Intalnire de lucru CE, DG Afaceri generale si ARACO privind masurile necesare pentru imbunatatirea activitatii sectorului de constructii din ROMANIA

50 vizualizari
Lauretiu Plosceanu
Distribuie pe

In ziua de 29.01.2015 au avut loc la sediul Reprezentei CE la Bucuresti, la invitatia acesteia, discutii cu reprezentantii ARACO privind masurile necesare relansarii activitatii de constructii in Romania. Intalnirea a debutat cu o descriere a principalelor amenintari si vulnerabilitati cu care sectorul se confrunta in ultimii ani.

Foto: Lauretiu Plosceanu, director general ARACO

Principalele masuri necesare propuse pentru a fi preluate de CE in discutiile cu Guvernul in exercitiu al Romaniei au fost urmatoarele:
 

  • Sustinerea cu resurse financiare din buget, Programele operationale sectoriale si noul Plan de investitii strategice comunitare a relansarii investitiilor in ROMANIA.
  • Executarea unui program pe termen scurt de achitare a creantelor catre societatile de constructii.
  • Adoptarea Master Planului General de Transport cat mai rapid cu putinta, transpartinic si in baza consultarilor cu reprezentantii mediului de afaceri organizat.
  • Implementarea cat mai rapida in legislatia interna a pachetului de Directive comunitare privind achizitiile publice si concesiunile.
  • Convenirea unei secvente cronologice noi de licitare a serviciilor de consultanta si de executie la proiectele de infrastructura.
  • Reimplementarea Conditiilor contractuale FIDIC in legislatia nationala in formatul agreat de MFE, FIDIC, ARACO si ARIC.
  • Promovarea si sustinerea financiara a unor programe speciale (eficientizare energetica, structuri critice, protectie antiseismica, dezazbestizare etc) fie cu bani de la buget fie cu bani din Programul de investitii strategice europene.
  • Promovarea prin act normativ a obligativitatii certificarii profesionale in activitatile din sectorul de constructii.
  • Relansarea promovarii unor solutii de management privat pentu principalele entitati achizitoare cu capital de stat.
  • Finantarea unor programe de pregatire a echipelor tehnice de la entitatile achizitoare si societatile de constructii pentru procedurile de lucru care vor deriva din modificarea legislatiei achizitiilor publice.
  • Atragerea de experti tehnici neutri in comisiile de licitatii la entitatile achizitoare cu capital de stat.

S-a convenit ca discutiile la nivel de consultari intre reprezentanta CE la Bucuresti si ARACO vor continua pentru a identifica masurile oportune si necesare relansarii activitatii de constructii in Romania.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 2.521 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.360 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.600 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video