Noile Contracte FIDIC vor fi emise la inceputul lunii decembrie 2017. Care sunt principalele modificari anticipate! - Partea I

81 vizualizari
Daniel MOREANU
Distribuie pe

In urma cu 2 ani si jumatate am scris un articol despre Contractele-standard utilizate in domeniul constructiilor pe plan international cunoscute sub denumirea generica de „Contracte FIDIC”, dupa acronimul Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti.
Am prezentat cu respectiva ocazie cateva dintre tipurile acestor contracte des utilizate in Romania, atat in domeniul privat, cat si in domeniul public in cadrul lucrarilor de infrastructura, explicand tipul proiectelor in care fiecare dintre aceste modele apare uzitat in practica, aspecte pentru analiza carora, cei interesati, se pot referi la articolul in cauza.

Trei dintre cele mai importante modele de Contracte FIDIC, si anume FIDIC „galben”, FIDIC „rosu” si FIDIC „argintiu”, a caror prima editie a fost publicata in anul 1999, urmeaza a fi re-emise sub forma editiei a 2-a la inceputul lunii decembrie 2017, dupa un efort de rescriere inceput in urma cu aproximativ 8 ani.

Avand in vedere importanta Contractelor FIDIC in Romania, atat in zona proiectelor private unde acest model de contract a devenit standardul preferat atat al antreprenorilor, cat si al beneficiarilor, dezvoltatori sau proprietari, cat si in cadrul proiectelor de infrastructura realizate de catre Statul roman cu o valoare de peste 5 milioane Euro, noile modele de contracte ce urmeaza a fi publicate trebuie urmarite cu maxima atentie.

Este foarte important de retinut ca versiunea standard a Contractelor FIDIC (in fapt Conditii Generale) se amendeaza in functie de specificul proiectului prin intermediul Conditiilor Speciale/Particulare, zona in care intervine pregatirea si experienta avocatului.
Modificarile se anunta a fi spectaculoase atat in ceea ce priveste aspectele de fond, cat si de forma; spre exemplu, in privinta FIDIC-ului „galben” se anticipeaza o crestere spectaculoasa de la 63 de pagini (editia actuala) la 108 pagini.

Fara a realiza o analiza detaliata, in acest articol ne limitam la a sublinia cateva dintre principalele dispozitii in care noua editie a celor 3 Contracte FIDIC urmeaza sa aduca amendamente majore, avand in vedere experintele rezultate din utilizarea acestor contracte in ultimii 20 de an, si anume:

1. in primul rand, dispozitiile privind solutionarea disputelor vor suferi modificari majore;
2. in al doilea rand, se incearca o asezare mai echilibrata a riscurilor contractuale ale partilor;
3. in al treilea rand, se doreste amendarea substantiala a rolului Inginerului in atingerea obiectivelor mentionate in cadrul punctelor anterioare.

Detalii suplimentare privind noile Contracte FIDIC vor urma in cadrul unor articole viitoare.

Pentru persoanele interesate de subiect, o analiza detaliata va fi intreprinsa in cadrul „Conferintei privind Noile Contracte FIDIC” care va fi organizata la inceputul anului 2018. Pentru mai multe detalii in acest sens, a se vedea: www.moreanulaw.com

Autor: Daniel MOREANU este avocat si doctor in drept. Pentru mai multe detalii, a se vedea: www.moreanulaw.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video