari evenimente dedicate arhitecturii vor fi organizate de ABplus Events in Bucuresti, Budapesta si Varsovia: GIS, LAUD, INGLASS, RIFF, CONTRACTOR.

Care sunt noile tendinte in arhitectura? Cum arata Bucurestiul prin ochii castigatorilor premiilor internationale de arhitectura? Cum li s-a infatisat acestora lumea arhitectilor romani? Care a fost mesajul lansat si care este feedback-ul lor „la cald”?

Printre invitatii speciali ai Expoconferintei internationale de arhitectura RIFF s-au numarat profesionisti care au stabilit standarde in arhitectura contemporana. Acestia au fost bucurosi sa impartaseasca experiente si sa discute despre noi perspective, despre noi roluri si responsabilitati ale arhitectului intr-o lume incercata de provocari.

arh. danez Anders SAELAN, invitat special RIFF 2014, le-a vorbit arhitectilor romani despre abordarea nordica. „Noi privim ceea ce facem intr-un mod mai complex, mai inclusiv. Acest lucru ne ofera o perspectiva asupra valorii si importantei realizarii unor cladiri emblematice - aceste cladiri trebuie sa ofere ceva inapoi orasului in care sunt construite. Abordarea nordica ofera posibilitatea de a vedea si de a asculta ceea ce este cu adevarat important pentru oamenii pentru care construiesti. In Danemarca contractorii urmeaza acum limbajul arhitectilor in ceea ce priveste proiectele lor. Daca nu putem spune povestea valorii unui proiect, de ce acesta ofera valoare pentru noi sau pentru oricine altcineva, nu castigam nimic”.

Feedback:

arh. Richard JOBSON, DESIGN ENGINE ARCHITECTS, UK

„Cred ca Expoconferinta internationala de arhitectura RIFF reprezinta inceputul unei ambitii a Romaniei de a imbratisa ideile arhitecturale din intreaga lume. Am avut ocazia sa vad la conferinta perspectivele altor oameni cu privire la arhitectura, in propria lor tara”.

arh. Zbigniew MAĆKÓW, MAĆKÓW PRACOWNIA PROJEKTOWA, Polonia

„Au venit o multime de oameni, au fost o multime de evenimente, uneori m-am grabit sa schimb salile pentru ca au fost multe prelegi interesante in acelasi timp. Cel mai mult am apreciat partea de arhitectura, prin prisma profesiei mele, dar am remarcat si primit un sprijin tehnic remarcabil, prin intermediul prelegerilor. Le recomand colegilor mei din Polonia sa participe”.

arh. Serban TIGANAS, Presedinte Ordinul Arhitectilor din Romania:

„Formatul pe care il practicam in evenimentele pe care le organizam deja de multi ani impreuna cu ABplus Events, si anume de a uni profesia cu industria, cu comertul, cu antreprenoriatul, cu tehnica, cu managementul, cu stiinta, ma face sa afirm ca este imposibil ca fiecare participant din auditoriu sau oricare dintre conferentiari sa nu aiba ceva de primit. Aceste conferinte trebuie sa aduca mereu ceva nou, nu de dragul schimbarii, ci pentru ca orice lucru se poate face tot mai bine. Este o reusita sa aduci acesti oameni impreuna pentru a participa si a schimba idei”.

Expoconferinta Internationala a Antreprenorilor de Constructii CONTRACTOR 2014 (10 si 11 noiembrie) – concluzii: Sustenabilitate si eficienta serviciilor, provocari pentru cresterea calitatii in constructii

Tiberiu ANDRIOAIEI, Secretar General PSC, Patronatul Societatilor din Constructii:

"CONTRACTOR 2014 a reprezentat o importanta experienta de comunicare in randul constructorilor. Am identificat in expunerile speakerilor o problematica comuna, dar in acelasi timp dificultatea de a gasi solutii sustenabile pentru remedierea efectelor care decurg din aceasta, mai ales intr-o perioada cu turbulente si intr-o piata europeana complexa. Inovatia de valoare ar trebui sa se reorienteze in acest moment in optimizare, randament, in acest spatiu trebuie sa vorbim de o noua pozitionare a rolurilor celor 3 jucatori in trepied: contractor-arhitect si beneficiar”.

Dezbaterea Internationala „Architects and Contractors for Sustainable Built Environment. New Roles, New Responsibilities” (10 noiembrie) a reunit participanti din 15 tari

Arh. Serban TIGANAS, Presedinte Ordinul Arhitectilor din Romania

„As insista un pic pe ce a reiesit din dezbatere. Se deschide o era noua in care constructiile sunt mult mai apropiate de oameni. Exista o foarte mare nevoie de a implica oameni, comunitatile, utilizatorii in dezbaterea despre constructii inca din fazele incipiente. Ceea ce a punctat la eveniment arhitectul danez, Anders, despre procesul de co-creare, despre necesitatea implicarii viitorilor utilizatori in constructie, este un proces care se intampla tot mai mult in tarile avansate, este ceea ce sper sa se intample cat mai repede si la noi”.

arh. Anders SAELAN, HENNING LARSEN ARCHITECTS, Danemarca

„Proiectele extraordinare sunt realizate prin unirea fortelor arhitectului/designerului si ale contractorului. Luand parte la ceea ce s-a discutat la dezbaterea de la RIFF constat ca exista inca un decalaj mare in Romania intre aceste profesii. Cred ca oamenii trebuie sa recunoasca faptul ca exista cunoastere si competente in fiecare profesie implicata in constructii, acestea trebuie sa fie utilizate pentru a realiza cladiri durabile”, a precizat arh. Anders SAELAN, HENNING LARSEN ARCHITECTS (Danemarca).

Bucharest Architecture Night Tour 2014 (10 noiembrie, Calea Victoriei)- 10 cladiri vizitate de 100 de arhitecti

arh. Zbigniew MAĆKÓW, curatorul pe segmentul arhitectura al Wroclaw-Capitala culturala europeana in 2016:

„Bucurestiul este un oras care m-a surprins foarte mult, am avut ocazia sa il vad pentru prima data in acest tur, ma asteptam la ceva diferit. Dupa toti acesti ani de comunism, la fel ca in Polonia, ma asteptam ca orasul sa fi ajuns intr-o stare proasta, dar am gasit cladiri minunate, la o scara atat de mare pentru a fi cladiri publice, ceea ce este complet neobisnuit si unic. In Polonia nu avem astfel de cladiri frumoase din secolul XVIII-XIX. Aveti o mostenire cu adevarat frumoasa si este uimitor cat de bine a supravietuit. Bucurestiul are un mare potential de a fi o atractie turistica. Desigur, exista o multime de lucruri de facut, dar este doar o chestiune de timp si de bani, dar orasul are un potential imens”.

arh. Richard JOBSON, DESIGN ENGINE ARCHITECTS, UK

„M-am bucurat foarte mult sa particip la turul arhitectilor fara de care as fi plecat acasa fara o perspectiva educata asupra tarii, asupra orasului Bucuresti”.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video